مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان با بیان اینکه بزرگترین چالش کرمان آب است، ادامه داد: کرمان، بحرانی ترین استان کشور به لحاظ منابع آبی کرمان است.
“محمدرضا بختیاری” بعد از ظهر امروز ۱۳ اردیبهشت ماه در نشست خبری با اصحاب رسانه با بیان اینکه امروز بحث اول کشور آب است، اظهار کرد: در سفر رییس جمهور به استان، بزرگ ترین مساله ای که مطرح می شود، بحث آب استان است.
وی تصریح کرد: شرکت آب منطقه ای استان کرمان طی دو سال گذشته طرح جامعی برای آب استان تدوین و به تصویب وزارت نیرو رساند که در این طرح مشخص است کدام مناطق و از کجا باید تامین آب شوند.
بختیاری بیان کرد: بیش از ۹۸ درصد آب شرب استان از منابع زیرزمینی تامین می شود و تنها شش میلیون مترمکعب از منابع سطحی است که در همین راستا کرمان، جزو معدود استان های کشور دارای چنین وضعیتی است، زیرا در بحث توسعه در اجرای پروژه های آبی عقب تر از سایر استان ها هستیم که دلیل آن اقلیم استان و وسعت آن است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان گفت: در طرح جامع سعی شده در زمان بندی هفت ساله، ۱۰۰ درصد آب استان از منابع سطحی تامین شود که این امر نیاز به طرح ریزی و عزم بالایی دارد که در پهناورترین استان کشور بتوانیم ۱۰۰ درصد منابع آب شرب را سطحی کنیم.
وی در ادامه به طرح همیاران آب اشاره کرد و افزود: طرح همیاران آب استان کرمان کار بزرگ و جدیدی است که پروژه هایی در طرح جامع آب در نظر گرفته شده که هر کدام از آن اَبَرپروژه هستند و سه مورد از طرح های ما ابرپروژه در کشور هستند.
وی با بیان اینکه مبلغ اولیه پیمانکار انتقال آب از بهشت آباد ۶ هزار میلیارد تومان است، اظهار کرد: اعتبار انتقال آب از سد صفارود دو هزار میلیارد تومان، هزینه انتقال آب از دریای عمان پنج هزار میلیارد تومان و هزینه انتقال آب از خلیج فارس به استان کرمان حدود سه هزار میلیارد تومان است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان با بیان اینکه در سفر رییس جمهور به استان کرمان فاز دوم تونل انتقال آب از سد شهیدان امیرتیموری و انتقال آب از بهشت آباد از سمت کرمان آغاز خواهد شد، افزود: انتقال آب از دریای عمان برای شمال استان در سال آینده عملیاتی خواهد شد و پروژه انتقال آب از سد نساء به شرق استان که طرح بزرگی است، تا پایان سال ۹۶ آب را به شهرهای بم و بروات خواهد رساند.
بختیاری تصریح کرد: تونل صفارود یک و نیم کیلومتر پیشرفت فیزیکی دارد و اگر مشکلی به وجود نیاید، امیدواریم طرح دو سال زودتر از برنامه زمان بندی به اتمام برسد و در این صورت یک رکورد جهانی خواهیم داشت و الان نیز از برنامه زمان بندی جلو هستیم.
وی بیان کرد: برنامه زمان بندی انتقال آب از سد صفارود که باید عملا هفت سال می بود، در اسناد پنج سال آمده و امیدواریم زودتر از ۴۰ ماهی که قول داده ایم، به اتمام برسانیم که رکورد بی نظیری است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان گفت: انتقال آب از بهشت آباد مهم ترین پروژه و در واقع طرح حیات آب استان کرمان است و حدود ۷۰ درصد جمعیت استان را پوشش می دهد.
وی افزود: پروژه انتقال آب از بهشت آباد، طولانی ترین پروژه خط لوله کشور به طول ۱۱۰۰ کیلومتر و آرزوی ۳۰ ساله استان کرمان است.
بختیاری تصریح کرد: ۷۵۰ کیلومتر طول تونل انتقال آب بهشت آباد اصلی و ۴۰۰ کیلومتر فرعی است که ۲۷۵ کیلومتر از آن داخل استان کرمان است و به مناقصه رفته و ۱۲۷۰ میلیارد تومان قرارگاه خاتم با هشت درصد کاهش قیمت برنده پروژه شد و مشغول تجهیز کارگاه هستند.
وی بیان کرد: انتقال آب از بهشت آباد اتفاق بزرگی برای استان کرمان است و باید این پروژه مطالبه مردم کرمان از مسوولان باشد و رسانه ها باید مدام روند کار را رصد کرده و پیگیری کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان گفت: این پروژه در حال حاضر دو میلیون نفر و در افق ۱۴۲۰، سه میلیون نفر را پوشش خواهد داد که حدود ۷۰ درصد جمعیت استان را شامل می شود.
وی در ادامه افزود: انتقال آب از دریای عمان برای شرب جنوب استان از جمله منوجان، قلعه گنج، فاریاب و رودبار و برای صنعت شمال استان صورت خواهد گرفت.
بختیاری تصریح کرد: یکی از جفاهایی که به استان کرمان شده این که به دلیل کمبود آب، صنایع بزرگ نمی تواند شکل بگیرد، در حالی که ذخایر معدنی بسیاری داریم و همواره خام فروشی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: با این شریان های خوبی که به استان باز شده، امیدواریم مشکل آب حل شود که تلاش های صورت گرفته در انتقال آب به استان کرمان با همت استاندار و دولت تدبیر و امید بوده است.
بختیاری در ادامه تصریح کرد: اصلی ترین وظیفه ما در آب منطقه ای حفاظت منابع آب زیرزمینی است و طرح های یاد شده ضروری است که باید انجام شود اما بسیار گران و پرهزینه هستند.
وی با بیان این که در مدیریت آب خوب عمل نشده است، تاکید کرد: در واقع راه حل نجات استان حفظ منابع آب و ساماندهی آب در بخش کشاورزی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان درباره نقش مردم در نجات آب استان گفت: اجرای پروژه های انتقال آب یکی از کارهاست و وظیفه اصلی مسوولان همان حفظ منابع است.
وی افزود: در طرح همیاران آب، مسوولان باید بدانند که اگر مردم همراهی نکنند، طرح تنها روی کاغذ باقی می ماند و مردم باید بدانند اگرهمراهی نکنند، استان نابود می شود.
بختیاری با اشاره به اینکه مرم نقش کلیدی دارند، تصریح کرد: مردم کرمان در مصرف آب شرب انسان های صرفه جویی هستند و مصرف معقول تری نسبت به سایر استان ها داریم، نقش مردم صرفه جویی در مصرف آب است زیرا کرمان استان کم آبی است.
وی با اشاره به اینکه باید مردم در بخش کشاورزی صرفه جویی کنند، بیان کرد: مصرف آب با راندمان ۳۵ درصد فاجعه است و در برخی باغات بم به ۱۷ درصد می رسد که در این صورت آب کاملا هدر می رود.
بختیاری در ادامه گفت: ۲۱۰۰ لیتر آب در ثانیه در حال حاضر وارد شهر کرمان می شود که با توجه به جمعیت کنونی، حدود ۹۰۰ لیتر در ثانیه کم داریم که با چنگ و دندان این وضعیت مدیریت می شود و با اجرای انتقال آب از صفارود مشکل آب شرب شهر کرمان تا آمدن آب از بهشت آباد حل خواهد شد.
وی درباره بحث های مطرح شده در زمینه تاثیر سد صفارود بر سد جیرفت تصریح کرد: کرمان باید استان صنعتی باشد نه کشاورزی؛ اتفاقی که در جازموریان افتاده، حفر چاه های غیرمجاز، خشکسالی، افزایش بی رویه سطح زیرکشت، برداشت بی رویه بالادست هلیل رود و .. بوده است.
بختیاری بیان کرد: حجم مخزن سد صفارود ۵۰ میلیون مترمکعب است و حداکثر سه درصد در حوزه جازموریا موثر خواهد بود، در حالی که هنوز در آن منطقه سدی زده نشده و باید ۹۷ درصد مشکل دیگر را در جازموریان حل کنیم که زمانی دو و نیم میلیارد مترمکعب آب داشته است.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۵۰۲۱۳۰۸۰۳۳ تاریخ انتشار:دوشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۵ – ۱۶:۰۴