معاون شرکت آب منطقهای لرستان گفت: با افزایش ۱۰ درصد راندمان کشاورزی و رساندن آن به بین ۳۵ تا ۴۰ درصد میتوان از پرت خیلی از منابع آب زیرزمینی جلوگیری کرد.
مهندس مختاری در کارگاه آموزشی “بررسی تغییرات کمی و کیفی آبهای زیرزمینی در دهههای گذشته و پیش بینی وضعیت آن در آینده” که در راستای اجرای طرح احیاء و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی استان توسط جهاد دانشگاهی برگزار شد، اظهار کرد: در لرستانی زندگی میکنیم که تولیدکننده آب، پرباران و در ردیف استانهای پر آب کشور هستیم.
وی ادامه داد: در دوره ترسالی خروجی روان آبها در لرستان ۱۳٫۵ میلیارد مترمکعب بوده که از طریق حوضه کرخه و دز خارج شده و استانهای پایین دست از این پتانسیل استفاده میکنند.
معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای لرستان گفت: هماکنون تولید آب در لرستان با کاهش ۶۰ تا ۷۰ درصدی مواجه است، به گونهای که میزان آبدهی رودخانههای اصلی نظیر کشکان در پیک مصرف صفر شده بود.
مختاری اضافه کرد: همچنین رودخانه سیمره یکی از سرشاخههای کرخه است که میزان دبی ورودی آن به ۱۰۰ مترمکعب در ثانیه رسیده است.
وی افزود: باتوجه به اینکه درگذشته زیرساخت لازم در حوضه آب در استان دیده نشده بود، هم از سیلاب و خشکسالی خسارت میبینیم، در حالی که استانهای پایین دست از سیلابی که در لرستان رخ میدهد، سود میبرند.
معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای لرستان گفت: علاوه بر ۱۳٫۵ میلیارد مترمکعب خروجی آب، ۶ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی داریم.
وی با انتقاد از اینکه به دلایل نبود زیرساخت در گذشته نمیتوانیم از این روانآبها دراستان استفاده کنیم، تصریح کرد: باتوجه به اینکه ۱۰ سال است نهضت سدسازی در استان شروع شده، پیشبینی میشود از این میزان آب خروجی تنها بین ۳۵۰ تا ۵۰۰ میلیون مترمکعب استحصال کنیم.
مختاری درباره وضعیت آبهای زیرزمینی در استان و کشور اظهارکرد: ۶۰۹ محدوده مطالعاتی در کشور وجود دارد که ۳۰۲ مورد ممنوعه و ممنوعه بحرانی است و متاسفانه نه تنها میزان تغذیه و مصرف در این محدودهها برابر نیست، بلکه با کسری مخزن مواجهایم.
معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای لرستان یادآور شد: دشت کوهدشت و رومشکان در سالهای گذشته ممنوعه اعلام و متاسفانه پرت و افت آب به حدی رسیده بود که ممنوعه شدند.
وی تصریح کرد: متاسفانه آب از بافت خاک کشیده شده و منجر به ممنوعه شدن این دشتها شده است.
این مسئول ادامه داد: آب منطقهای لرستان به تنهایی نمیتواند این مساله را جمع کند و نیازمند مشارکت دانشگاهیان، دانشجویان، تشکلهای مردم نهاد و جهاد کشاورزی استان هستیم.
مختاری با انتقاد از اینکه ۹۲ درصد آب با راندمان بین ۲۵ تا ۳۰ درصد در کشاورزی استفاده میشود و ۷۰ درصد آن هدر میرود، یادآور شد: با افزایش ۱۰ درصد راندمان کشاورزی و رساندن آن به بین ۳۵ تا ۴۰ درصد میتوان از پرت منابع آب زیرزمینی جلوگیری کرد.
معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای لرستان تصریح کرد: کشت محصولات آبدوست استراتژیک از مشکلات اساسی استان بوده که بایستی الگوی کشت اصلاح شود و امسال درصد خیلی جزییای در حال مدیریت است.
وی با بیان اینکه باتوجه به حساسیت آب در کل کشور شورای عالی آب در دولت قبلی تشکیل شد که در دولت قبل ۸ جلسه و در دولت یازدهم ۱۷ جلسه برگزار شده است، افزود: به منظور حفاظت از منابع آبی ۱۵ پروژه در قالب طرح احیاء و تعادل بخشی آب در نظر گرفته شده که برای این امر تنها ۶ میلیارد تومان اعتبار در اختیار آب منطقهای لرستان قرار داده شده است.
مختاری سنجش آب زیرزمینی، کف شکنی چاهها در دشتها، گروههای گشت و بازرسی، پلمب چاههای غیرمجاز و…. را از جمله طرحهای احیا و تعادل بخشی آب برشمرد و گفت: با صدور احکامی از مراجع قضایی استان بین ۳۰ تا ۴۰ درصد چاههای غیرمجاز مسدود شدند.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۵۰۲۱۸۱۰۸۱۵ تاریخ انتشار:شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ – ۱۶:۲۲