امروزه غرب آسیا به دلیل شرایط اقلیمی یکی از مناطق شکننده جهان است که بیش از ۸۰ درصد از آن در شرایط بحران کم آبی قرار دارد و ایران نیز از این مقوله مستثنا نیست و بر اساس پیش بینیها به نظر می رسد که با چنین شرایطی قطعا آیندگان دچار مشکل خواهند شد.
میزان نزولات جوی کشور به ۴۱۳ میلیارد متر مکعب رسیده که ۷۸ درصد در مناطق کوهستانی و ۲۲ درصد از آن در مناطق کم ارتفاع است البته باید به این نکته نیز توجه کرد که از این مقدار نزولات آسمانی ۷۳ درصد توسط تبخیر و تعریق از بین میرود و تنها ۲۸ درصد آن یعنی ۱۱۷ میلیارد مترمکعب در زمین باقی میماند.
همچنین مصرف آب در بخش کشاورزی روز به روز در حال افزایش است و باید گفت که با این روند مصرف و افرایش دو درجه دما تا سال ۲۰۵۰، نیازمند ۲۰۰ میلیارد مترمکعب هستیم که با توجه به شرایط جوی حاکم با کاهش ۳۰ درصدی آب در کشور مواجه میشویم.
علاوه بر این نیز حدود ۱۵ سال است که کشور ما وارد مساله خشک سالی شده و قطعا با ادامه میزان کاهش بارندگیها و مصرف آب در آینده مشکلات بیشتری در این رابطه ایجاد خواهد شد.
اما نمی توان این مساله را نادیده گرفت که خشکسالی جزو جدانشدنی منطقه و کشور است لذا ضروریست که با اصلاح الگوی کشت و کاشت محصولات کم آب بر به مقابله با خشکسالی بپردازیم.
به گفته علیخانی – پدر اقلیم شناسی ایران – برای مقابله با خشکسالی باید به اصلاح الگوی کشت و کاشت محصولات کم آببر رو بیاوریم و با توجه به اینکه امروز بسیاری از تالاب ها و دریاچه ها در کشور خشک و نیمه خشک شده است، می توان گفت جایگزینی سوخت فسیلی، افزایش پوشش گیاهی و آبخیزداری، کاهش استخراج آبهای زیر زمینی، کاشت محصولات کم آب بر از راههای مقابله با خشکسالی است.
وی همچنین بکارگیری فارغ التحصیلان مجرب و متخصص شاخه کشاورزی برای آموزش کشاورزان را مهمترین راهکار برای مقابله با بحران کمآبی در کشور معرفی کرد و معتقد است که باید برای حل بحران آبی کشور بسیج شد.
علاوه بر این اقبال شاکری – رییس کمیته عمران شورای شهر – معتقد است که باید برای خروج از بحران آبی کشور در صدد اجرای طرح جامع مدیریت آبهای سطحی باشیم و برای این امر باید تدابیر اساسی اندیشیده شود.
وی با بیان اینکه منابع آبی ما رو به نقصان است گفت: منطقه جغرافیایی ما جز مناطق گرم و خشک است و کمبود نزولات جوی در چند سال اخیر نیز سبب شده معضل کم آبی تشدید شود و با توجه به اینکه تا کنون منابع آبی ما از سیستم تصفیه آب سدها و چاههای اطراف تهران تامین می شد واضح است که این منابع محدود هستند.
به گفته رییس کمیته عمران شورای شهر این در حالی است که ما کمتر به منابع آبی دیگر از جمله آبهای سطحی، قنوات و آبهای حاصل از سیلابها توجه کردیم حال آنکه منبع جدید آبی حاصل از پس آب تصفیه خانههای فاضلاب نیز میتواند مورد توجه قرار گیرد.
همچنین رحمتالله نوروزی – عضو کمیسیون کشاورزی مجلس – نیز معتقد است که باید برای بحرانی که چندین سال است وارد کشور ما شده تدابیر اساسی اندیشیده شود چرا که بحران آب در دهه آینده بیشتر میشود و با توجه به اینکه هدر رفت آب کشور خیلی زیاد است؛ باید ببینیم کشورهای دیگر چه کار کردهاند و از تجربیات آنها استفاده کنیم.
وی اظهار کرد: وزارت نیرو و مجلس باید به صورت جدی وارد عمل شوند و با توجه به اینکه آب مایه حیات است باید کار اساسی در این زمینه صورت بگیرد چراکه با گفتاردرمانی کاری درست نمی شود.
بر این اساس بحران آبی کشور موضوع جدیدی نیست اما مساله قابل توجه تشدید این مساله و لزوم یافتن راه کارهای اساسی است چرا که اگر این مساله در مقطع فعلی برطرف نشود برای آیندگان مشکلات جدی و غیرقابل کنترلی را به وجود می آورد.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۷۰۴۰۱۴۲۰ تاریخ انتشار:شنبه ۴ مهر ۱۳۹۴ – ۱۰:۰۹