استاندار همدان گفت: باید در مصرف آب و استحصال آن علمی و کارشناسی و با صرفهجویی عمل کنیم.
محمدناصر نیکبخت در جشن شکرگزاری سرریز سداکباتان همدان با بیان اینکه همواره نگران تامین آب شرب مردم همدان بوده ایم، اظهار کرد: کشور ما خشک و نیمهخشک است به طوری که یک سوم میانگین بارندگی دنیا را داشته و سه برابر دنیا تبخیر و تعرق دارد.
وی با بیان اینکه باید در مصرف آب و استحصال آن علمی و کارشناسی و با صرفهجویی عمل کنیم، عنوان کرد: با توجه به اینکه آب عمدهترین مشکل همدان بود؛ بنابراین حل این مشکل در اولویتهای استان قرار گرفت به طوریکه سعی کردیم در این راستا مدیران توانمندی را بهکار گیریم.
نیکبخت با اشاره به اجرای طرح آبیاری تحت فشار در استان اظهار کرد: در سالهای ۸۲ و ۸۳، سالانه ۱۲ هزار هکتار آبیاری مدرن در استان اجرا شد اما پس از آن این طرح رها شده بود که با همت جهاد کشاورزی و تاکید دولت دوره جدید اجرای طرح آغاز شد به طوری که سال گذشته ۱۰ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی آبی استان به سیستم آبیاری تحت فشار مجهز شدند که امیدواریم امسال به ۱۲ هزار هکتار برسد چرا که اعتباراتی در سفر ریاست جمهوری به استان اختصاص یافته است.
وی با بیان اینکه نزدیک به ۴۸ درصد کل اراضی آبی استان مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار بوده و همدان از این حیث در کشور پیشرو است، افزود: باید کشاورزان را در تغییر الگوی کشت ترغیب کنیم چرا که زمانی که کشتهای کمآببر همچون زعفران در استان جواب میدهد چرا محصولاتی همچون هندوانه، سیبزمینی و جو کاشته میشود.
استاندار همدان با اشاره به اینکه تاکنون هشت میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان یارانه برای صادرات سیبزمینی پرداخت شده اما این مسائل باید مدیریت شود، اضافه کرد: طبق محاسبات قیمت آب مصرفی کشت یک هندوانه ۱۰ کیلویی یک میلیون و ۲۰۰ تومان برآورد شده است در حالیکه پنج هزار تومان به فروش میرسد حال سوال این است که این نوع کشت چه شکرگزاری و استفاده بهینه از منابع آبی است؟
انسداد بیش از هزار و ۴۰۰ چاه غیرمجاز در همدان
وی در ادامه با بیان اینکه با کمک نیروی انتظامی و قوع قضائیه طی دو سال گذشته بیش از هزار و ۴۰۰ حلقه چاه غیرمجاز مسدود شد و این امر همچنان ادامه دارد، افزود: با انسداد این تعداد چاه، ۱۴۰ میلیون مترمکعب آب صرفهجویی شد که معادل ۵ سد اکباتان است که اگر میخواستیم به این اندازه آب با تغذیه مصنوعی، آبخیزداری و سایر اقدامات ایجاد کنیم، ۱۰ برابر اعتبار مورد نیاز برای ساخت سد اکباتان باید هزینه میکردیم.
استاندار همدان با بیان اینکه نباید فراموش کنیم بین ۹۲ تا ۹۳ درصد از آب موجود استان و کشور صرف کشاورزی میشود، تصریح کرد: اگر از مصرف ۱۰ درصد آب در بخش کشاورزی با ایجاد گلخانهها، کشتهای کمآببر و مدرن کردن آبیاری از غرقابی به تحت فشار جلوگیری کنیم، به اندازه ۱۰ سد اکباتان صرفهجویی خواهیم داشت.
وی به اجرای طرح داناب با مشارکت شرکت آب منطقهای استان، آموزش و پرورش و جهاددانشگاهی به عنوان مجری طرح اشاره کرد و گفت: بین ۶۰ تا ۷۰ هزار دانشآموز با آموزش صحیح در طرح داناب از مصرف بیش از اندازه آب در منازل جلوگیری میکنند به طوری که راهکارهای این چنینی برای صرفهجویی در مصرف آب است.
نیکبخت با بیان اینکه امسال لطف خداوند برای ما سرازیر شد و مشخص نیست همه ساله شاهد بارشهای خوب و مطلوب در استان باشیم، عنوان کرد: باید صرفهجویی کرده و با قدردانی از نعمت آب شکرگزاری کنیم.
وی با بیان اینکه نگران تامین آب شرب مردم بودیم، اظهار کرد: نگران عدم جوابگویی ذخیره پشت سداکباتان برای تامین آب مصرفی مردم بودیم بنابراین از هشت میلیون مترمکعب از آبهای روان معادل ظرفیت اولیه سداکباتان استفاده کردیم.
استاندار همدان از سازمان جهادکشاورزی استان درخواست کرد: همانطور که در آبیاری تحت فشار وارد شدهاند، در تغییر الگوی کشت شهرستانهایی همچون بهار ورود کنند.
وزارت نیرو به تعهدات خود عمل کند
وی با بیان اینکه بحران آب زندگی، محیط زیست و کشاورزی مردم را تهدید میکند، عنوان کرد: برای نخستینبار در کشور از پساب آب شهری برای تولید برق در نیروگاه مفتح همدان استفاده کردیم به طوریکه انجام چنین کاری در کشور بیسابقه بود.
استاندار همدان با بیان اینکه با این اقدام به دنبال خارج کردن ۲۵ چاه موجود نیروگاه از مدار و جایگزینی پساب فاضلاب همدان بودیم، از وزیر نیرو خواست به تعهدات خود در خصوص انتقال پساب فاضلاب به منطقه اقتصادی جهانآباد عمل کند چرا که آبرسانی به نیروگاه مشروط به لولهگذاری با ظرفیت و حجمی بود که جوابگوی هر دو پروژه باشد.
وی با اشاره به اینکه انجام پروژه در منطقه اقتصادی جهانآباد به این شرط تصویب شد، اظهار کرد: انجام این کار جزو تعهدات وزارت نیرو است اما علت تعلل در اجرای پروژه را نمیدانیم.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۵۰۲۱۹۱۱۴۵۸ تاریخ انتشار:یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۵ – ۱۳:۳۸