مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در نشست خبری امروز گفت: در برنامه ششم توسعه، نخواهیم گذاشت روند مصرف کنونی از منابع استراتژیک آب زیرزمینی ادامه یابد.
“محمد حاجرسولیها” امروز (دوشنبه) با حضور در جمع خبرنگاران در سالن کنفرانس شرکت مدیریت منابع آب ایران با بیان این مطلب که در برنامه پنجم توسعه؛ متعهد شده بودیم ۴۷ سد احداث کنیم، اظهار داشت: تا این لحظه ۳۸ سد به اتمام رسیده و در صورت تأمین منابع مالی لازم، تا پایان سال جاری نیز مابقی سدها به پایان خواهد رسید.
وی افزود: برای اتمام طرحهای نیمه تمام بخش آب، ۱۶۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.
*۱۹۷ میلیمتر بارش در یک سال آبی
حاجرسولیها با اشاره به وضعیت بارشهای کشور در سالهای اخیر ادامه داد: میزان بارندگیها در سال آبی گذشته، ۱۹۷ میلیمتر و در سال قبل از آن ۲۱۹ میلیمتر بوده که این میزان بارش نسبت به سال ماقبل خود ۱۰ درصد و نسبت به دراز مدت (۲۴۱ میلیمتر) ۱۸ درصد کاهش داشته است.
وی افزود: پراکنش کاهش بارشها در حوضههای آبریز اصلی از ۸ درصد حوضه خزر تا ۳۸ درصد در حوضه خلیج فارس و دریای عمان متغیر است.
حاجرسولیها با بیان اینکه خوزستان در سال آبی گذشته نسبت به دراز مدت با ۴۵ درصد و استان هرمزگان با ۵۶ درصد کاهش بارش مواجه بوده است، افزود: این امر سبب شد ما نتوانیم مخازن خود را آبگیری کنیم.
وی تصریح کرد: در سال ۹۴-۹۳ کمبود بارشها باعث شد که ۱۱ استان با تنش آبی، ۱۶ استان با تنش شدید آبی و ۴ استان با کمبود آب مواجه شوند.
* وضعیت مناسب آبگیری سدها
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه یکی از بدترین وضعیتها مربوط به سد ایلام است که وظیفه تأمین آب شرب شهرستان ایلام را به عهده دارد، افزود: ورودی آب این سد در سال گذشته ۱۹ میلیون مترمکعب بود در حالیکه در سال ماقبل، این ورودی به ۶۰ میلیون مترمکعب رسیده بود.
وی ادامه داد: سد گاوشان نیز در سال گذشته ۷۱ و سد استقلال ۷۳ و سد شمیل و نیان نیز ۶۸ درصد کاهش داشتهاند.
حاج رسولیها با بیان اینکه سدهای استان خوزستان بجز وظیفه تأمین آب شرب و مصرف کشاورزی، وظیفه تولید برق را نیز به عهده دارند، خاطر نشان کرد: مخازن سدهای این استان ۱۱ میلیارد و ۵۱۹ میلیون مترمکعب است که در مقایسه با آمار ۱۲ میلیارد و ۸۵۶ میلیون مترمکعبی سال گذشته، با ۱۰ درصد کاهش مواجه هستند.
وی با بیان اینکه در ابتدای سال آبی هستیم و در سال گذشته مقادیر زیادی از مخازن سدها را استفاده کردهایم، گفت: امیدواریم با بارشهای پیش رو در امسال و صرفهجویی مردم و برنامههای مدون شرکت مدیریت منابع آب ایران، آبگیری سدها به درستی انجام شود و بخشی از این کمبودها جبران گردد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به آمار مصرف سدها دربخشهای مختلف گفت: از مجموع ۲۴ میلیارد و ۱۵۸ میلیون مترمکعب مصارف سدها کشور در سال آبی ۹۴-۹۳، حدود ۲ میلیارد و ۹۸۵ میلیون متر مکعب در بخش شرب، ۱۶ میلیارد و ۳۱۱ میلیون متر مکعب در بخش کشاورزی، ۸۴۱ میلیون متر مکعب در بخش صنعت و ۴ میلیارد و ۸۲۴ میلیون متر مکعب در سایر بخشها مصرف شده است.
وی ادامه داد: در سال آبی ۹۳-۹۲ از مجموع ۲۵ میلیارد و ۷۱۲ میلیون متر مکعب مصرف آب سدهای کشور، ۲ میلیارد و ۹۱۲ میلیون مترمکعب در بخش شرب، ۱۷ میلیارد و ۷۱ میلیون مترمکعب در بخش کشاورزی، ۸۲۵ میلیون مترمکعب در بخش صنعت و ۴ میلیارد و ۹۰۴ میلیون مترمکعب در سایر بخشها مصرف شده بود.
وی در خصوص انرژی برقآبی با بیان اینکه در سه ماه تابستان امسال ۴۹ هزار و ۹۳۶ مگاوات ساعت انرژی تولید کردهایم، پیش بینی کرد: این رقم در تابستان آینده تا ۵۳ هزارو ۹۱ مگاوات افزایش یابد.
* مصرف ۱۱۴ میلیارد مترمکعب از ذخیره آب زیرزمینی
حاج رسولیها با بیان اینکه در ترسالی ۶۰ درصد و در زمان خشکسالی ۸۰ درصد آبهای سطحی را مصرف میکنیم، گفت: حجم استراتژیک منابع آب زیرزمینی حدود ۵۰۰ میلیارد مترمکعب ذخایر آب اضطراری است که حدود ۱۱۴ میلیارد مترمکعب آن تاکنون استفاده شده است و سالانه حدود ۵٫۷ تا ۶ میلیارد مترمکعب کسری ذخیره آب خواهیم داشت و بایستی کنترل شود.
وی تصریح کرد: با طرحی که در برنامه ششم شروع شده است نخواهیم گذاشت این کار ادامه یابد و تلاش میکنیم کسری را به سمت صفر سوق دهیم.
وی با بیان اینکه تحریمها هیچ تاثیری برروی مسائل فنی آب ایجاد نکرد، گفت: به لحاظ تکنولوژی اجرای سازهها، کاملاً بومی بودیم و اگر وقفه ای در کارها ایجاد شده به دلیل کمبود منابع مالی بوده است.
منبع:پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) کد خبر: ۹۴۰۷۲۷۱۸۶۸۱ تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۰۷/۲۷ ۰۳:۰۹