مدیرکل هواشناسی، گلستان را جزء چهار استان اول کشور در بحث بحران آب و خشکسالی عنوان کرد و گفت: براساس نقشههای ماهوارهای پدیده خشکسالی مهمان ۳۰ سال آینده گلستان است.
سید محمد رضا رضوی، با یادآوری کاهش نزولات جوی طی سالهای اخیر در استان و در ادامه آن بحران آب اظهار کرد: اگر چه خشکسالی پدیدهای یک یا چند ساله و گذرا محسوب میشود، اما هم اکنون این معضل به همراهی جدی برای گلستان تبدیل شده است.
وی افزود: در برخی شاخصهای خشکسالی همچون کاهش نزولات جوی، گلستان که به استانی سرسبز مشهور بوده، هم اینک رتبه اول کشور را دارد و کاهش ۲۸ تا ۴۳ درصد میزان بارشها در نقاط مختلف استان از سال آبی جاری(مهر ۹۳ تا شهریور۹۴) نسبت به سال قبل آن موید این مساله است.
رضوی اضافه کرد: کاهش نزولات جوی تنها در سه ماه اول امسال ۵۲.۵ درصد بوده، ضمن اینکه افزایش دما و تبخیر آب و برداشتهای بیرویه از منابع زیرزمینی، وضعیت منابع آبی استان را نگران کننده کرده است.
وی با بیان اینکه سالانه ۲۰۰ میلی متر به تبخیر آب در گلستان اضافه میشود، تصریح کرد: تنها در ایستگاه هاشمآباد گرگان، میزان بارش ۲۰۰ میلی متر درمقایسه با سال قبل کاهش یافته است، ضمن اینکه میزان تبخیر نیز ۲۰۰ میلی متر افزایش یافته است.
مدیرکل هواشناسی گلستان، کشت سالانه ۵۰ هزار هکتار محصولات با نیاز آبی بالا و بصورت غرقابی را نیز یادآور شد و افزود: بایستی برای کاهش آسیبهای بحران آب و خشکسالی، جلوی کشت محصولاتی مانند شالی گرفته شود.
رضوی گفت: استان گلستان از حیث درآمد بخش کشاورزی رتبه ۲۸ کشور را دارد و لازم است که با تشکیل کارگروههای تخصصی نسبت به تغییر الگوی کشت و انجام فعالیتهای پیشگیرانه اقدام شود.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب شهری گلستان نیز در گفتوگو یا ایسنا، با اشاره به افزایش دمای هوا در نقاط مختلف استان از جمله تفاوت و افزایش ۱۶ درجهای دمای هوای شهر گرگان در دهم تیر امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، گفت: این افزایش دما سبب افزایش مصرف آب شده است.
محمدهادی رحمتی با بیان اینکه شرکت آبفا با ۳۵۰ هزار مشترک حدود یک میلیون نفر از جمعیت استان را تحت پوشش دارد، بر فرهنگ سازی و مدیریت مصرف در راستای جلوگیری از کمبود آب تاکید کرد.
استان مرزی گلستان افزون بر یک میلیون و ۸۵۰ هزار نفر جمعیت دارد و چند سالی است بدلیل کاهش نزولات جوی با پدیده خشکسالی مواجه شده است.
در این زمینه مدیر عامل شرکت آب منطقهای گلستان نیز از کاهش پتانسیل آبهای زیر مینی استان از یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون متر مکعب به ۹۸۰ میلیون مترمکعب خبر داد و گفت: افزون بر نیمی از این کاهش ۲۷۰ میلیون مترمکعبی در سال آبی جاری روی داده است.
به گفته علی نظری، کاهش نزولات آسمانی، خشکسالیهای متوالی، تغییر اقلیم، کاهش آورد رودخانهها و روان آبها و برداشتهای بیرویه از منابع آبی زیرزمینی از دلائل اصلی این امر بوده است.
به گفته دستاندرکاران امور آب استان، کاهش نزولات جوی به همراه توجه نکردن به صرفه جویی در بحث کشاورزی و خانگی باعث بروز خشکسالی در گلستان شد و این مشکل در ماههای گرم سال حتی تامین آب شرب شهروندان را دچار چالش میکند.
هم اینک صرفهجویی در بخشهای مختلف خانگی، کشاورزی و حتی صنعت تنها راهکار کاهش مشکلات خشکسالی و بحران آب در استان است.
منبع:الف کد خبر:۲۸۰۷۰۳ تاریخ انتشار : یکشنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۳۰