استاندار اصفهان میگوید: فولاد مبارکه روند خوبی را در مصرف بهینه و صرفهجویی آب در پیش گرفته است.
در همایش ملی مصرف بهینه آب در صنعت، چالشها و راهکارها،که به پیشنهاد فولاد مبارکه و استانداری و با محوریت دانشگاه اصفهان در دانشگاه اصفهان و با حضور مسئولین اجرایی استان، فرهیختگان، و متخصصان صنعتی و دانشگاهی داخل و خارج از کشور برگزار شد.
استاندار اصفهان افزود: طی تاریخ مدیریت آب در جهان و در هر کشور و از جمله ایران، سه مقطع و دوران کاملاً مجزا و قابل تفکیک را می توان مشاهده کرد دوره اول زمانی که منابع آبی به وفور وجود دارد و تقاضا بسیار کم است که ما آن دوره را مدیریت عرضه می نامیم، مقطع دوم زمانی است که آب تا حدودی موجود و تقاضا رو به افزایش است که این دوره را مدیریت عرضه و تقاضا می نامیم و دوره سوم و آخر منابع آبی با محدودیت های قابل توجهی مواجه است و از طرفی تقاضا از منابع پیشی گرفته است این مقطع را مدیریت تقاضا نامگذاری کرده اند.
استاندار اصفهان تأکید کرد: دقت داشته باشید که بین مدیریت تقاضا و مدیریت مصرف تفاوت معنی داری وجود دارد.
زرگرپور تصریح کرد: در حال حاضر در استان اصفهان در مراحل پایانی مدیریت توأم عرضه و تقاضا قرار گرفته ایم و منابع با محدودیت قابل توجه و تقاضا با روند فزایندهای در حال رشد است.
وی افزود: بارشهای خدادادی متناسب با زمان و مکان مناسب نیستند و طبق آمار ۷۵ درصد بارشها در ۳۰ درصد ایران میبارند و یا زمان متناسب با کشت را ندارد و این لزوم ذخیرهسازی را بیشتر نشان میدهد؛ البته ذخیرهسازی نه فقط از طریق احداث سد بلکه با روشهایی همچون آبخیزها،آبخوان ها، چاه ها و قنوات و روش های دیگر امکان پذیر است.
رسول زرگرپور اضافه کرد: تمام این روشها ابزارهایی هستند برای مدیریت منابع آب و نه اینکه خود هدف باشند و هر کدام بنا بر مقتضای مکان باید انتخاب گردد و هیچ کدام بر دیگری برتری نخواهد داشت و در این روش ها سد سازی باید آخرین گزینه انتخاب شود ولی در طول سه دهه ی گذشته اولین گزینه بوده است.
استاندار اصفهان اظهار داشت: اگر چه امروز در مرحله مدیریت توأمان عرضه و تقاضا هستیم ولی بسیاری از کارشناسان و اساتید ما هنوز از شاخص ها و معیارهای دوران مدیریت عرضه استفاده می کنند.
زرگرپور عنوان کرد: مدیریت عرضه امروز به مفهوم استفاده از پساب ها، آب شورها و لب شورها و استفاده از آب های غیرمتعارف مفهوم پیدا می کند.
وی افزود: در مدیریت تقاضا، استفاده ی زیر راندمان ۳۰ درصد و بهره وری ۷۰۰ گرمی تولید هندوانه و چغندر قند و هدررفت ۳۰ درصدی آب در کشاورزی مفهومی ندارد.
مدیر ارشد استان به وضعیت مصرف آب در صنعت اشاره کرد و اظهارداشت: اگر چه سهم صنعت در آب کشور حدود ۲ درصد است ولی در استان صنعتی اصفهان شاهد مصرف ۸ تا ۱۰ درصدی آب در بخش صنعت هستیم و در سال ۹۲ مصرف آب در صنعت ۱۰۰ میلیون متر مکعب، در سال ۹۳، ۸۵ میلیون متر مکعب وبرای سال جاری،۷۲ میلیون متر پیش بینی می شود که روند کاهش نسبتاً خوبی را نشان می دهد.
زرگرپور گفت: بر اساس مصوبه ی شورای عالی آب، صنعت، جز در مصرف شرب و بهداشت،برای سایر مصارف خود ملزم به استفاده از پساب می باشد.
وی افزود: فولاد مبارکه و اخیراً ذوب آهن روند خوبی را در مصرف بهینه و صرفه جویی آب پیش گرفته اند و باید جمع آوری فاضلاب شهرها، تصفیه ی آن ها و استفاده از پساب استاندارد در صنعت سرعت بیشتری را به خود بگیرد.
استاندار اصفهان با بیان اینکه ۶۰۰ هزار کارگر استان عمدتاً در صنایع بزرگ مشغول به کار هستند، گفت: از آنجایی که نمیتوان صنایع را حذف کرد، بریدن بند ناف صنعت از آب تازه و استفاده صنعت از پساب با بهره برداری درست از آن باید در دستور کار صنایع قرار گیرد.
زرگرپور افزود: سیاست مصرف بهینه آب در استان تعیین شده که طبق آن مصرف آب در بخش شرب در یک فرایند سه ساله باید ۲۰ درصد کاهش یابدکه تمام راهکارهای مربوط به آن نیز احصا شده است.
وی اضافه کرد:یکی از راهکارهای مربوط به این بحث، استفاده از سیستم کاهنده در بخش خانگی است و اگر ۲۰۰ مشترک بخش خانگی به سیستم کاهنده متصل شوند، حدود یک متر مکعب بر ثانیه مصرف آب کاهش مییابد.
رسول زرگرپور اظهار داشت: در بخش کشاورزی نیز باید ۵۰ درصد مصرف آب کاهش یابد و این مهم با تغییر الگوی کشت و بالا بردن بهره وری امکان پذیر است.
استاندار اصفهان ادامه داد: با کنترل میزان عرضه و کنترل میزان تقاضا میتوان زاینده رود را از یک رودخانه فصلی به یک رودخانه دائمی تبدیل کرد.
دکتر سبحانی در همایش ملی مصرف بهینه « آب در صنعت» تصریح کرد: کشور ما هم به کشاورزی نیازمند است و هم به صنعت. باید با رویکرد توسعه پایدار، گلوگاه ها را شناسایی و برای حل آنها چاره اندیشی نمائیم.
دکتر سبحانی مدیر عامل فولاد مبارکه اصفهان ضمن قدردانی از فرهیختگان دانشگاهی و صاحبان صنایعی که در این همایش شرکت نمودند:گفت اصفهان شهری است که همواره به زاینده رودش معروف بوده است اما متأسفانه چند سالی است که گرد خشک سالی بر بستر این رودخانه رخ نمایی می کند. روزگاری نه چندان دور بود که الگوی مصرف آب به گونه ای دیگر بود اما اکنون چند سالی است که استان اصفهان در تأمین آب با مشکل مواجه شده است. از آنجایی که استان اصفهان به واسطه وجود صنایع بزرگ و کوچک از جمله فولاد مبارکه، ذوب آهن اصفهان، پلی اکریل، صنایع دفاع ، نیروگاه، پالایشگاه، کارخانه سیمان وپتروشیمی به یک استان صنعتی مبدل گردیده است، انگشت اتهام بحران آب در استان به سمت صنایع نشانه گیری شد و اساساً در استان اصفهان، صنایع به عنوان عامل خشک سالی معرفی گردیدند از این رو امیدواریم حداقل دستاورد این همایش این باشد که در این خصوص، توسط جمع فرهیخته حاضر در همایش اطلاع رسانی مناسبی انجام شود.
وی افزود: مسلماً صنعت یکی از مصرف کنندگان منابع آبی است، ولی باید توجه داشت که چه سهمی از این میزان مصرف در صنعت اتفاق می افتد .این بدیهی است که در همه موارد مصارف خانگی، کشاورزی و صنعتی باید به صورت بهینه مصرف نمائیم اما چنانچه اطلاعات درستی در باره میزان مصرف در هر حوزه در اختیار داشته باشیم و اطلاع رسانی درستی انجام پذیرد آن وقت خواهیم توانست برای کاهش و مصرف بهینه آن نیز برنامه درستی داشته باشیم به عنوان مثال در صنایع وقتی برای کاهش هزینه ها برنامه ریزی می نمائیم ملاحظه خواهیم کرد که به فرض ۶۰ درصد هزینه ها مربوط به مواد اولیه۲۰ درصد انرژی و روابط عمومی و تشریفات یک درصد هزینه تمام شده را شامل می شود دراین مثال اگر تصمیم بگیریم که به منظور کاهش هزینه ها روابط عمومی و تشریفات را تعطیل نمائیم و در این حوزه ۱۰۰ درصد صرفه جوئی کنیم خواهیم دید که در هزینه تمام شده یک درصد مؤثر واقع شده است ولی اگر در ۶۰ درصد هزینه تمام شده مواد اولیه فرض شده فقط ۱۰ درصد صرفه جوئی نمائیم آنوقت ۶ درصد در قیمت تمام شده صرفه جوئی کرده ایم. این مثال در حوزه مصرف آب در حوزه های مختلف کشاورزی، صنعت و خانگی کشور نیز به همین صورت صادق است.
وی ادامه داد: طی یکی دوسال اخیر اطلاع رسانی اشتباهی که صورت گرفت این بود که مطرح شد این کارخانه قرار بوده در بندر عباس ساخته شود و به دلایلی به این منطقه آورده شد و باعث خشک سالی زاینده رود گردید این درحالیست که بنا بر مدارک موجود از سال ۱۳۵۰ مقرر گردیده بود که این کارخانه در همین مکان فعلی بنا گردد البته این درست است که بعد از انقلاب نیز قرار شده بود کارخانه ای در بندر عباس با همکاری شرکت های انگلیسی احداث گردد اما این اتفاق نیفتاد و این امر هرگز بدان معنی نبود که این کارخانه به جای دیگری ساخته شود.
وی افزود: سهم آب در دنیا در سه بخش کشاورزی، خانگی و صنعت تقسیم می گردد که سهم کشاورزی ۷۰ درصد، آب شرب ۱۲ درصد و صنعت ۱۸ درصد است. این در حالی است که بسیاری از کشورهای دنیا در منطقه پربارش قرار دارند و کشاورزی و فضای سبز آنها نیاز چندانی به آبیاری ندارد ولی در برخی دیگر کشورها وضعیت به گونه ای متفاوت است همچنانکه سهم مصرف آب در ایران بنا بر آمار اعلام شده از سوی وزارت نیرو نشان می دهد که بیش از ۹۲درصد مصرف آب ما در بخش کشاورزی، ۶ درصد در بخش مصارف خانگی و ۱٫۳۴ درصد سهم صنعت است اینجاست که با توجه به مثال مذکور اگر ما بتوانیم فقط ۱۰ درصد در بخش کشاورزی صرفه جوئی نمائیم به اندازه کل مصرف خانگی و صنعتی توانسته ایم صرفه جویی و ذخیره آب را شاهد باشیم البته این آمار بطور میانگین کشور است و ممکن است به خاطر اینکه اصفهان منطقه ای صنعتی است قدری در استان اصفهان متفاوت باشد.
دکتر سبحانی با ارایه آمار مثبته ی دیگری در خصوص میزان آب مصرفی فولاد مبارکه گفت: چنانچه ۱٫۵ میلیارد متر مکعب آب در زاینده رود جاری باشد، در بالاترین شرایط خطوط تولید فولاد مبارکه ۱٫۹درصد از کل آب جاری در این رودخانه مربوط به فولاد مبارکه است.
وی خاطر نشان کرد: طبق مدارک موجود قبل از راه اندازی فولاد مبارکه در سال ۶۶ که مشخصات طرح ساخت کارخانه نهایی گردید و میزان مصارف مشخص شد بنا بر قرارداد منعقد شده با وزارت نیرو مقرر شد که به ازای تولید ۲٫۴ میلیون تن فولاد ۴۰ میلیون متر مکعب آب از زاینده رود برداشت نماید که خوشبختانه نه تنها این میزان آب هیچگاه برداشت نشد بلکه با اجرای طرح های توسعه و افزیش تولید، اکنون با تولید ۵٫۲ میلیون تن فولاد، مصرف آب بر اساس کنتور نصب شده فقط ۲۹ میلیون متر مکعب آب از زاینده رود میباشد به عبارت دیگر، طبق قرارداد می باید به ازای تولید هرتن فولاد ۱۶٫۷ متر مکعب آب مصرف می شد که اکنون علی رغم توسعه های انجام شده در خطوط تولید و فضای سبز ، با ۶۶ درصد کاهش مصرف، این میزان مصرف را به ۵٫۶ متر مکعب بر تن تولید بهینه سازی نموده ایم.
مدیر عامل فولاد مبارکه با بیان این مطلب که بهینه سازی مصرف آب در فولاد مبارکه اساساً به خاطر حفظ منابع آبی، توسعه پایدار و در راستای مسؤلیت های اجتماعی شرکت صورت گرفته است خاطر نشان کرد: این کاهش مصرف به صورت تصادفی حادث نشده است بلکه اقدامات خوبی از قبیل احداث تصفیه خانه های متعدد برای بازچرخانی، تصفیه و مصرف بهینه آب در کارخانه و استفاده از آبیاری قطره ای برای آبیاری ۱۶۰۰ هکتار فضای سبز موجود در کارخانه صورت گرفته است، به جرأت میتوان گفت فقط بخشی از آب که ناچاراً برای خنک کاری تجهیزات و محصول استفاده می شود تبخیر می گردد. بنابراین ملاحظه می کنیم که با این میزان مصرف به واقع بود یا نبود این کارخانه، اثری برای زاینده رود ندارد فلذا باید با بررسی دقیق ببینیم هدر رفت منابع آب کشور در چه جاهایی است و آن را مدیریت کنیم.
وی با اشاره به نقش رسانه ها در زمینه اطلاع رسانی و تنویر افکار عمومی تصریح کرد: این درست است که اکنون استانداری، دانشگاه و فولاد مبارکه با همکاری سایر صنایع همایش ملی آب در صنعت را در اصفهان برگزار نموده اند اما نباید فراموش کرد که شناخت چالش های واقعی آب در کشور و استان بعنوان یک رسالت همگانی کمک خواهد کرد تا برای بحران کم آبی برنامه ریزی و تصمیم گیری های بهتری را شاهد باشیم.
دکتر سبحانی از سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیارد تومانی فولاد مبارکه برای جمع آوری و تصفیه و بازچرخانی پسابهای شهری شهرستانهای مبارکه و زرین شهر در بخش صنعت به عنوان یکی دیگر از راهکارهای این شرکت برای بهینه سازی مصارف و کمک به حفظ محیط زیست یاد کرد و گفت: انتظار میرود از محل تصفیه و استفاده این آب ها در صنعت به میزان یک سوم نیاز خود را تأمین نمائیم.
ایشان تصریح کرد: فولاد مبارکه در کنار همه دستاوردهای بسیار ارزشمندی که در حوزه مصرف بهینه آب در شرکت بدست آورده است، بر این باور است که بیش از این نیز میتوان با بکارگیری توان علمی و دستاوردهای این قبیل همایش ها و با همیاری همه دلسوختگان این حوزه بطور کارآمدتری در بهینه سازی مصارف و حفظ منابع آبی و زیست محیطی کشور گام برداشت کما اینکه بسیاری از روشهای نهادینه شده در فولاد مبارکه الگوی سایر صنایع است.
مدیر عامل فولاد مبارکه تأکید کرد: در شرایط کنونی که اقتصاد و اشتغال زایی به یکی از دغدغه های بزرگ کشور مبدل گردیده است کشورما هم به کشاورزی نیازمنداست و هم به صنعت. در عین حال باید با رویکرد توسعه پایدار و توجه به منابع آبی و محیط زیست گلوگاه ها را شناسایی و برای حل آنها چاره اندیشی نمائیم.
وی طی سخنانی در مراسم اختتامیه همایش ملی آب در صنعت نیز ضمن ابراز خرسندی از استقبالی که از این همایش صورت گرفت خاطر نشان کرد: فولاد مبارکه با برگزاری این همایش تلاش کرد تا در فضایی کاملاً علمی این زنگ خطر را به صدا درآورد که واقعاً شرایط در بحث مصرف آب فرق کرده است و می طلبد که خود را در همه بخش های صنعتی، کشاورزی و مصارف شهری با شرایط جدید وفق دهیم.
مدیر عامل فولاد مبارکه اظهار کرد: طی دو روزی که همایش برگزار شد در سخنرانی ها ، مقالات متعدد و کارگاه های آموزشی گلوگاه های آب به خوبی تشریح گردید اما باید به خاطر داشته باشیم نباید این بحث به دست فراموشی سپرده شود و همانگونه که مطرح شد این بحران باید دائم در همه جا حتی در منازل تکرار و گوشزد گردد تا همه آحاد جامعه بطور جدی تری به دنبال راهکار برای حل این بحران باشند.
دکتر سبحانی در خاتمه سخنان خود از همه زحمت کشان برگزار کننده این همایش صمیمانه تشکر و قدردانی کرد و اظهار امیدواری نمود چکیده این همایش و تفکرات دلسوزانه، استان اصفهان و در نهایت کشور عزیز ایران را به سمت یک زندگی به دور از هرگونه دغدغه کم آبی و زیست محیطی رهنمون نماید.
همچنین مهدی جمالی نژاد شهردار اصفهان دراین همایش گفت: از همه مسئولانی که در زمینه مصرف بهینه آب گام برداشته اند، قدردانی می کنیم یقیناً شهرداری اصفهان نیز در این زمینه همکاری خواهد کرد.
وی نظام شهری کنونی را یک نظام بیمار دانست و گفت: مهاجرت های بی رویه از سایر شهرها و روستاها به اصفهان مشکلات زیادی را بوجود آورده است.
جمالی نژاد اظهار کرد: باید به سمت ایجاد صنایع پاک حرکت کنیم و در این مسیر رویکرد اقتصادی دانش بنیان می تواند اصفهان را نجات دهد.
وی خاطرنشان کرد: با ایجاد رینگ ها و زیرگذرهای مختلف، مشکل ترافیکی اصفهان حل نمی شود و تراکنش شهرها و روستاها به یک بازنگری جدی نیاز دارد.
جمالی نژاد با اشاره به این مطلب که صنایع پاک با ایجاد شهرهای ویژه علم و فناوری شروع بسیار خوبی بوده و این نظام اصل و رویکرد فعلی است خاطرنشان کرد: سالهاست که کابوس وحشتناک و دلهره کم آبی، به یکی از دغدغه های اصلی اندیشمندان مبدل گردیده است.
وی با تأکید بر اینکه ما تنها چشم امید به سخاوت باران دوخته ایم و قصور کرده ایم، تصریح کرد: با توجه به تدوین برنامه اصفهان ۱۴۰۰ با حضور صنعتگران، نخبگان و دانشگاهیان برای تبدیل شهر اصفهان به یک بوم شهر بطور جدی باید ورود کنیم.
جمالی نژاد افزود: استاندارد محیط زیست از الزامات صنایع جدید و شهری است که باید لحاظ شود و استفاده از کمربندهای سبز در توسعه پایدار باید از رویکردهای مدیریت شهری باشد.
وی افزود: بوم شهر با صنعت و استفاده از انرژیهای نو و مصرف بهینه آب، سازگار می باشد و در این مسیر تحولی عظیم در استفاده از گونه های گیاهی و یا فضای سبز مقاوم به گرما ایجاد می کند.
همچنین دکتر بردبار دبیر علمی همایش نیز تصریح کرد: رویکرد علمی به مقوله بحران کم آبی، اتفاق بسیار خوبی است که اکنون در استان پهناور اصفهان در این همایش شاهد آن هستیم به همین سبب از همه عزیزان فرهیخته و دلسوخته ای که از جای جای میهن اسلامی به این مهم پاسخ مثبت دادند تشکرو قدردانی می نمائیم چه آنکه بدیهی است عدم توجه به محیط زیست و منابع آبی صدمات جبران ناپذیری را برای ساکنین کره خاکی در بر دارد امروزه با توجه به اینکه یکی از اهداف و رویکرد های اصلی، فرهنگ سازی برای مصرف بهینه آب و محیط زیست است لذا تصمیم بر آن شد تا در این همایش بطور جدی به این مقوله پرداخته شود.
بردبار ادامه داد: آب به عنوان یک مؤلفه اصلی برای برقراری توسعه پایدار، امنیت، صلح و محیط زیست محسوب می گردد بویژه اینکه کشور ما به لحاظ اقلیمی در موقعیت کمی بارش و محدودیت منابع آبی قرار گرفته است از سوی دیگر کاهش نزولات آسمانی شرایطی فراهم کرده است تا همواره به دنبال روشهایی برای مصرف بهینه آب باشیم.
وی افزود: با توجه به افزایش جمعیت و برداشت بیش از پیش آب برای سال ۱۴۰۰ پیش بینی می شود کشور با تنش آبی مواجه گردد کما اینکه هم اکنون نیز بیش از ۵۰۰ شهر کشور با بحران آب مواجه هستند و بنا بر تأکید مسؤلین وزارت نیرو این تنش آبی می تواند به سرعت افزایش یابد و شهرهای دیگر را هم در بر گیرد این در حالی است که علاوه بر تنش های مذکور ورود آلایندهای ناشی از فاضلاب های صنعتی، کشاورزی و بهداشتی نیز تهدیدی جدی برای منابع آبی محسوب می گردند از این رو لازم است راهکارهایی اندیشدیده شود تا هم آب موجود را بصورت بهینه استفاده نمائیم و هم از آلوده شدن این منابع جلوگیری کنیم.
دبیر علمی همایش خاطر نشان کرد: خوشبختانه باور برگزارکنندگان همایش ملی مصرف آب نیز بر بررسی چالشها، فرهنگ سازی در راستای اصلاح الگوی مصرف، نهادینه کردن روش های درست استفاده از منابع آبی و ارتقاء شاخص های زیست محیطی که سبب ارتقاء شاخص های زندگی و دست یابی به راهکارهایی برای حفظ و استفاده بهینه منابع و کاهش هزینه ها خواهد شد، استوار گردیده است در عین حال این همایش با عنوان بهینه سازی مصرف آب در صنعت، محیط مناسبی را برای جمع آوری آراء و اندیشه های فرهیختگان دانشگاهی و قشر مجرب و خبره صنعتی جامعه فراهم آورده است که امیدواریم در این فرصت بسیار مغتنم که زمینه همسو شدن دانشگاه با صنعت بیش از پیش فراهم گردیده شرایط مناسبی نیز برای مسئولین امر جهت کاربردی نمودن دستاوردهای همایش فراهم گردد در عین حال در این فرصت ارزشمند یقیناً صنایع فرصتی خواهند یافت تا بصورت کاملاً علمی، تجارب و دستاوردهای خود در زمینه مصرف بهینه آب را به عنوان یک برند رسمی در اختیار هم قرار دهند و از بروز هرگونه موازی کاری و اتلاف در انرژی، وقت و سرمایه جلوگیری نمایند همچنین در این همایش اشاعه فرهنگ و دانش زیست محیطی به منظور رفع چالش های زیست محیطی برای شرکت کنندگان در همایش نیز دنبال شده است.
دکتر بردبار در خصوص محورهای اصلی همایش ملی آب در صنعت افزود:محورهای این همایش با همکاری کمیته علمی همایش مشخص گردیده است کمیته ای که از بیش از ۷۰ متخصص و صاحب نظر دانشگاهی و صنعتی تشکیل گردیده است که یقیناً از قویترین کمیته هایی است که در این زمینه تاکنون تشکیل شده است با توجه به تخصصی بودن محورهای همایش و این مهم که هنوز متأسفانه در حوزه دانشگاه ها در خصوص موضوع همایش، فعالیت گسترده ای صورت نگرفته، بیش از ۱۰۰ مقاله علمی به دبیرخانه همایش ارائه شده که از این میزان مقاله حدود ۸۰ مقاله پذیرفته شده است که شایسته است منبعد تعامل بیشتری فی مابین صنایع و دانشگاه ها در این خصوص صورت گیرد.
وی از حضور ۲۵ سخنران متخصص داخلی و خارجی به عنوان یکی دیگر از وجوه تمایز این همایش یاد کرد و گفت: سخنرانان حاضر در این همایش جزو متخصص ترین افرادی هستند که در حوزه آب در داخل و خارج از کشورفعالیت می کنند به همین سبب به جرأت می توان گفت این همایش تخصصی ترین همایش در این زمینه است و قطعاً این امر را به یک قدم بزرگ در راستای اهداف همایش مبدل نموده است. ضمن اینکه برای برگزاری بیش از ۱۰ کارگاه آموزشی در جریان برگزاری همایش با بیشترین ظرفیت در زمینه روشهای بهینه سازی مصرف آب در صنعت با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی برنامه ریزی گردید و قطعاً همگان خواهند توانست از نتایج و دستاوردهای این رویداد بزرگ علمی استفاده نمایند.
دبیر علمی همایش در مراسم اختتامیه نیز گفت: در طی برگزاری این همایش مشاهده کردیم که هم مسئولین و هم صاحبان صنایع صراحتاً به بیان مشکلات و نقطه نظرات خود پرداختند که جای بسی خوشحالی است بسیاری از شرکت ها اعلام آمادگی نمودند تا تجارب خود را در اختیار سایر سازمانها قرار دهند.
وی خاطر نشان کرد: در طول برگزاری این همایش دو روزه تجارب بسیار ارزنده فولاد مبارکه در زمینه روش های کاهش مصرف آب و استفاده بهینه آن در کارگاه های آموزشی مختلف ارایه گردید که سایر شرکت ها می توانند از این تجارب استفاده کنند بر این باوریم که این قبیل همایش ها باید باز هم تکرار گردد چرا که تکرار یک مسئله به حل آن مسئله خواهد انجامید نباید این بحث جدی فراموش گردد باید برای اجرای راهکارهای ارایه شده سرمایه گذاری کنیم.
در همین حال، مهندس ظهرابی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان نیز در حاشیه برگزاری این همایش در جمع خبرنگاران گفت : این همایش پیوند بین صنعت، دانشگاه و دستگاههای اجرایی است برای دستیابی به راهکارهای حل معضل بحران آب که باعث افتخار است و شایسته است که از آن قدردانی شود.
وی با بیان اینکه حوزه زاینده رود به واسطه مشکل بحران آب با مشکلات عدیده ای مواجه گردیده تصریح کرد: رفع این بحران و چالش جدی، مشارکت همه جانبه استان را می طلبد. صنعت، کشاورزی، دانشگاه و مردم و خلاصه اینکه همه دستگاه ی اجرایی که متولی هستند، هریک به سهم خود باید به این عرصه وارد شوند بنابراین اتفاقی که دراین همایش انتظار آن می رفت و خوشبختانه شاهد آن بودیم این است که باید به بخش صنعت نگاه منصفانه ای داشته باشیم. مصرف آب آنرا به درستی مورد مطالعه و بررسی قرار دهیم و راه کارهای کاهش مصرف آب در این بخش را با عنایت به تجارب و دانشی که در این قبیل همایش ها بیرون می آید ارایه دهیم .فرهیختگان متخصص در این همایش با تبادل نظریه های خود با متخصصان صنعتی راهکاری مفیدی احصا نمودند. انشاءاله در همه صنایع شاهد کاهش بیش از پیش آب باشیم در عین حال نتایج این همایش را باید به سایر بخش ها از جمله کشاورزی و خانگی منتقل نمائیم و مصارف را با منابع موجود در حوزه آبخیز زاینده رود همسان نمائیم.
ظهرابی خاطر نشان کرد: در خصوص کاهش مصارف آب در فولاد مبارکه اتفاقات بزرگ و خوبی رخ داده است. این شرکت یکی از صنایع بزرگ استان است که همواره به مسائل زیست محیطی توجه خاصی دارد و مسؤلیتهای اجتماعی خود را به خوبی می شناسد و به آن عمل می کند.
در مراسم اختتامیه این همایش دکتر امید توکلی رئیس مرکز فناوری های راهبردی ریاست جمهوری طی سخنانی با موضوع شاخص های توسعه فناوری و اقتصاد دانش بنیان در تحول آتی صنعت آب، فعالیتهای صورت گرفته در خصوص توسعه فناوری آب، اجرای صحیح این فناوری ها چگونگی ارزیابی اثر بخش آنها را مورد بحث و بررسی قرار داد.
وی با بیان اینکه متأسفانه فناوری ها به درستی پیشرفت نداشته اند به وضعیت کشور ایران در حوزه علم و فناوری و تولید علم اشاره کرد و گفت: کشور ایران در سال ۲۰۱۴ از نظر علم و فناوری در حوزه آب رتبه چهاردهم دنیا را به خود اختصاص داده است و در خاور میانه نیز رتبه اول را کسب نموده است این آمار نشان می دهد که از نظر تولید علم و فناوری در جایگاه خوبی قرار داشته ایم اما در عمل، شرایط به این گونه نبوده است.
این مقام مسئول ادامه داد: حجم آبهای تجدید پذیر ایران ۱۳۰ میلیارد متر مکعب بوده است واکنون حدود ۲۵ درصد کاهش یافته است در بین ۱۸۰ کشور دنیا از لحاظ برخورداری از منابع آب رتبه ۵۰ را داریم و از نظر سرانه منابع آب در جایگاه ۱۱۲ جهان قرار گرفته ایم. از نظر بارش باران در سنوات اخیر با کاهش قابل ملاحظه ای مواجه بوده ایم این در حالیست که ۲۵ میلیارد متر مکعب تلفات آب مربوط به نفوذ آب در خاک، ۶۸ میلیارد متر مکعب در جریانهای سطحی و ۲۷۸ میلیارد متر مکعب هم مربوط به تبخیر و تعرق سالانه بوده است.
وی در ادامه به شاخص استفاده از منابع تجدید پذیر کشورها اشاره کرد و گفت: اگر کشورها در استفاده از این منابع در وضعیت کمتر از ۲۰ درصد باشند در حالت ایمن و اگر بین ۲۰ تا ۴۰در صد باشند در حالت قابل قبول و بیش از ۴۰ درصد در حالت پر خطر قرار دارند که آمارها نشان می دهد در ایران میزان برداشت آب از منابع تجدید شونده بیش از ۸۰ درصد است و تخصیص سرانه آب به حدود ۱۳۰۰ متر مکعب در سال رسیده و به مرزهای کمبود فیزیکی نزدیک شده است، بدین معنی که با این روند حتی در صورت صرفه جوئی در مصرف آب و افزایش میزان واحد تولید محصول در چند سال آینده کشور به چالش عمده ی کم آبی دچار خواهد شد لذا باید سعی نمود که میزان ظرفیت تولید آب در کشور را همزمان با تعدیل درصد برداشت افزایش داد.
توکلی در ادامه سخنان خود میزان تولید پساب در ایران در بخش های کشاورزی، شهری و صنعت، استفاده از روشهای مختلف بهینه سازی مصرف آب از جمله بازچرخانی، راهکارهای تأمین آب در ایران، ادبیات فناوری و نوآوری، کارکردهای هفت گانه نظام نوآوری و فناوری ، چگونگی سطح آمادگی فناوری و سطح آمادگی تجاری سازی، شاخص های توسعه فناوری و فعالیت های ستاد توسعه فناوری آب، خشک سالی ، فرسایش و محیط زیست و مشخصاً راهکارهایی در حل مشکلات آب ایران و بطور موردی برای حلی بحران زاینده رود را تبیین نمود .
رئیس مرکز فناوری های راهبردی ریاست جمهوری بر تشکیل یک پارلمان منطقه ای متشکل از نمایندگانی از استان های اصفهان، یزد، چهارمحال و بختیاری و نیز خوزستان همراه با نمایندگان شرکت ها و بنگاه های تولیدی با حضور ریاست جمهور و وزاری نیرو،جهاد کشاورزی، صنایع و سازمان حفاظت محیط زیست با مشارکت گسترده دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، و مراکز پژوهشی تآکید نمود و تصریح کرد: با چنین تشکلی باید نقشه راه آینده و خروج از بحران را با استقرار مدیریتی پایدار برای آب تعیین نمود.
وی اظهار داشت: آمارها و مستندات حاضر در این همایش نشان می دهد فولاد مبارکه در عرصه بکارگیری توسعه فن آوری های آب اقدامات خوبی انجام داده است از این رو مشتاقانه مایلیم در اولین فرصت از این شرکت بزرگ و اقدامات آن در حوزه آب و پس آب های صنعتی بازدید نماییم.
در این همایش دکتر دهنوی دبیر اجرایی همایش در خصوص اهداف برگزاری همایش ملی مصرف بهینه آب در صنعت گفت: حداقل بیش از یک دهه است که در کشورمان در باره بحران آب صحبت میشود اما بیشتر شعارگونه به این مهم پرداخته شده است این همایش اما فرصت بسیار خوبی است تا با رویکرد علمی بدور از هرگونه تفکر سیاسی و فقط با نگرش ملی، مشکلات، چالشها و راهکارهای مناسب بحران آب را در کشور و بویژه در صنعت مورد بررسی قرار دهد.
وی افزود: در این رابطه با یک سؤال کلی مواجه هستیم و آن این است که ما در خصوص آب، مصرف کنندگان بزرگتری را نسبت به صنایع داریم چرا صنعت مدنظر قرار گرفته است؟ علت این است که خوشبختانه صنعت به خوبی بحران آب را جدی گرفته و آن را لمس نموده است و از آنجایی که توسعه و آبادانی کشور نیاز به گسترش صنایع دارد و در سند چشم انداز هم به آن توجه ویژهای شده است، فلذا نیاز است که این بحث با رویکرد جدیدتری دنبال گردد از این روست که صنعت پیشگام شده است تا با جمعآوری پساب و تصفیه و بازچرخانی آب در سیکل تولید خود گام ارزندهای در راستای حفظ منابع آبی بردارد فلذا به همین دلیل این همایش به خاطر پیشگام بودن صنعت حول محور صنعت برنامهریزی و در حال برگزاری است. علت دوم این بود که در برخی استانهای صنعتی مانند اصفهان، تهران و البرز سهم مصرف آب در صنعت بیشتر میباشد که این امر باید مورد توجه ویژه قرار میگرفت سوم اینکه در صنعت امکان جمع آوری، تصفیه و استفاده مجدد از آب وجود دارد و این خود یک پشتوانه و ظرفیت بالایی است ضمن اینکه پساب آبهای صنعتی با آلودگیهای بیشتری همراه هستند که چناچه تصفیه نگردند و به مجاری آب اضافه شوند در آینده علاوه بر بحران کمی آب با بحران کیفی نیز مواجه خواهیم شد .
وی ادامه داد: با توجه به مباحث یاد شده در اردیبهشت ماه سال جاری به منظور برگزاری این همایش جلساتی برگزار شد و در واقع با همگرایی صنعت دانشگاه و دستگاههای حاکمیتی محورهای این همایش در ۱۰ محورتعریف و مشخص گردید ۲ هزار کانون هدف شامل دستگاههای حاکمیتی، صنایع بزرگ، دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی در نظر گرفته شد و به همین مقدار مرسوله پستی برای فراخوان مقالات ارسال گردید بیش از ۱۰ هزار مکاتبه از طریق صندوق پستی انجام شد و حدود ۱۵ هزار بازدید از سایت پیرامون این موضوع صورت گرفت و یک هزار نفر نیز در قالب مسؤلین ومدیران و کارشناسان اجرایی و صنعتی استان نیز در روز اول این همایش گرد هم آمدند تا به واقع نتایج مثبتی برای حل بحران کم آبی در استان حاصل گردد.
وی در جریان برگزاری مراسم اختتامیه این همایش نیز با اشاره به دستاوردهای خوب این همایش دو روزه گفت: همواره مطرح می شود که بیشترین میزان مصرف آب در کشاورزی صورت می گیرد بنابر آمارهای موجود و رسمی، بین ۲۲ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزی هر سال در مراحل مختلف داشت ، برداشت و حمل و نقل به عنوان ضایعات تلف می شود این درصد را اگر بر روی مصرف ۹۰ میلیارد متر مکعبی آبی که بطور میانگین مصرف می شود محاسبه کنیم ملاحظه خواهیم کرد که حداقل ۱۸ میلیارد و حداکثر ۲۷ میلیارد متر مکعب آب هرساله توسط ضایعات کشاورزی هدر می رود. اگر قیمت هر کیلو محصول را یک هزار تومان در نظر بگیریم در هر سال چیزی در حدود ۸ تا ۱۰ میلیارد دلار ضایعات کشاورزی صدمه وارد می کند به عبارت دیگر نه تنها برای کشاورز عایدی نداشته است بلکه آب هم مصرف شده و هیچ ارزش افزوده ای هم در بر نداشته است بنا بر این ملاحظه می کنیم که گلوگاه ها اینجاست. هرچند باید در صنایع نیز اقدامات لازم انجام شود ولی گلوگاه اصلی در روشهای کشاورزی است.
در همین حال، مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان در مراسم اختتامیه این همایش از شرکت فولاد مبارکه اصفهان و دانشگاه اصفهان که همت گماردند و فرهیختگان و متخصصان حوزه آب را از داخل و خارج از کشور گرد هم آوردند و محیطی فراهم نمودند تا بتوانند یافته های علمی خود را در این خصوص مبادله نمایند، تشکر و قدردانی نمود و گفت: امیدواریم سازمان صنعت و معدن نیز بتواند الگوی مناسب و مشخصی برای صنایع در استان تبیین نماید.
وی با ذکر این مطلب که از زمان تشکیل ستاد راهبردی این همایش تا برگزاری آن تلاش های زیادی صورت گرفته است افزود: به واقع همه این عزیزان بویژه فولاد مبارکه و مجموعه دانشگاه بطور دلسوزانه ای تلاش کردند تا انشاء ا… در آینده نزدیک شاهد به ثمر رسیدن دستاوردهای خوب این همایش باشیم.
شیشه فروش ادامه داد: در تنگناه ها شرایطی فراهم می شود که انسان خود را برای مقابله با شرایط سخت آماده نماید و به دستاوردهای خوبی هم برسد این کمبود ها به عنوان مثال باعث شده است تا ما به سمت اصلاح الگوی مصرف و بهینه سازی مصرف گام برداریم که از این رهگذر بهبود شرایط زیست محیطی را نیز شاهد خواهیم بود.
مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره نتایج حاصله از این همایش خاطر نشان کرد: این همایش فرصت بسیار خوبی بود فلذا انتظار می رود طرح ها و نتایج جمع بندی شده این همایش علاوه بر اجرایی شدن در اختیار و سازمان صنعت، معدن و تجارت قرار گیرد که مقرر است طرح جامع مصرف بهینه آب را برای تمامی صنایع بزرگ و آب بر استان تبیین نماید. به هر حال مسئله مهمی که پیش روی همه دستگاه های استان قرار دارد، الزام همه دستگاه ها برای اجرایی نمودن مفاد ۹ گانه شورای عالی آب است که در آن برنامه مدیریت آب در حوزه زایند رود مشخص گردیده است و ما نباید از آن مصوبات عدول کنیم.
وی در خاتمه گفت: از همه کسانی که مسئله آب را جدی گرفتند و در این همایش با جان و دل مایه گذاشتند، تشکر و قدر دانی می نمائیم.
دکتر غیور استاد دانشگاه نجف آباد نیز یکی دیگر از سخنرانان مراسم اختتامیه این همایش در خصوص مدیریت آب مباحثی را مطرح و تصریح کرد: به معنی واقعی بحران آب جدی است که البته این مشکلی است که در اثر رشد جمعیت، رشد فزآینده آلاینده های زیست محیطی و عدم توجه کافی انسانها گریبانگیر جامعه شده است.
وی از افزایش کربن موجود در هوا و کاهش منابع آب زیر زمینی و فرونشست زمین در اثر برداشت بی رویه از منابع آبی زیرزمینی به عنوان یک هشدار جدی یاد کرد و گفت: باید روشهای آبیاری در بخش کشاورزی اصلاح گردد چراکه اصفهان در منطقه ای خشک واقع شده و در آبیاری غرقابی ۴۰ درصد آب تبخیر می گردد . همچنین باید برای کشاورزان بهترین زمان آبیاری ، روشهای حفاظت از مواد آلی خاک (هوموس) که باعث نگهداری رطوبت آب می شود، تبیین گردد.
این استاد دانشگاه در ادامه راهکارهایی برای مدیریت هرچه بهتر منابع آبی و حمایت از کشاورزان در استانها با نگاه فرا استانی و ملی تشریح کرد.
همچنین دکتر فرهادیان دبیر صنعتی همایش و رئیس پژوهشکده محیط زیست دانشگاه اصفهان گفت: بحران آب در کشور اکنون به یکی از چالشهای جدی کشور مبدل گردیده است و بنا بر الزاماتی که سازمانهای جهانی اعلام کرده اند ما باید بطور واقعی و عملیاتی برای این چالش چاره ای اندیشه کنیم که این همایش گام مؤثری در این راستا است.
وی با اشاره به این مطلب که سهم آب صنعت کشور بیش از ۲ درصد نیست اضافه کرد: چون استان اصفهان در اقلیم خشک کشور قرار گرفته است نیاز است که به خاطر نقش مهمی که صنعت دراقتصاد کشور دارد در این بخش علی رغم اینکه سهم بسیار کمتری نسبت به آب مصرفی در کشاورزی و شهری دارد، باید از امروز به فکر فردای خود باشد.
فرهادیان برگزاری همایش مصرف بهینه آب در صنعت با رویکرد بهینه سازی فرآیندهای تولید، چالشها و راهکارها را گام مهمی در این راستا برشمرد و گفت: این همایش در نوع خود اولین و تخصصی ترین همایش برگزار شده در حوزه آب است که مطمئناً نتایج آن می تواند کمک قابل توجهی برای حل بحران آب استان و کشور ارایه نماید.
در حاشیه برگزاری این همایش، علاوه بر ۲۵سخنرانی تخصصی به طور کلی ۵۰ سخنرانی در قالب پنل ها و کارگاه های آموزشی در مدت زمان دو روز برگزاری این همایش انجام شد و یکصد مقاله نیز پذیرفته شد که مقالات برتر انتخاب و لوح و تندیس این همایش را به خود اختصاص دادند.
مهندس مهدی تولائیان معاون خرید شرکت فولاد مبارکه هم می گوید: تجارب و روش های استفاده آب در چرخه تولید فولاد مبارکه در کشورهای اروپایی به عنوان یک مرجع و الگو در حال استفاده است.
وی افزود: استانداردهای جهانی مصرف آب در صنعت حدود ۱۵ متر مکعب به ازای تولید یک تن فولاد است که در حال حاضر استاندارد فولاد مبارکه کمتر از۵ متر مکعب است که اگر میزان مصرف نورد سرد و نیروگاه شرکت را از آن کم کنیم، در آن صورت مصرف فولاد مبارکه برای تولید فولاد خام و ورق به ازای هرتن تولید به ۳٫۶ متر مکعب کاهش می یابد لازم به ذکر است که تجارب و روش های فولاد مبارکه هم اکنون برای کشورهای اروپایی به عنوان یک مرجع و الگو در حال استفاده است.
این مقام مسئول در خصوص میزان مصرف آب در بخشهای مختلف افزود: برداشت آب صنعت، بنا بر اعلام سازمان های قانونی و رسمی کشور، کمتر از ۲ درصد است منتهی نگرش حوزه ای و یا استانی به موضوع آب ، نگرشی درستی نبوده است چه اینکه عواقب غیر متعارفی را هم برای صنعت کل کشور در برداشته است باید در نظر داشت حوضه آبریز زاینده رود حوضه بسیار وسیعی است این حوضه از سرچشمه های زاینده رود شروع می شود و استان یزد را هم مشروب می کند این در حالی است که از کل این میزان آب جاری در حوضه یاد شده میزان کمی برای فولاد مبارکه، ذوب آهن و سایر صنایع مانند کاغذ سازی، نفت، نیروگاه، صنایع سیمان و پتروشیمی اختصاص یافته است با این حال در جریان برگزاری همایش نیز راهکارهای مدیریت بیشتر و بهینه سازی آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی خاطر نشان کرد: اگر صنایع استان این سهم را به نصف تقلیل دهند با کاهش اندکی در کل مصرف مواجه می شویم که نسبت به مصرف بالای آب در بخش کشاورزی و اتلاف هایی که در این بخش صورت می گیرد مشاهده خواهیم کرد که کاهش آب صنعت تأثیر چندانی در میزان مصرف آب استان ندارد. اما اگر فقط در حوزه کشاورزی بتوانیم میزان مصرف را ۱۰ درصد کاهش دهیم در این حالت میزانی معادل کل آب شرب استانها و شهرهای مسیر زاینده رود صرفه جوئی می گردد.
تولائیان افزود: استانداردهای جهانی مصرف آب در صنعت حدود ۱۵ متر مکعب به ازای تولید یک تن فولاد است که در در حال حاضر استاندارد فولاد مبارکه کمتر از۵ متر مکعب است که اگر میزان مصرف نورد سرد و نیروگاه شرکت را از آن کم کنیم، در آن صورت مصرف فولاد مبارکه به ازای هرتن تولید به ۳٫۶ دهم متر مکعب کاهش می یابد.
وی افزود: در طول بازه زمانی ۱۰ سال گذشته پروژه های متعددی در فولاد مبارکه در زمینه تصفیه و بازچرخانی مجدد آب در چرخه تولید تعریف و اجرا شده که احداث تصفیه خانه شیمیایی برای تصفیه پسابهای واحد قلع اندود و گالوانیزه، بازچرخانی آب در تصفیه خانه واحد ۲۱، سیستم هایی که در واحد کولینگ تاور تعریف و به کار گرفته شده است، همچنین خرید پسابهای شهری شهرستانهای زرین شهر و مبارکه و سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیارد تومانی در این بخش از دیگر اقداماتی بوده است که در این راستا انجام شده است .
در همین حال، مهندس اشتری مدیر ایمنی، بهداشت ومحیط زیست فولاد مبارکه: فولاد مبارکه از مدتها قبل برای قطع برداشت آب صنعتی خود از زاینده رود با انعقاد قرارداد خرید پساب های شهرستان های زرین شهر و مبارکه پیشقدم شده است.
وی افزود: در صنایع فولاد آب به دو منظور مورد استفاده قرار می گیرد بخشی از آب به عنوان ماده اولیه در تولید و بخش مهم تر و بیشتری از آن در سیستم خنک کاری تجهیزات و محصول به کار گرفته می شود که این بخش به تصفیه مجدد و بازچرخانی نیاز دارد و چون حاوی ذرات معلق هستند به عنوان پساب از آن یاد می شود. به دلایل مختلفی از جمله اینکه آب موهبت الهی است و اکنون هم با محدودیت در این زمینه مواجه هستیم فلذا از همان آغاز بهره برداری سیستم تصفیه مجدد در فولاد مبارکه تعریف شد که مجموع اقدامات انجام شده به این انجامیده که هم کاهش ۶۶ درصدی در برداشت آب و هم کاهش تولید پساب را شاهد باشیم.
این مقام مسئول تصریح کرد: در فولاد مبارکه بر کیفیت پسابها هم تأکید فراوانی شده است، چرا که این آب ها بعضاً تا ۹ بار مجدداً در سیکل تولید بازچرخانده می شوند به گونه ای که در خطوط نورد سرد پساب ها در سیستم های تصفیه خانه ای با ظرفیت ۷ هزار متر مکعب در روز تصفیه می شوند، همچنین سیستم بسیار گسترده پساب صنعتی فولاد مبارکه با ۱۳۰۰ متر مکعب در ساعت تصفیه پسابها را بر عهده دارد و پساب های بهداشتی با ظرفیت ۷۰ متر مکعب در ساعت در تصفیه خانه پساب بهداشتی تصفیه می شوند پسابهای شیمیایی در تصفیه خانه مجزای دیگری با ظرفیت ۱۰ متر مکعب در ساعت تصفیه و باز چرخانی می شوند ضمن اینکه یک تصفیه خانه تکمیلی هم با ظرفیت ۱۰۰۰ متر مکعب در روز در فولاد مبارکه تکمیل گردیده و در ناحیه سبا با هزینه ای بالغ بر ۲۷۰ میلیارد ریال تصفیه خانه ای را با اُسمُز معکوس( Ro) و با بالاترین استانداردهای جهانی ایجاد نموده ایم و با هزینه ای بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال نیز در حال توسعه تصفیه خانه فولاد مبارکه هستیم که مراحل پایانی خود را در حال سپری کردن است.
اشتری خاطر نشان کرد: فولاد مبارکه از مدتها قبل برای کم کردن برداشت آب صنعتی خود از زاینده رود با انعقاد قرارداد خرید پساب های شهرستانهای زرین شهر و مبارکه پیشقدم شده است اگر چه کار بسیار مشکل و هزینه بری است اما این اراده در فولاد مبارکه وجود دارد تا این اقدام عملیاتی شود.
در ادامه این همایش، مهندس امینی مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان گفت:فولاد مبارکه به خوبی به مسئولیتهای اجتماعی خویش پایبند است.
این مقام مسئول تصریح کرد: برای اولین بار ارتباط صنعت با مراکز علمی در این همایش عملیاتی شده است و شرکت فولاد مبارکه اصفهان که دغدغه مدیریت آب را دارد در حوضه استفاده بهینه از آبهای خاکستری یا همان پساب ها نیز وارد شده که جای بسی شکرگذاری و قدردانی دارد.
وی ملی بودن این همایش و حضور مسئولین استان، فرهیخنگان و متخصصین صنعت کشور را یکی از نقاط قوت این همایش خواند و گفت: طی دو روز برگزاری این همایش اطلاع رسانی خوبی صورت گرفت و کارشناسان اذعان نمودند صنعت استان نقش تخریبی در حوزه آب ندارد ضمن اینکه فولاد مبارکه علاوه بر اینکه در موضوع استفاده مجدد آب در کارخانه فعالیت داشت اکنون نیز با طرح موضوع جمع آوری، تصفیه و باز چرخانی پساب شهرستانهای همجوار باب تازه ای را در زمینه استفاده از پسابها گشوده و نسبت به سایر صنایع کشور در این زمینه پیش گام شده است و به مسؤلیتهای اجتماعی خود به خوبی پایبند است و این یک ارزش است به نظر می رسد اگر اذهان عمومی به این نکته که فولاد مبارکه برای جلوگیری از آلایندگی پساب های شهری هم برنامه ریزی نموده است معطوف گردد و اطلاع رسانی خوب و مناسبی صورت گیرد آنوقت ملاحظه خواهیم کرد که نگرش مردم نسبت به اینکه فولاد مبارکه آب زاینده رود را می بلعد عوض خواهد شد و مردم شریف ما متوجه خواهند شد که این شرکت نه تنها نسبت به کشاورزی آب بر نیست بلکه دغدغه سالم سازی پساب های شهری را نیز به عنوان یک مسؤلیت اجتماعی بر عهده گرفته است.
در پایان این همایش، بیانیه همایش ملی مصرف بهینه آب در صنعت-چالشها و راهکارها بدین شرح اعلام شد: بی تردید یکی از مهمترین شاخصهای توسعه پایدار، نگرش جامع و دانایی محور به مقوله محیط زیست و به طور خاص آب است.
خوشبختانه در سیاستهای کلی نظام و شورای ملی آب، به این مهم پرداخته شده است، لیکن آنچه توسط برگزارکنندگان همایش ملی مصرف بهینه آب در صنعت در این بیانیه بر آن تأکید می شود، یادآوری مواردی است که میت واند تضمین کننده برنامه های توسعه پایدار باشد.
این همایش با هدف هم اندیشی و هم افزایی نظرات برنامه ریزان، مسئولان، دانشگاهیان و صنعتگران برگزار شد تا از این راه، بتوان راه حلهایی مطمئن برای مشکلات آب در صنعت کشور فراهم آورد. بر این اساس، موارد زیر به عنوان بندهای بیانیه همایش ملی “مصرف بهینه آب در صنعت- چالشها و راهکارها” مورد تاکید قرار میگیرد:
۱٫ ایجاد ارتباط موثر و پیوسته بین مراکز برنامه ریز، نظارتی، اجرایی ، دانشگاهی و صنعتی در راستای اصول اقتصاد مقاومتی به منظور مدیریت وکاهش تبعات بحران آب در کشور.
۲٫ تأکید بر ضرورت بازنگری و مهندسی مجدد در فرآیندهای آب در صنعت به منظور جایگزینی روشهای پرمصرف در فرآیندهای صنعتی با روش های کم مصرف به کمک تجهیزات کاهنده مصرف یا تغییر فرآیند.
۳٫ تأکید بر استفاده مجدد از پساب های خروجی تصفیه خانه های فاضلاب جهت تأمین آب مورد نیاز صنایع و بهبود وضعیت پوشش گیاهی غیرمثمر متناسب با شرایط اقلیمی کشور.
۴٫ پیشنهاد تشکیل کلینیک های آب و محیط زیست در استانها به منظور کمک به صنایع در رفع مشکلات زیست محیطی و خصوصاً بازیافت آب و بهینه سازی مصرف آب در صنعت.
۵٫ بازنگری قوانین، مقررات، استانداردها و الزامات زیست محیطی مرتبط با حوزههای آب با هدف استفاده مجدد، بازگردانی و بهینه سازی مصرف آب.
۶٫ ضرورت ایجاد آزمایشگاه های مرجع آب در جهت پایش و اندازه گیری کلیه شاخص های کیفی منابع آب از جمله اندازه گیری میزان آلاینده های نوظهور، سموم و ترکیبات آلی خطرناک با هدف جلوگیری از بحران کیفی منابع آب.
۷٫ استفاده از فناوری های نوین و ارتقای سطح فناوری های مرتبط با سامانه های پایش فرآیندهای تصفیه آب و بازیافت پساب در صنایع.
۸٫ تأکید بر تهیه پیوست رسانه ای مرتبط با کمیت و کیفیت آب با حضور صاحبن ظران صنعت، دانشگاه و برنامه ریزان در راستای تنویر افکار عمومی و ایجاد انگیزه در خصوص بازیافت و استفاده مجدد از پسابها.
۹٫ کاهش تبعات چالش کم آبی با تغییر رویکرد صنعتی کشور به سمت صنعت کم کربن میسر خواهدبود که در این راستا تهیه سند توسعه صنعت سبز و سازگار با محیط زیست و لحاظ آن در برنامه توسعه بلندمدت و برنامه های توسعه پنج ساله کشور امری ضروری است.
۱۰٫ تأکید بر ضرورت پیاده سازی مدیریت یکپارچه منابع آب کشور بهویژه با رویکرد حوضچه های آبریز.
۱۱٫ تأکید بر ضرورت شفاف سازی آمار و بیلان منابع و مصارف آب در بخشهای مختلف صنعت، کشاورزی و شرب در حوضه های آبریز به منظور اولویت بندی اقدامات لازم در زمینه پیاده سازی مدیریت مصرف در هر بخش.
۱۲٫ تأکید بر شناسایی عوامل هدررفت آب در صنعت به منظور برنامه ریزی برای مدیریت آن.
۱۳٫ تأکید بر ضرورت برنامه ریزی و حرکت به سمت تامین آب از منابع جدید به کمک فناوری های نوین.
۱۴٫ همکاری صنعت در طراحی و پیاده سازی برچسب آب بر روی محصولات تولیدی .
۱۵٫ جلب مشارکت صنایع در بسترسازی فرهنگی و پیاده سازی مدیریت مصرف بهینه، نظیر درج داوطلبانه شعارهای صرفه جویی در مصرف آب بر روی محصولات صنعتی.
۱۶٫ فرهنگسازی درخصوص شکل گیری موسسه های خیریه با اهداف زیست محیطی و حفاظت منابع آب و بازیابی پساب ها.
۱۷٫ تبیین موضوع آب مجازی و اجرای اهداف آن در مصارف آب در بخش صنعت در راستای جلوگیری از هدررفت منابع آب.
۱۸٫ به کارگیری سیاست های تشویقی توسط دولت و مجلس در راستای مصرف بهینه آب در صنعت
۱۹٫ فعالیت فرهنگی بخش صنعت در توسعه دانش فنی و تقویت نقش مردم در بهره برداری مناسب از منابع آب
۲۰٫ لزوم پایش مستمر حریم رودهای دایمی و فصلی به کمک سازمانهای مردمنهاد برای جلوگیری از تجاوز به حریم زیست محیطی رودخانه های کشور
۲۱٫ برخورد جدی در حوزه قوای سه گانه با برداشت غیرمجاز و غیر اصولی از منابع آب زیرزمینی به منظور جلوگیری از مرگ آبخوان ها و پدیده فرونشست زمین.
۲۲٫ توسعه و گسترش تشکل های مردم نهاد در سطح کشور و استفاده موثر از ظرفیت های موجود علمی و تحصصی در تشکل های مردم نهاد و وارد کردن نقطه نظرات تشکلها در تصمیم گیری های مرتبط با مسایل آب.
۲۳٫ اجرای طرحهای فرهنگی از جمله تاسیس فرهنگسرای آب و محیطزیست، توسط شهرداری ها و خانه محیط زیست توسط سازمان های آموزش و پرورش، جهت ارتقا فرهنگ و مشارکت عمومی در حفاظت از منابع آب و محیط زیست با تاکید بر نقش روحانیت و ائمه جمعه و جماعات و بسیج در فرهنگ سازی بازیافت آب.
۲۴٫ ضرورت ارزیابی اثرات زیست محیطی و آمایشی و اجتماعی – اقتصادی در هر گونه بارگزاری جدید در حوضه های آبریز کشور.
۲۵٫ مدیریت یکپارچه بر منابع آب کشور از جمله حریم و بستر رودخانه زاینده رود بهعنوان شاهرگ حیات اجتماعی و اقتصادی استان اصفهان و فلات مرکزی ایران . همچنین تلاش همه بخشها بر اجرایی نمودن مفاد ۹ مادهای مصوبات دهمین جلسه شورای عالی آب کشور برای حوضه زایندهرود و برگزاری سمینارهای سالانه متشکل از همه صاحب نظران اجرایی و دانشگاهی برای ارزیابی آنچه از مصوبه ۹ ماده ای اجرا شده و یا نشده است. علاوه بر این ارائه راهکارها و اختصاص حق آب های زیست محیطی از جمله حقابه زاینده رود و تالاب گاوخونی به عنوان یک کانون بالقوه ایجاد گرد وغبار و بیابانزایی در استان و تاکید بر توقف بارگزاریهای جدید در حوضه بالا دست و پایین.
این همایش به پیشنهاد شرکت فولاد مبارکه و استانداری و با محوریت دانشگاه اصفهان و با هدف کاهش معضلات زیست محیطی و ارائه راهکارهای عملیاتی و دستاوردهای کاربردی درباره بهینه سازی مصرف آب در صنایع در روزهای ۱۹ و ۲۰ آبان ماه در محل سالن گسترش دانشگاه اصفهان برگزار گردید.
مدیریت مصرف آب و بازیافت آن در صنعت، بکارگیری فناوری های نوین در تصفیه و شیرین سازی آب و بازیافت پساب ها، الزامات بازیافت و کاربرد پساب های شهری در صنعت، استانداردهای کمی و کیفی آب در صنعت و راهبردهای توسعه پایدار در تأمین آب صنعت از محورهای این همایش دو روزه بود.
منبع:تابناک اقتصادی کد خبر: ۵۴۷۱۴۹ تاریخ انتشار:۲۳ آبان ۱۳۹۴ – ۱۴:۴۹