جمعی از مردم اهواز با تشکیل زنجیره انسانی در ساحل کارون خواستار توقف طرح های انتقال آب از سرشاخه های کارون به ویژه طرح ‘بهشت آباد’ شدند.
جمعی از اهوازی ها و فعالان محیط زیست، جمعه با تشکیل زنجیره انسانی در ساحل کارون، اعتراض خود را به اجرای طرح های انتقال آب از سرشاخه رودخانه های خوزستان به ویژه طرح انتقال آب کارون به فلات مرکزی، موسوم به بهشت آباد اعلام کردند.
زنجیره انسانی اهوازی ها علیه انتقال آب کارون
این تجمع از ساعت ۱۰ تا ۱۲ در ساحل غربی کارون شکل گرفت و بیش از ۵۰ نفر از شهروندان و فعالان محیط زیست در آن شرکت کردند.
‘ارجعو کاروننا ‘ ، ‘کارون حیات خوزستان است’ ، ‘ریزگرد، خشم طبیعت در مقابل انتقال آب’ ، ‘کارون بی جان، مرگ خوزستان’ ، ‘با انتقال آب، خوزستان را جهنم نکنید’ بخشی از پلاکاردهایی بود که حاضران به دست گرفته بودند.
‘هانی’ یکی از شهروندان اهوازی شرکت کننده در این زنجیره انسانی با انتقاد از اجرایی شدن طرح جدید انتقال آب کارون گفت: خوزستان با مشکل کمبود آب روبه رو است و مردم اهواز و بسیاری از شهرها و روستاهای خوزستان آب شرب سالم ندارند؛ کشاورزان نیز خسارت های بسیاری بابت نبود آب متحمل شده اند بنابراین انتقال آب از این استان برای کشاورزی و صنعت استان های کویری به هیچ وجه قابل توجیه نیست.
معصومه یکی دیگر از شرکت کنندگان در این تجمع، با اشاره به توفان های گرد و غبا اظهار کرد: مردم خوزستان و اهواز نیز حق حیات و زندگی و داشتن آب و هوای سالم را دارند اما با انتقال آب کارون این حق از آنها سلب می شود.
وی با بیان اینکه خوزستانی ها خواستار توقف طرح های انتقال آب کارون هستند، گفت: از شهروندان خوزستانی می خواهیم مصرف کالاها و محصولات کشاورزی اصفهان را تحریم کنند زیرا این محصولات از آب کارون که به صورت غیرقانونی منتقل شده تهیه می شود.
زنجیره انسانی اهوازی ها علیه انتقال آب کارون
تحقیق و تفحص درباره طرح های انتقال آب
غلامرضا رئیسی مسئول کارگره ایمنی آب اهواز نیز با حضور در این تجمع، تحقیق و تفحص از طرح های سدسازی و انتقال آب را از گذشته تاکنون مطالبه همه فعالان محیط زیست دانست.
وی افزود: باید برای همه ما مشخص شود، آبی که توسط طرح های گذشته انتقال آب منتقل شده برای چه مصارفی بوده و آبی که قرار است در طرح های آینده منتقل شود، نیز برای چه مصارفی خواهد بود.
زنجیره انسانی اهوازی ها علیه انتقال آب کارون
رئیسی اظهار کرد: استیضاح متولیان، مسئولان و حمایت کنندگان احداث طرح ها و تونل های انتقال آب کشور خواسته همیشگی مردم خوزستان و فعالان محیط زیست این استان است.
شهرام حمیدی دهکردی عضو انجمن زیست محیطی مهرورزان زمین نیز با بیان اینکه طرح انتقال آب بهشت آباد از سوی سازمان محیط زیست غیرقانونی معرفی شده گفت: متاسفانه در روزهای اخیر شاهد کلنگ زنی این طرح غیرقانونی در کرمان بودیم.
وی افزود: طرح های انتقال آب، باعث نابودی کارون و خوزستان می شود و فعالان محیط زیست و مردم خوزستان تاکنون بارها اعتراض خود را با این طرح ها اعلام کرده اند.
زنجیره انسانی اهوازی ها علیه انتقال آب کارون
پرونده ای ضد مافیای انتقال آب
دبیر انجمن صنفی مهندسان صنعت آب خوزستان نیز در این تجمع گفت: هرگونه تغییر در تعادل سامانه هیدرولیکی رودخانه کارون که در طول هزاران سال تشکیل و زنجیره محیط زیست طبیعی و انسانی به طول یکهزار کیلومتر از بالادست تا خلیج فارس را ایجاد کرده می تواند حلقه های این زنجیر را از هم جدا کند که ترمیم این سامانه تقریبا غیرممکن خواهد بود.
داریوش بهمئی افزود: متولیان انتقال آب ، حجم آب انتقالی را به بهانه جلوگیری از دور ریختن در خلیج فارس بدون تاثیر وانمود کنند، اما اکنون بی پایه بودن این ادعا اثبات شده، و فریادهای نخل داران و کشاورزان اروندکنار از بالا آمدن شوری آب مصرفی خود گویای واقعیت هاست.
وی اظهار کرد: نخبگان، صاحب نظران منابع آب و فعالان محیط زیست نسبت به پیامدهای اجرای طرح های انتقال آب به ویژه بهشت آباد هشدار داده اند بنابراین هیچ منطق و توجیهی بالاتر از تامین امنیت و منافع ملی نمی تواند وجود داشته باشد و حساسیت استانی مانند خوزستان که امنیت و منافع ملی مملکت با توسعه پایدار آن گره خورده باید مانعی در برابر لابی ها و نفوذهای سیاسی برای اجرای این طرح های مخرب باشند.
بهمئی با بیان اینکه طرح انتقال آب بهشت آباد فاقد مجوز زیست محیطی است، گفت: بنیاد انتقال آب بین حوضه ای از گذشته تاکنون بدون مطالعه زیست محیطی شکل گرفته و همه طرح های انتقال آب بدون مجوز محیط زیست هستند، این در حالیست که تمام دنیا به دلیل عوارض سوء طرح های انتقال آب از آنها اجتناب کرده است.
این فعال محیط زیست همچنین گفت: از نمایندگان منتخب خوزستان و چهارمحال و بختیاری در مجلس دهم می خواهیم پیگیری جدی موضوع انتقال آب بیش از یک میلیارد متر مکعب از سرشاخه های کارون که به شدت محیط زیست طبیعی و انسانی پایین دست رودخانه را تخریب می کند در اولویت کاری خود قرار داده و تا توقف طرح های مورد مناقشه از مجاری مسئول از پای نایستند.
سکوت نمایندگان
حضور سید شریف حسینی یکی از نمایندگان مردم اهواز در مجلس هشتم و نهم در این تجمع با واکنش مردم و انتقادات بسیار آنها همراه شد به طوری که چند دقیقه از زمان تجمع به پرسش و پاسخ نماینده و حاضران گذشت.
یکی از شهروندان اهواز با انتقاد از عملکرد نمایندگان خوزستان گفت: این نماینده ها باید در مجلس شورای اسلامی از حقوق مردم خوزستان دفاع می کردند و مانع اجرای طرح های انتقال آب می شدند اما به جز شعار، در عمل هیچ حرکت مثبتی از نمایندگان خود ندیدیم.
سید شریف حسینی نماینده اهواز، کارون، باوی و حمیدیه نیز با دفاع از عملکرد خود و نمایندگان خوزستان در مجلس نهم اظهار کرد: بخاطر اقدامات این نمایندگان بود که در هشت سال پیش، طرح های انتقال آب کلنگ زنی نشده است و طرح های گذشته انتقال آب کارون از جمله ‘خدنگستان’ و ‘چشمه لنگان’ مربوط به دوره مجلس ششم و هفتم بوده است.
وی با بیان اینکه انتخابات تمام شده و نباید اختلافات را سیاسی کنیم افزود: من به عنوان یک شهروند در این تجمع شرکت کردم و معتقد هستم پیام مخالفت با انتقال آب کارون باید در فضای منطقی به مسئولان اعلام شود.
حسینی، با انتقاد از کلنگ زنی طرح انتقال آب کارون به کرمان، تاکید کرد: خوزستانی ها ‘کارون’ را زنده می خواهند و تا زمانی که به این آب احتیاج داشته باشند اجازه انتقال آن را نمی دهند.
تاکنون بیش از ۱۰ طرح انتقال آب از سرشاخه های کارون اجرا شده است. طرح های انتقال آب به ویژه آخرین آنها موسوم به طرح انتقال بهشت آباد که برای انتقال یک میلیارد مترمکعب آب از سرشاخه های کارون به استان های اصفهان، کرمان و یزد برنامه ریزی شده، به شدت مورد اعتراض مردم خوزستان و چهارمحال و بختیاری است و مردم این استان ها تاکنون به صورت های مختلف این اعتراض خود را نشان داده اند. تاکنون بیش از هفت زنجیره انسانی در اهواز در مخالفت با این طرح تشکیل شده است.
طرح انتقال آب کارون به کرمان هفته ای که گذشت در کرمان کلنگ زنی شد در حالی که بنا به اعلام سازمان حفاظت محیط زیست، این طرح فاقد مجوز محیط زیستی است.
منبع: ایرناکد خبر: ۴۶۷۹۷۱تاریخ انتشار: ۱۹:۳۲ – ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۵ – ۱۳ May 2016