محمد مقدوری در جمع اعضای شورای اسلامی استان اظهار داشت: هماکنون از ۳۷ دشت استان، ۳۴ دشت ممنوعه و بحرانی و برداشت از آن بیش از تغذیه است.
وی با بیان اینکه حجم اضافه برداشت از مخازن آب زیرزمینی استان سالانه ۱،۱ میلیارد متر مکعب است، افزود: کل مصرف آب در بخشهای شرب، صنعت و بهداشت با ۶میلیون جمعیت استان ۸۰۰ میلیون متر مکعب است اما فقط در بخش کشاورزی از آبهای زیرزمینی ۱،۱میلیون متر مکعب اضافه برداشت داریم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی گفت: این وضعیت در دو، سه دهه گذشته بهشدت سبب افت سطح ذخایر زیرزمینی آب و به تبع آن فرونشست زمین شده و برخی از آبخوانها در شرایط بسیار نامطلوب قرار گرفتهاند به طوری که امکان بازگشت به شرایط قبل و بهبود را ندارند.
مقدوری افزود:در این شرایط تمام امکان و زمینه انتقال حوزه به حوزه آب در خراسان رضوی به کار گرفته شده بطوریکه ۹۰ درصد آبهای مرزی استان مهار و کنترل شده است و برای ۱۰ درصد باقیمانده هم برنامهریزیها در حال انجام است.
وی با بیان اینکه برای شهر۳میلیون نفری مشهد آب را از سد دوستی و برای تربت حیدریه نیز از مه ولات انتقال داده ایم، گفت: در این راستا کنتورهای حجمی بر روی چاههای کشاورزی نصب شده که باید با مدیریت مصرف و فرهنگ سازی در این حوزه مصرف آب را بهینه کنیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی افزود: با توجه به شرایط موجود باید کشت و کار و تولید به تناسب میزان آب موجود هماهنگ شود و بهره وری در این بخش ارتقا یابد.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه سیاست یکسان برای همه دشتها قابل اجرا نیست در جلسهای با مسئولان مربوط به بخشهای مرتبط شامل آب و کشاورزی مقرر شد، ساماندهی مصرف آب، دشت به دشت پیگیری شده، اطلاعات و مشخصات هر دشت تدوین و طی یک دوره دو ، سه سال مصرف در این بخش مدیریت و کاهش یابد.
مقدوری بر ضرورت تغییر الگوی کشت در استان تاکید کرد و افزود: تحقق این اهداف نیازمند همدلی و همراهی همه بخش ها است و اگر امروز برنامه ریزی و مدیریت نشود تبعات سنگینی در پی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه برنامه ۲۵ ساله استان در دست تدوین است گفت: مصرف آب مشهد از ۲۹۵ میلیون متر مکعب در سال جاری به ۳۹۶ میلیون متر مکعب در سال ۱۴۲۰ خواهد رسید.
منبع:تسنیم کد خبر:۹۰۲۹۹۲ تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۳۹۴ – ۱۲:۲۸