محمداکبر چاکرزهی روز چهارشنبه در نشست شورای هماهنگی برداشت آب از دشتهای پایلوت شهرستان خاش افزود: باید تلاش کنیم از ظرفیتهای موجود به بهترین نحو ممکن بهره برداری شود.
وی ادامه داد: اجرای طرحهایی مانند نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاههای کشاورزی، جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز و تشکیل و تقویت اکیپهای نظارتی ویژه منابع آبی با هدف احیا و تعادل بخشی منابع آبی و مصرف درست از ظرفیتها باید مورد توجه باشد.
مدیر امور منابع آب شهرستان خاش نیز گفت: مدیریت مصرف آب از برنامه های مهم دستگاههای دست اندرکار برای استفاده درست از ظرفیتها و توانمندی های منطقه است.
فرشاد گرگیچ افزود: نصب کنتورهای هوشمند با هدف کنترل و سنجش میزان مصرف آب و نیز جلوگیری از حفر چاههای غیر مجاز از جمله همین برنامه ها برای احیا و تعادل بخشی منابع آبی است.
وی تصریح کرد: تاکنون کار نصب ۳۵۰ کنتور هوشمند بر روی چاههای کشاورزی خاش انجام شده و در آینده نیز بر روی ۱۰۰ چاه کشاورزی منطقه کنتور هوشمند نصب می شود.
وی اظهار داشت: مناطق گوهرکوه، خاش و پشتکوه به دلیل مصرف بالای آب و کاهش منابع آبی زیر زمینی ممنوعه اعلام شده اند.
گرگیچ ادامه داد: هم اینک مشارکت دادن علما، ریش سفیدان، معتمدان، شوراها و دهیاران، نخبگان دانشگاهی و متخصصان و کارشناسان فن، فعالان عرصه کشاورزی، اعضای خانه کشاورز و تشکیل سمن ها و تشکل های آب بران بعنوان یک ضرورت مهم در جهت حفظ منابع آبی ضروری است.
مدیر امور آب خاش بیان کرد: توجه به مباحث آموزشی و اطلاع رسانی، فرهنگ سازی، تقویت اکیپهای نظارتی، بازرسی و کنترل آب در کنار تقسیم و توزیع آب با تشکیل تشکلهای آب بران عاملی بسیار مهمی در مصرف صحیح آب است.
وی اظهار داشت: حمایت دستگاههای قضایی و انتظامی از اکیپهای بازرسی و نظارت برای مقابله با تخلفات ضروری و نیاز است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خاش نیز گفت: این اداره از برنامه های وزارت نیرو در جهت کنترل و مصرف درست منابع آبی حمایت می کند.
امان الله طوقی افزود: هم اینک کار تغییر الگوی کشت در کنار اجرای سامانه های نوین آبیاری در شهرستان شروع شده که در این راستا موفقیتهای خوبی در مدت بیش از یکسال اخیر کسب شده است.
وی اظهار داشت: طرح آبیاری کم فشار و سامانه آبیاری موضعی در شهرستان خاش و استان برای نخستین بار کلید خورده و علاوه بر آن متقاضی اجرای طرح آبرسانی با لوله در سطح ۱۷۵۰ هکتار و نیز توزیع ۱۲ هزار متر لوله و چند هزار هکتار اجرای آبیاری نوین در شهرستان انجام می شود که اثرات مثبت آن در شرایط کنونی و آینده قابل لمس است.
وی ادامه داد: کم کردن کشت هایی مانند گندم، جو، ذرت دانه ای و غیره و جایگزین کردن کشت پسته و گیاهان دارویی که حجم اندکی مصرف آب دارند یک ضرورت مهم برای مدیریت کردن منابع آبی است که اخیرا در خاش به آن اهمیت داده می شود.
خداداد گرگیچ از فعالان بخش کشاورزی و کارشناس آب در استان سیستان و بلوچستان نیز با تاکید بر اینکه کارشناسان امور آب در استان می بایست براساس حضور میدانی و بررسی آماری افزایش و یا کاهش منابع آبی را مورد سنجش قرار دهند، گفت: وزارت نیرو متاسفانه در سالهای اخیر با صرف وقت و هزینه به دنبال تصویب سند ملی مدیریت منابع آبی است اما بهترین فاکتور برای استفاده درست از منابع آبی کشاورزان و بهره گیری از ظرفیتهای کارشناسان مربوطه است.
وی استفاده از کنتور هوشمند بر روی چاههای کشاورزی و اجرای نادرست سامانه های آبیاری نوین در مناطق مختلف شهرستانها را مورد انتقاد قرار داد و مدعی شد: کنتور هوشمند مانند یک کارت شارژ عمل می کند، تا زمانی که اعتبار دارد عملکرد خود را نشان می دهد و در صورت به پایان رسیدن حجم اعتباری از کار می افتد و راه اندازی آن با صرف هزینه های مجدد همراه است.
گرگیچ ادعا کرد: بر اساس یک برنامه تدوین شده در سیستان و بلوچستان سه هزار ساعت مصرف آب در سال پیش بینی و به مرحله اجرا درآمده اما این مبحث برای همه مناطق صادق نیست زیرا در نقاطی ممکن است مصرف آب فراوان و در مناطقی بسیار اندک و غیر قابل تصور باشد.
وی گفت: نصب کنتور هوشمند بر روی چاههایی که حجم مصرفی بسیار پایینی دارند به صرفه و کاری غیر معقول است و بایستی در این مبحث تجدید نظر شود.
وی اجرای درست طرحهای آبخیزداری و سدسازی را بر اساس بهره برداری صحیح از منابع آبی متذکر شد و گفت: این طرحها نیز بایستی طبق اصول و انجام کارهای مطالعاتی به اجرا در آیند.
خاش در ۱۸۵ کیلومتری جنوب زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان واقع شده است.
منبع:ایرنا کد خبر: ۸۱۷۸۹۷۲۷ (۴۹۱۶۱۵۱) تاریخ انتشار:۱۵/۰۷/۱۳۹۴ ساعت: ۱۶:۴۸