بارش های خوب بهاری، جاری شدن آب رودخانه های خشک و افزایش ذخیره پشت سدها، از خبرهای خوش امسال بود اما این میزان بارندگی نباید مصرف بی حد و حصر را موجب شود بلکه ادامه مدیریت مصرف همچنان ضرورتی است که باید تداوم داشته باشد.
بارندگی های بهاره و لزوم مدیریت مصرف – معصومه ابراهیمی
ایران کشوری با اقلیمی گرم و خشک است که آهنگ سریع رشد جمعیت آن یکی از مهمترین دلایل کاهش سرانه آب است و برای حرکت در مسیر رشد و توسعه باید منابع آبی قوی در بخش های مختلف در اختیار داشته باشد.
بارندگی های اخیر در استان مرکزی همانند سایر نقاط کشور تنها باعث جبران بخشی از کسری مخازن آب های زیرزمینی شده و همچنان کسری سفره های آب زیرزمینی و کمبود آب مورد نیاز بخش های مختلف در استان مرکزی وجود دارد که نیاز است برای مدیریت مصرف بهینه تمهیدات لازم اندیشیده شود.
صرفه جویی لازمه مدیریت مصرف و از اصولی است که در سالهای پر بارش نیز باید مورد توجه قرار گیرد تا مردم، سال را با کمترین دغدغه افت و یا کمبود فشار آب طی کنند.
بحران کم آبی با وجود بارش های بهاری در برخی از استانها و شهرهای کشور همچنان وجود دارد، بنابراین مدیریت مصرف در حیاتی ترین مایع باید همچنان لحاظ شود تا گرفتار بحران کم آبی و خشکسالی نشویم.
به گفته کارشناسان هواشناسی با وجود بارندگی خوب بهاری، تابستان گرمی درپیش است و رعایت نکردن الگوی مصرف باعث خواهد شد تعداد زیادی از شهرهای کشور با تنش آبی مواجه شوند.
مدیریت منابع آبی نیز مسئله مهمی است و در حالی که بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی است، از این رو باید با مدیریت صحیح، بیشترین بازدهی از هر مترمکعب آب صورت گیرد.
بارش های اخیر در تامین ذخایر سدهای استان و تغذیه سفره های زیرزمینی تغییر خوبی را ایجاد کرده است و با توجه به کاهش بارندگی ها در سال های گذشته لایروبی قنوات و پاکسازی مسیر رودخانه ها برای افزایش سفره های زیرزمین ضروری است.
اصلاح فرسودگی شبکه توزیع برای جلوگیری از هدر رفت آب، هوشمندسازی شبکه ها و نصب ابزار مدیریت فشار آب، اعمال مدیریت فشار شبکه توزیع، محدودیت در برداشت آب از سفره های زیرزمینی، توسعه آبیاری مدرن، ترویج کشت های کم آب بر، جانمایی صحیح صنایع پرمصرف و جدیت در ساخت سدها از جمله راهکارهای گذر از بحران خشکسالی و مدیریت مصرف صحیح است.
منبع: ایرناکد خبر: ۸۲۰۶۷۴۵۳ (۵۳۲۲۸۸۶)تاریخ انتشار: ۲۰/۰۲/۱۳۹۵ | ساعت: ۱۵:۱۰|