اکنون به این جا رسیده ایم؛ آب در سرزمین ما، نه امنیت دارد و نه به درستی مدیریت می شود. آب از مهم ترین عناصر موثر درتوسعه ی ملی است. اما متاسفانه این عنصر حیاتی ، از حفاظت و نیز چیدمان مناسب اجتماعی و اقتصادی مناسبی برخوردار نیست. در دهه ی اخیر ، بدون کمترین مهندسی و آینده نگری ، بر هر رودخانه و نهری، سد بستیم و بر بستر بیابان های مان افزودیم. چه خوش خیال بودیم هنگامی که به دیواره های نفوذناپذیر سدها نگاه می کردیم و حس افتخار از توانمندی و خودکفایی در ما غلیان می کرد.
ساده اندیشانه، می پنداشتیم که با این سدها به مناطقی آب و برق خواهیم فرستاد که هرگز ، طعم آب لوله کشی را نچشیده اند… اما چشیدن طعم آب لوله کشیِ یک سرزمین دور دست ، در یک سرزمین دوردست ترِ دیگر همان و خشکیدن رودخانه هایی مثل زاینده رود و یا دریاچه ی ارومیه ، همان… ما آب های جاری سرزمین مان را بدین نحو مدیریت کردیم و رودها و در یاچه های مان را سترون کردیم. با وجود و ادامه ی سیاست های افزایش جمعیت و تراکم جمعیت در شش حوزه ی آبریز مهم کشور ، آب ، به مسئله ای امنیتی و نیز بهداشتی بدل شده است. در زمینه ی امنیت آب ، ما با الگوهای ناصحیح مصرف و مدیریت آب مواجهیم. الگوهایی که بیشتر بر محور هدر رفت آب در چرخشند و نه در حفظ و بازیافت آن.
در زمینه ی بهداشت آب نیز زنگ خطر بحران به صدا درآمده است؛ نفوذ فاضلاب صنایع و نیز فرآیند استفاده ی نادرست و ناآگاهانه از سم و کود در کشاورزی ، به آب رودخانه ها و دریاچه ها و افزایش میزان نیترات در آب ، در حالی که سال به سال به نقطه ی بحرانی خشکسالی نزدیک می شویم ، موجب شده ، سلامت و بهداشت آب ، از حد مطلوب نزول کند. در اکثر مناطق کشور و حتی در تهران نیز ، مشکل عدم سلامت آب ، مصرف کنندگان را تهدید می کند. اگر روزگاری آب لوله کشی ، نماد و مظهر آب سالم و بهداشتی و تصفیه شده بود ، اینک در بسیاری از مناطق شهری ، شهروندان به آب لوله کشی ، به عنوان آبی برای آشامیدن ، اطمینان ندارند و از بطری های آب معدنی موجود در بازار استفاده می کنند که سلامت و بهداشت آن آب ها هم مورد سوال و تردید است.
طبق محاسبات و آمار جهانی در سال ۲۰۱۶ ذخایر تجدید پذیر آب شیرین در ایران ، در فاصله ی ۵۲ سال ، ۷۱ در صد کاهش داشته است.در حالی که سرانه ی آب تجدید پذیر در دنیا ، حدود ۶ برابر ایران است. بر این روند کاهشی بیفزایید آلودگی همین منابع آب شیرین را که این هر دو ، سرزمین ما را به پرتگاه بحران شدید آب ، نزدیک و نزدیک تر می کند.
منبع:روزنامه آفرینش کد خبر:۵۲۱۹۶۵ تاریخ انتشار: ۰۷:۱۰ – ۱۸ بهمن ۱۳۹۵