معاون اول رئیسجمهوری با بیان اینکه تامین آب شرب مردم سراسرکشور از مهمترین اولویتهای دولت است گفت: وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه کشور ظرف دو هفته، پیشنهادات و راهکارهای اجرایی برای حل این مشکل تدوین و ارائه کنند.
دستور دولت برای جلوگیری از یک فاجعه
بحران آب تا جایی ادامه پیدا کرده که دولت خواستار ارائه راهکار از سوی ارگان ها و نهادهای ذی ربط شده است. بحران آبی که به دعوایی میان دو سازمان مسئول بدل شده بود این روزها واقعیت آن برای جامعه چندبرابر پر رنگتر میشود.
وقتی به آمارها سرک میکشیم بسیار نگران کننده به نظر می رسد؛ از کاهش ۵۱ درصدی بارش ها نسبت به سال گذشته گرفته تا خالی بودن ۵۴ درصد سدها! از تاکید وزیر نیرو به هدر رفت ۲۴ درصدی آب البته به طور متوسط در کل کشور که بگذریم قطعا نیاز ۱۳ هزار میلیارد تومانی برای اصلاح عقب ماندگی و انباشتگی شبکههای فرسوده توزیع آب کشور قابل تامل خواهد بود. این اخبار حاکی از این است که اگر بی توجهی به مسئله آب همچنان ادامه پیدا کند در آینده بی آبی حتمی کشور را فرا خواهد گرفت و ایران با یک فاجعه آبی روبه رو خواهد شد.
چندی پیش اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور با یادآوری اینکه موضوع آب و محیط زیست جزو موضوعات اصلی و محوری در برنامه ششم توسعه و بودجه سال ۹۶ کل کشور قرار دارد، از وزارت نیرو خواست طرحهای اولویت دار مرتبط با تأمین آب شرب در استان سیستان و بلوچستان و سایر استانها که وضعیت مشابه دارند را به طور جدی پیگیری کند.
او همچنین با اشاره به گزارش رئیس سازمان هواشناسی کشور از وضعیت استانها و شهرهایی که در سال ۹۵ در معرض تنش آبی قرار دارند، تصریح کرد: تأمین آب شرب مورد نیاز مردم سراسر کشور از مهمترین اولویتهای دولت است و لازم است وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه کشور ظرف دو هفته، پیشنهادات و راهکارهای اجرایی برای حل مشکل تأمین آب شرب در استانهایی که با بحران مواجه هستند را تدوین و ارائه کنند.
دستور دولت برای جلوگیری از یک فاجعه آبی
براساس آمارهای موجود، روز به روز میزان بارندگی در کشور بدتر می شود به گونه ای که از مهر تا هشتم دی ماه میانگین بارندگی ۴۷ میلی متر بوده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته میزان بارش ها ۱۰۷ میلی متر بوده است.
از سویی دیگر، هر سال در تابستان ۰.۵ تا ۱.۵ درجه هوا گرم تر می شود و با هر یک درجه گرمتر شدن هوا ریسک بیماریهای مرتبط با آب چند صد برابر می شود. در طبقهبندی شاخص آبی در وضعیت بدی قرار داریم به گونه ای که تنها ۴۶ درصد از سدهای کشور پر و ۵۴ درصد سدها خالی است.
۱۶ حلقه چاه غیرمجاز بسته شد
اخیرا نیز باتوجه به احساس خطری که در آینده برای کم آبی پیش بینی میشود، مدیر امور منابع آب تهران بزرگ از بسته شدن ۱۶ حلقه چاه غیرمجاز و جلوگیری از خروج بیش از ۷۷۰ هزار مترمکعب آب در آذرماه امسال خبر داده است.
بیداری مردم برای یک بحران جدی
در حال حاضر بسیاری از مدیران اّبی کشور سعی دارند تا بحران آبی را به رخ بکشند تا شاید جامعه را برای حل این معضل با خود همراه کنند اما بی اعتمادی مردم به دولت که البته طی ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته به مرور ایجاد شده به نوعی امید به همراهی جامعه برای حل این مشکل را کمرنگ کرده است، چراکه بسیاری از کارشناسان مشکلات امروز آبی کشور را در نبود مدیریت مناسب جستجو می کنند. البته مسئولان وزارت نیرو نیز منکر این مساله نمی شوند اما در عین حال تمام مشکلات مدیریتی را در نبود منابع مالی می بینند و خود را بی گناه! متاسفانه این بی فکری مسئولان و عدم ارائه راهکار نسل آینده را با بحران جدی تری روبه رو خواهد ساخت.
آنطور که خبرها حکایت دارد، تابستان پیش رو قطعا یکی از سخت ترین فصل های گرم تاریخ ایران خواهد بود. چراکه مشکلات آبی در کشور به اوج خود رسیده و هر گونه اجرای تمهیدات از سوی مسئولان وزارت نیرو با فرض تامین منابع مالی آن قطعا به زمان زیادی نیاز خواهد داشت.
اما در این بین هستند شهرهایی که در خطر جدی بی آبی تابستان ۹۶ قرار گرفته اند. به گفته معاون نظارت بر بهره برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور باید در تابستان ۹۶ هوشیار باشیم و شهرهای بندرعباس، اصفهان، یزد، کرمان، شیراز، بوشهر و مشهد که با تنش آبی مواجه هستند را برای حل مشکلات آب مدیریت کنیم.
براساس اظهارات حمیدرضا تشیعی، طبق آخرین آمار بیش از ۳۰ درصد نسبت به دوره بلند مدت کمبود آب داریم و تنها ۴۶ درصد از سدها کشور پراست. او ابراز نگرانی کرد: استان اصفهان به عنوان یک استان شاخص از ۸۵ تا ۱۰۰ درصد با کاهش آب مواجه است و تنها ۱۶ درصد ازحجم سد زاینده رود پر است. این عضو دولت کاهش هدررفت آب را یکی از راههای مهم در حوزه آب عنوان میکند و تاکید دارد نصب شیرهای فشار شکن برای تنظیم فشار آب در زمانی که مصرف آب کاهش دارد در دستور کار است.
درعین حال چندی پیش «ستار محمودی» قائم مقام وزیر نیرو نیز تاکید کرده بود پیش بینی ها حاکی از در پیش بودن سال دشوار آبی در سال آینده است و باید سطح آمادگی خود را برای ارایه خدمات افزایش دهیم.
فاجعه آبی در قالب آمار
در این میان، شرکت مدیریت منابع آب ایران اعلام کرده است: حجم ریزشهای جوی از آغاز مهرماه امسال تا روز گذشته به ۵۱ میلیمتر رسیده است. بر اساس آخرین آمار ارایه شده شرکت مدیریت منابع آب ایران، این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت با ۷۱ میلیمتر، ۲۸ درصد کاهش و در همسنجی با دوره مشابه سال آبی گذشته با ۱۰۴ میلیمتر، ۵۱ درصد افت نشان میدهد.
حجم بارش ها از آغاز سال آبی ۹۶- ۱۳۹۵ نشان میدهد که کاهش حجم بارش ها و عدم پیش بینی و ارائه راهکارها از سوی نهادهای مربوطه فاجعه ای بزرگ، اما خاموش را در آینده ای نه چندان دور خبر میدهد!
منبع:پارسینه کد خبر:۳۳۱۵۰۴ تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۵ – ۱۳:۱۰