حجم صادرات کشور در حوزه آب و برق در سال قبل و نیز برنامه های وزارت نیرو برای مدیریت منابع آبی از جمله تعادل بخشی مهمترین محورهای نشست خبری امروز (یکشنبه) وزیر نیرو بود.
به گزارش خبرنگار موج، نشست خبری حمیدرضا چیت چیان، وزیر نیرو، پیش از ظهر امروز یکشنبه، اول شهریورماه، در محل وزارت نیرو برگزار شد.
در ابتدای این برنامه وزیر نیرو با اشاره به اینکه هفته دولت امسال مصادف است با آغاز نیمه دوم فعالیت دولت یازدهم گزارشی از عملکرد این وزارتخانه در دو سال نخست دولت تدبیر و امید ارائه داد.
چیت چیان افزود: دولت یازدهم، از ابتدا نگاهی ویژه به مساله آب داشته است و شاهد این مدعا برگزاری ۱۲ جلسه شورای عالی آب و اتخاذ تصمیمات کلیدی و راهبردی در این حوزه است.
وی ادامه داد: در ماههای اخیر تلاش های وزارت نیرو به ثمر نشست و در اقدامی بی سابقه در تاریخ کشور، نه میزان آب قابل برداشت در حوضه های مختلف کشور، اعم از آب های سطحی و زیرزمینی، تعیین بلکه سهم هر بخش اعم از شرب، صنعت و کشاورزی، نیز مشخص شد.
چیت چیان خاطرنشان کرد: هدف گذاری ما در این راه اینست که از یک سو ظرف ۵ سال آینده بیلان منفی آبهای زیرزمینی به صفر برسد و از طرف دیگر، طی مدت ۲۰ سال آینده به سطح ایستابی اولیه بازگردیم. در حوزه آب های سطحی نیز تلاش داریم به برداشت حداکثر ۵۵ درصد از منابع آبی برسیم و بقیه، سهم محیط زیست مانند دریاچه ها، تالاب ها و غیره باشد.
وی با اشاره به اینکه در ۲ سال گذشته، ۹ سد با حجم ۴۳۶ میلیون مترمکعب به بهره برداری رسید، افزود: در سه استان نیز موفق به آبگیری سه سد با حجم ۶۱٫۴ میلیون مترکعب شدیم.
وی از بهره برداری ۶۵ شبکه آبیاری و زهکشی در ۱۹ استان با ظرفیت ۷۶۱۵۰ هکتار نیز خبر داد و تصریح کرد: با تلاش های صورت گرفته موفق به مسلوب المنفعه کردن ۷۹۷۵ چاه غیرمجاز نیز شدیم که ۳۰ درصد رقم کل چاه های غیرمجازی است که در طول برنامه های چهارم و پنجم توسعه مسلوب المنفعه شدند.
چیت چیان به افتتاح ۱۳ طرح آبرسانی به ۳۶ شهر با حجم ۸۸٫۶ میلیون مترمکعب در سال اشاره کرد و گفت: ۱۲ تصفیه خانه آب و نیز ۲۰ تصفیه خانه فاضلاب با ۵۱۳ هزار مترمکعب در شبانه روز نیز به بهره برداری رسید.
وی با بیان اینکه در این مدت ۱۷۴۳ روستا از شبکه آب مطمئن بهره مند شدند، گفت: بیش از یک میلیون و ۳۵۰ هزار مشترک جدید آب شهری، ۴۰۰ هزار مشترک جدید آب روستایی و یک میلیون و ۶۰ هزار مشترک جدید فاضلاب شهری نیز به شبکه آب و فاضلاب کشور افزوده شد.
چیت چیان تشکیل نخستین بار شورای هماهنگی حوضه های آبریز زاینده رود، سپیدرود و کرخه را از دیگر دستاوردهای وزارت نیرو دانست و تاکید کرد: با اقدامات صورت گرفته موفق به کاهش میزان آب بدون درآمد در شبکه های آب از ۲۶ درصد به ۲۴٫۷ درصد شدیم.
وی گریزی هم به ستاد احیای دریاچه ارومیه زد و آغاز ۲۷ طرح مختلف برای احیای این دریاچه را از نتایج مطالعات و بررسی های این ستاد ارزیابی کرد.
درباره آبهای خروجی از کشور نیز برنامه ریزی های زیادی صورت گرفته است.
وزیر نیرو در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اقدامات صورت گرفته در حوزه برق، گفت: در دو سال اخیر، ۲۹ واحد نیروگاهی در ۱۱ استان با ظرفیت تولید ۴۰۹۱ مگاوات برق به بهره برداری رسیده است؛ ضمن اینکه یازده پست ۴۰۰ کیلوولت، ۱۴ پست ۲۳۰ کیلوولت، ۲۶ پست ۱۳۲ کیلوولت و ۶۸ پست ۶۳ کیلوولت افتتاح نیز احداث شد.
وی مشترکین جدید برق را در کشور بیش از ۲ میلیون و ششصد هزار مشترک اعلام و تاکید کرد: با در پیش گرفتن تدابیر مختلف، موفق به کاستن از تلفات شبکه توزیع برق از ۱۵٫۰۳ درصد به ۱۲٫۴۶ درصد شدیم.
چیت چیان احداث ۱۰ نیروگاه در حوزه انرژی های تجدیدپذیر را از دیگر کارهای این وزارتخانه دانست و اذعان کرد: هرچند این ۱۰ نیروگاه توان تولید ۷۸ مگاوات برق را دارند اما این رقم به هیچ عنوان راضی کننده نیست و تلاش داریم در سالهای بعد در این زمینه به رشد قابل توجهی برسیم.
چین چیان با بیان اینکه تاکنون ۱۷ فناوری جدید در وزارت نیرو به مرحله بهره برداری رسیده است، تاکید کرد: در حال حاضر توسعه ۲۶ فناوری دیگر نیز در دستور کار این وزارتخانه قرار دارد.
وی تاسیس ۴ اتاق فکر در زمینه آب، برق، اقتصاد آب و اقتصاد برق با شرکت بیش از ۷۰ نفر از کارشناسان این حوزه ها را اقدامی راهبردی خواند و تاکید کرد: این مجموعه ها نقش موثری در سیاستگزاری های وزارت نیرو برعهده دارند.
چیت چیان درباره اصلاح ساختاری در این وزارتخانه نیز گفت: تاسیس دو شرکت مادر تخصصی تولید برق حرارتی و مرکز پشتیبانی صنایع آب و برق و توسعه صادرات از مهمترین اقدامات صورت گرفته در مجموعه وزارت نیرو بود.
چیت چیان توانمندی شرکت های ایرانی در حوزه آب و برق را بسیار بالا عنوان کرد و یادآور شد: بیش از ۹۰ درصد میزان صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور در سال گذشته به این دو صنعت تعلق داشته است.
وی رقم این صادرات را بیش از ۲ و نیم میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: علاوه بر این مقدار موفق به صادرکردن ۸۷ میلیون دلار تجهیزات و بیش از یک میلیارد دلار برق به چهار کشور شدیم.
منبع:موج تاریخ انتشار:۱ شهریور ۱۳۹۴ (۱۵:۳۰ب.ظ)