آب شرب تهرانیها امسال جیرهبندی نمیشود. محمد پرورش مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با اعلام این خبر گفت: در طول فصل تابستان به ازای هر نیم درجه سانتیگراد افزایش دما، نزدیک به ۵۰هزار مترمکعب آب به میزان مصرف آب تهران افزوده میشود. این در شرایطی است که درحال حاضر وضع همه سدهای تهران در نقطه سر به سر قرار دارد. به این معنی که به میزان تولید و ذخیره آب پشت سدها با حجم مصرف برابر است.
او همچنین تأکید کرد: به صورت میانگین ذخایر سدها در مقایسه بلندمدت نزدیک به ۴۰درصد کاهش داشته است اما در صورتی که مردم در مصرف آب همکاریهای لازم را با نهادهای سیاستگذار داشته باشند احتمال کمی وجود دارد که در تابستان امسال تقاضا بر میزان آب موجود پیشی گرفته و آب جیرهبندی شود. با این حساب تاکنون شرکت آب و فاضلاب تصمیمی برای جیرهبندی آب نگرفته است.
پرورش تأکید کرد: میزان آب ذخیره شده در پشت سدها تا پایان بهار نسبت به مدت مشابه سال گذشته، بیش از ۱.۳میلیارد مترمکعب کمتر شده و در آستانه تابستان، تنها ۵۴درصد حجم سدهای کشور از آب پُر شده است. این در شرایطی است که میزان بارشها و حجم ذخایر سدهای تأمینکننده آب در تهران و افت شدید سطح آبهای زیرزمینی بهعنوان تنها منبع تأمین آب دیگر شهرهای استان؛ از جدیترین چالشها در سالهای اخیر بوده است.
اجرای طرح جامع آبرسانی
مدیرعامل آبفای استان تهران ادامه داد: برای عبور از چالش آبی کمیتههای ویژه تامین، توزیع و مصرف در آبفای استان تهران تشکیل شده است تا مردم در تابستان با مشکل جیرهبندی آب مواجه نشوند.
به گفته پرورش، طرح کلانی با عنوان قمربنیهاشم درحال انجام است که درواقع طرح جامع آبرسانی به تهران در طول تابستان به شمار میآید. با این طرح میتوانیم در صورت کمبود ذخایر از هر نقطه تهران به دیگر نقاط این کلانشهر آب برسانیم.
٨٠درصد تهرانیها الگوی مصرف درست را رعایت میکنند
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با بیان اینکه درحال حاضر ٨٠درصد از تهرانیها در محدوده مناسب الگوی مصرف یعنی ٢٠ مترمکعب و کمتر مصرف میکنند، گفت: مابقی که تعداد ۵٠٠هزار مشترک را شامل میشوند بالای ٢٠ مترمکعب آب مصرف میکنند.
پرورش ادامه داد: امیدواریم با کاهش مصرف آب از سوی مشترکان و صرفهجویی ١٠درصدی مشترکانی که زیر ٢٠مترمکعب مصرف میکنند و کاهش مصرف ٢۵درصدی مشترکان بالای ٢٠ متر مکعب و اماکن تجاری و اداری بیش از ١۵٠میلیون متر مکعب آب صرفهجویی کرده که این میزان در گذر از تنش احتمالی کمک چشمگیری میکند.
او همچنین توضیح داد: درحال حاضر جمعیت ثابت تهران ٨,۵میلیون نفر است و نزدیک به ٢۵درصد آب آشامیدنی استحصالی در کشور در تهران مصرف میشود.
سدهای شرق تهران در وضعیتی پایدار
پرورش درباره وضع ذخیره آب سدهای شرق تهران و نگرانیهای سالهای گذشته درباره قطع آب ساکنان شرقی پایتخت بیان داشت: آب سدهای شرق تهران درحال حاضر اندکی پایدار شده ولی ظرفیت آن مشخص است.
او افزود: ما به دنبال برنامهریزی برای عبور از تابستان و پاییز امسال بدون مشکل آب هستیم تا به بارشهای پاییزه برای تأمین آب زمستان برسیم. باید توجه داشت که آب سدهای تهران تنها برای مصرف آشامیدنی است و فعلا مشکلی در شرق تهران نداریم.
پرورش درباره اظهارات برخی مقامات پیرامون آلودگی آب آشامیدنی پایتخت و هشدارهایی که دراینباره داده میشود، گفت: اطلاعات مربوط به آب آشامیدنی چیزی نیست که مخفی باشد اما هر کسی نمیتواند درباره سلامت آب آشامیدنی تهران اظهارنظر کند و این وزارت بهداشت است که بهعنوان مرجع اصلی تعیین سلامت و کیفیت آب آشامیدنی شناخته میشود.
مدیرعامل آبفای استان تهران تأکید کرد: با انتقال آب سد ماملو به جنوب تهران، چاههای این منطقه از پایتخت بسته شده است. برای تهران دیگر امکان ساخت سد و جمعآوری آب وجود ندارد و ما برای آبرسانی به برخی مناطق مانند پرند تاکون ۵۰ حلقه چاه حفر کردهایم و
۱۰ حلقه نیز امسال ایجاد میشود.
او افزود: از ابتدایسال آبی جاری در مهرماه ۹۳ تاکنون، ۲۶۷ میلیمتر بارندگی در تهران اتفاق افتاده که نسبت به ۳۲۸ میلیمتر درازمدت ۴۷ساله، کسری دارد. درحال حاضر، آب مفید موجود در پشت سدهای تهران ۶۶۰میلیون مترمکعب است.
پرورش با اشاره به سد ماملو، گفت: درحال حاضر کل ظرفیت این سد وارد مدار شده و توانستیم ٢,۵ متر مکعب در ثانیه آب را به جنوب تهران منتقل کنیم. وی با بیان اینکه این مسأله از نظر کمی و کیفی امتیازات بالقوهای را داشته است، گفت: اقدامات دیگری را نیز در این زمینه انجام دادهایم.
۶ تصفیهخانه فعال در استان تهران
پرورش منابع تامینکننده آب تهران را منابع سطحی و زیرزمینی عنوان و اظهار کرد: سهم آب سطحی تهران از سدهای امیرکبیر، طالقان، لار، لتیان، ماملو و سهم زیرزمینی از طریق ۴٠٠ حلقه چاه تأمین میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با بیان اینکه تهران دارای ۶ تصفیهخانه است و کیفیت آب آن از استاندارد ملی تبعیت میکند، گفت: برای پایش سلامت و بهداشت آب تهران علاوه بر آزمایشگاه مرجع سلامت که گواهینامه بینالمللی دارد ۴۶ آزمایشگاه دیگر در سطح ١٢ شرکت زیرمجموعه آبفای استان تهران کار نظارت بر سلامت آب را برعهده دارند.
پرورش با اشاره به فصل تابستان و اوج مصرف آب در این فصل، گفت: میانگین مصرف روزانه آب تهران نزدیک به ٣میلیون و ١٠٠هزار متر مکعب است.
کاهش ۵٠درصدی بودجه
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب با اشاره به وضع بودجه حوزه آب، گفت: سال گذشته ٢٢٠میلیارد اعتبار دولتی داشتیم که از این میزان تنها ١٠٠میلیارد تخصیص پیدا کرد. بهرغم کاهش ۵٠درصدی بودجه توانستیم اقدامات خوبی انجام دهیم. پرورش با اشاره به اجرای سه خط انتقال آب از تصفیهخانه کن به مخزن آزادگان، از ماملو به بزرگراه بعثت و از غرب به یافتآباد، گفت: اگر این ٣پروژه به اتمام برسد در حوزه کمی و کیفی میتوانیم به یک پایداری ثابت دست یابیم.
پرورش با اشاره به اقتصاد آب، گفت: در این زمینه باید قیمت آب را منطقی کرد و با ایجاد قانونهایی در صرفهجویی مصرف آب موفق شد.
منبع:ایران ایران کد خبر: ۹۴۰۴۰۷۱۶۹۹۵ تاریخ انتشار: ۵۷۸۷۴۵ یکشنبه ۷ تیر ۱۳۹۴ – ۱۱:۴۸