در حالی که بیش از ۸۰ درصد از منابع آبی کشور به منابع آب زیرزمینی وابسته است به گفته معاون وزیر نیرو در امور آب، سفرههای آب زیرزمینی کشور رو به ورشکستگی است و راهی جز اجرای قوانین و مقررات و انجام امور فرهنگی و رسانهای برای حل این معضل وجود ندارد.
استفاده از سفرههای آب زیرزمینی باید همانند همه پدیدههای آفرینش تعادل داشته باشد، چراکه در غیر این صورت طبیعت به انسان پاسخ خواهد داد که البته این مساله درباره آبهای زیر زمینی اتفاق افتاده بهطوریکه با برداشت بیش از حد از این نوع آبها موجب ناپایداری شدهایم و مبرهن است تا زمانی که وضعیت اصلاح نشود نمی توانیم به حالت تعادل بازگردیم.
با توجه بهاینکه از دست دادن این منابع و بازگشت به حالت اولیه آن کاری سخت و دشوار است دستاندرکاران آبی معتقدند که باید برای این اصل تدابیر اساسی اندیشیده شود تا جاییی که به گفته میدانی معاون وزیر نیرو در امور آب، اگر این ذخایر را از دست بدهیم نیمی از منابع آبی کشور را از دست دادهایم، پس نباید این موضوع را دست کم گرفت.
وی با اشاره به اینکه سفرههای آب زیرزمینی ارزشمند و قیمتی است، اظهار کرد: متاسفانه در کشور با برداشتهای غیرقانونی و بیش از حدمجاز از سفرههای آب زیرزمینی و حفر چاههای غیرمجاز مواجه هستیم، به طوری که گاهی این امر تعدی به حقوق دیگران محسوب میشود بنابراین باید جلوی این کار گرفته شود.
میدانی با تاکید بر اینکه با بیقانونی نمیتوان صحبت از مدیریت آب کرد، تصریح کرد: در حال حاضر توزیع عادلانه آب در کشور وجود دارد و باید اجرا شود، همچنین همکاری مسئولان قضایی برای جلوگیری از برداشت غیرمجاز و حفر چاههای غیرمجاز، کمک بزرگی برای حفظ منابع آبی کشور هستند.
علاوه بر این سالانه شش میلیارد مترمکعب آب از آبخوانهای کشور برداشت میشود که با تصویب و اجرای طرح شش ساله تعادل بخشی ذخایر آبهای زیرزمینی کشور می توان به بهبود این وضعیت امیدوار بود اما نمی توان از این موضوع نیز چشمپوشی کرد که در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد از منابع آبی کشور به منابع آب زیرزمینی وابسته است و در تقسیم بندیهای صورت گرفته ۶۰ درصد از نیاز آب بخش کشاورزی ۶۳ درصد از نیاز آب بخش شرب،۸۰ درصد نیاز آب حوزه روستایی و ۷۰ درصد نیاز آبی بخش صنعت به منابع آب زیرزمینی متکی است.
یک میلیون منبع در حال تخلیه سفرههای زیرزمینی کشورند!
از سوی دیگر به گفته مصطفوی، مدیرکل دفتر حفاظت و بهرهبرداری شرکت مدیریت منابع آب ایران علیرغم وجود وابستگی شدید منابع آبی در بخشهای مختلف به آبهای زیرزمینی، متأسفانه در کشور یک میلیون منبع در حال تخلیه آب سفرههای زیرزمینی هستند و بیش از ۵۰ درصد تخلیهها در ۶ حوزه اصلی کشور و فلات مرکزی ایران صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه ۱۶۵ میلیون هکتار وسعت کشور است، افزود: ۱۸ میلیون هکتار از کل وسعت ایران تحت کشت محصولات بخش کشاورزی است همچنین وسعت اراضی آبی کشور ۸٫۲ میلیون است و ایران در این عرصه رتبه چهارم دنیا را دارد.
از دست رفتن ۱۱۰ میلیارد مترمکعب از آبخوانهای ایران در ۱۵ سال اخیر
مدیرکل دفتر حفاظت و بهرهبرداری شرکت مدیریت منابع آب ایران معتقد است که در طول سالهای گذشته ۱۱۰ میلیارد مترمکعب از سطح آبخوانهای موجود در کشور از دست رفته است که ۸۰ میلیارد مترمکعب از آن در ۱۵ سال گذشته و ۳۱میلیارد متر مکعب از آن نیز در ۷ سال اخیر اتفاق افتاده است.
با توجه به بحرانی بودن شرایط و وابستگی شدید کشور به آبهای زیرزمینی باید تدابیر اساسی و مدیریتی جدی در این زمینه اتخاذ شود چراکه در غیر این صورت قطعا وضعیت کشور بحرانی تر خواهد شد.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۷۲۶۱۶۷۸۴ تاریخ انتشار:یکشنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۴ – ۱۱:۰۱