دبیراجرایی شبکه علم و فناوری کشورهای اسلامی گفت: اگر سطح آب دریاها را صفر درنظر بگیریم امروزه سطح آب دریای خزر منفی ۲۸است درحالیکه در گذشته مثبت ۱۰۰بوده است که علت آن میتواند تغییر اقلیم باشد.
مصطفی ارگون در کارگاه آموزشی تغییر اقلیم و دریای خزر درباره نوسانات آب دریای خزر اظهار کرد: سطح آب دریای خزر در گذشته بالاتر از تمام دریاها بوده است و آب آن وارد دریای سیاه، مرمره و اژه میشد اما امروز برعکس شده است و سطح آب دریای خزر پایینتر از سطح آب تمام دریاها است. وی درباره بازگشت تراز آب خزر گفت: امکان همهچیز وجود دارد اینکه بعد از میلیونها سال دوباره به همان تراز اولیه خود برگردد دور از ذهن نیست زیرا در بازه زمانی زمینشناسی این تغییرات همواره رخ داده است.
وی گفت: در واقع اقیانوس اطلس است که آب و هوا و میزان نوسانات آبی در تمام دنیا و همچنین دریای خزر را کنترل میکند. ارگون گفت: مطالعات در مورد دریای خزر نشان میدهد که این حوضه آبی مستعد بروز سونامی است به شرط آنکه شرایط آن فراهم شود. وی افزود: در مورد حوضچههای آبی خزر، سیاه و مدیترانه تحقیقات و مطالعات زیادی انجام شدهاست. این مطالعات نشان داد برخی از زلزلههایی که در ایران و ترکیه رخ میدهد ناشی از رسوبگذاری دریای خزر و حرکت و فشار صفحات تکتونیکی کف این دریاست. ارگون اظهار کرد: لایه رسوبی کف دریای خزر تا ۱۵کیلومتر است درحالیکه این لایه در دریای سیاه ۱۲کیلومتر است، در واقع صفحه عربی به بخش ایرانی و ترکیه فشار وارد میکند و زلزله ایجاد میشود. دبیر اجرایی شبکه علم و فناوری کشورهای اسلامی تصریح کرد: البته وقوع زلزله در خزر بستگی به مرکز زلزله دارد اگر در خشکی باشد سونامی رخ نخواهد داد.
نیاز خزر به یک برنامه اقدام عمل
مشاور کمیته همکاریهای علمی فناوری کشورهای اسلامی نیز گفت: محیط زیست در حال تجزیه شدن است و علت آن انتشار گازهای گلخانهای و تغییرات آب و هوایی است. محمد قاسم جان افزود: بهتر است بیشتر از این خزر را آلوده نکنیم تا بتوانیم باز هم از منابع آن استفاده کنیم، خوشبختانه ۵کشور اطراف خزر بهویژه ایران، روسیه و قزاقستان از لحاظ علمی و مالی بسیار قوی هستند و میتوانند اقدامات عمل خوبی صورت دهند. وی اظهار کرد: برای اینکه دریای خزر را با جزئیات بیشتری بشناسیم و به میزان آلودگی این دریا در دهههای اخیر پی ببریم نیازمند داشتن یک برنامه عمل هستیم.
منبع: ایرنا کد خبر: تاریخ انتشار:۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ – ۰۹:۲۸