آب بستر حیاط و تداوم جهان به وجود آن عجین شده است. امروزه همگان بر نقش آب در شکل دهی جوامع و توسعه آن اذعان دارند. اهمیت آب علاوه بر حیات بخش بودن به عنوان مهم ترین عامل توسعه اجتماعی، سیاسی ، اقتصادی، صنعتی و شکوفایی بخش های زیست محیطی نقش سازنده ای دارد.
نیاز مستمر و ضروری به دستیابی مطمئن و پایدار به منابع آب شیرین همراه با محدودیت های این منابع و ناهمگونی توزیع زمانی و مکانی موجب شده تا با افزایش جمعیت و تغییر نیازهای فردی و اجتماعی و رشد روز افزون تقاضا موضوع آب به چالش عمده جهان بدل گردد.
رشد جمعیت ، توسعه شهرنشینی ، صنعتی شدن و گسترش جوامع، همچنین افزایش تقاضا و مصرف سرانه ای آب از مواردی هستند که حجم آب در دسترس را تحت تاثیر قرار می دهند. از سوی دیگر گسترش آلودگی منابع آب، خطوط طولانی انتقال آب باعث افزایش تصاعدی هزینه های اجرای طرحهای تامین و انتقال آب می شود. بنابراین دستیابی به آب بهداشتی و در دسترس برای همه مشکل است، لذا در صورتیکه در راهبردهای تامین آب و الگوی مصرف تجدید نظر صورت نگیرد بحران آب به صورت فراگیر بسیاری از کشورها را در بر می گیرد.
کشور ایران به دلیل قرار گرفتن در کمربند خشک و نیمه خشک و مستعد بودن برای وقوع خشکسالی متمادی و بارندگی اندک و توزیع نامناسب آب در سطح کشور ، همچنین رشد جمعیت دچار بحران کم آبی و در مناطقی بحران مطلق می باشد.
اکثر فعالیت هایی که در کشور صورت گرفته است بیشتر در زمینه مدیریت تولید و عرضه آب بوده است و به مدیریت مصرف آب توجه کمتری شده است.
راه برون رفت از مشکل کم آبی و بحران آب، مدیریت صحیح بر نحوه مصرف آب می باشد که این مهم از طریق اقدامات فنی ، قانونی ، نظارتی و فرهنگی میسر می باشد و تحقق این مهم همکاری تمام ارگانهای مربوطه و مردم را می طلبد.
پرداختن به مدیریت مصرف آب و بهینه سازی آن به عنوان یک اصل محوری برای مدیریت تامین از مهمترین رویکردهای مقابله با بحران کم آبی است. فرهنگ سازی، ترویج فرهنگ صرفه جویی و مصرف بهینه آب ، بهره گیری از ابزارهای کاهنده مصرف از جمله مواردی است که مدیریت مصرف آب را در جامعه فراگیر می نماید.
بدون تردید عبور از بحران آب مستلزم تغییر نگرش از «چه مقدار آب بیشتر مورد نیاز است» به این که «چه فعالیت هایی برای بهترین نحوه استفاده از منابع آبی موجود باید انجام داد» می باشد .
منبع:خلیج فارس کد خبر:۱۱۲۰۸۶ تاریخ انتشار:۱۳۹۵/۵/۲۴ ۱۱:۵۶