مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای همدان گفت: در اثر افت شدید منابع آب در دشتهای استان همدان تاکنون ۳۸ فروچاله در این دشتها ایجاد شده است.
“مهرداد عباس معین” از احتمال ایجاد فروچالههای بیشتر در دشتهای کبودرآهنگ و فامنین خبر داد و اظهار داشت: در استان همدان ۳۸ فروچاله ایجاد شده که متاسفانه احتمال ایجاد فروچاله در دشتهای کبودرآهنگ و فامنین نیز وجود دارد.
وی با اشاره به فروچاله در عمق زیاد و فرونشست در عمق کم ایجاد میشود، افزود: در حال حاضر بیشتر فروچالههای استان همدان در دشتهای کبودرآهنگ و فامنین ایجاد شده و اگر روستاییان و کشاورزان در زمینه برداشت آبهای زیرزمینی مدیریت نداشته باشند، احتمال ایجاد فروچاله افزایش مییابد.
معین با اعلام اینکه ۳۷ فروچاله در نقاط مختلف استان همدان ایجاد شده است، تصریح کرد: آهکی بودن سنگ بستر، وجود گاز کربنیک و افزایش برداشت از سطح آبهای زیرزمینی از عواملی است که در ایجاد فروچاله بسیار موثر است.
وی با بیان اینکه برداشت از سطح آبهای زیرزمینی به شدت افزایش یافته است، تاکید کرد: اگر روند برداشت آب توسط چاههای کشاورزی مجاز و غیرمجاز به همین روال باشد، به طور قطع شاهد بروز فروچاله در این دشتها خواهیم بود، از این رو انتظار میرود کشاورزان در برداشت آب از چاهها مراعات لازم را داشته باشند.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای همدان افزود: نیروگاه مفتح همدان در ایجاد فروچالهها در دشت کبودرآهنگ نقش تاثیرگذاری نداشته و بیشتر به سبب چاههای مجاز و غیرمجازی است که در این منطقه حفر شده است.
وی با اعلام اینکه برای علاج این واقعه دیر شده است، تاکید کرد: سطح آبهای زیرزمینی در دشت کبودراهنگ ۱۳ متر بوده که در حال حاضر به ۱۴۰ متر رسیده و شاهد حفر چاهها به طول ۲۰۰ متر نیز در این منطقه بودهایم.
معین با تاکید بر اینکه وضعیت دشت کبودرآهنگ دیگر همچون گذشته نمیشود، بیان کرد: در حال حاضر برخی چاههای مجاز کشاورزی برداشت بیش از پروانه دارند که برای ادامه حیات کشاورزی باید برداشت آب را مدیریت کنند.
وی خواستار تعریف حریم برای چاههای کشاورزی استان همدان شد و گفت: اگر این اتفاق برای چاههای کشاورزی رخ ندهد، به طور قطع فروچالهها در منطقه افزایش یافته و حیات را تهدید میکند.
منبع:پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) کد خبر:۹۴۰۶۰۲۱۷۶۰۲ تاریخ انتشار:۱۳۹۴/۰۶/۰۲ ۱۰:۱۹