هفته پایانی فروردین ماه امسال بارش های بی سابقه ای در استان لرستان ثبت شد، بارندگی هایی که به دلیل تناوب و حجم بسیار موجب برهم زدن نظم آب های زیرزمینی و چشمه ها و در نتیجه گل آلود شدن آب شرب شهر خرم آباد شده است.
بر اساس آمار های ارائه شده متوسط بارش های لرستان در حدود ۱۰۰ ساعت بیش از ۱۶۰ میلیمتر و در خرم آباد۲۰۰ میلیمتر بوده است.
پس از وقوع این بارش ها و نزول نعمت الهی، صرف نظر از بیش از چهار هزار میلیارد ریال خسارت سیلاب به بخش های مختلف، سفره های آب زیرزمینی تقویت شد و بسیاری از چشمه های خشک، جوشش کردند.
بارش های مستمر ۱۰۰ ساعته ذخیره آب پشت سدهای لرستان را به ۹۰ میلیون متر مکعب رساند که این امر نویدی برای کشاورزی پر حاصل و سودمند خواهد بود.
با این وجود، آب شرب بخش های مختلفی از شهر خرم آباد به شدت گل آلود شده که با وجود گذشت بیش از ۱۰ روز امیدها برای رفع این مشکل به ناامیدی می گراید.
کاسه صبر ۱۰ روزه مردم خرم آباد در حال سرریز شدن است چراکه، آب لوله کشی بسیاری از منازل حتی نه برای شرب برای بلکه استفاده های دیگر از جمله استحمام و شستشو چندان مناسب نیست.
با توجه به شرایط فعلی، ضرورت ایجاد تصفیه خانه در مرکز لرستان که ۱۳۰ هزار مشترک آبفا دارد بیش از پیش احساس شده است.
در هفته های اخیر اهمیت پدافند غیرعامل بیشتر خودنمایی کرده، بدین معنا که عکس العمل دستگاههای مربوطه در زمان ایجاد مشکل به خوبی باعث رفع مشکلات مردم شود که ظاهر امر در خرم آباد بیانگر مطلب دیگری است.
در روزهای جاری تصاویر و فیلم های متعددی در خصوص کیفیت بسیار پایین آب شرب شهری و گل آلود بودن آن در فضاهای مجازی انتشار می یابد و گلایه مندی شهروندان از این وضعیت یک پای ثابت محافل واقعی و مجازی است.
این روزها خرید بطری های آب معدنی به شدت افزایش یافته و نکته جالب اینکه بسیاری از واحدهای صنفی مختلف از جمله مرغ و ماهی فروشی، جوشکاری و حتی برخی دستفروشان اقدام به فروش آب معدنی کرده اند.
شاید مردم نجیب شهر تاکنون اعتراض گسترده ای نداشته اند اما به نظر می رسد ادامه این روند هیچگونه همراهی با رعایت حقوق شهروندی ندارد.
کدورت بیش از ۱۰ روزه آب شرب خرم آباد در حالی است که رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی کشور در سفر به استان گفته بود آلودگی منابع آب زیرزمینی و اپیدمی بیماری های عفونی و دهانی دو دغدغه بسیار مهم پس از وقوع سیل است که مسئولان باید برای پیشگیری از عواقب این دو، برنامه ریزی جدی داشته باشند.
دکتر امین صابری نیا اظهار داشته بود: با توجه به آلودگی منابع آب زیرزمینی در زمان وقوع سیل، چشمه ها باید با دقت مورد بازبینی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه فعالیت اصلی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی پس از وقوع سیلاب آغاز می شود،هشدار داد: به دلیل تخریب زیرساخت های آب سالم و آلودگی منابع آب زیرزمینی، انتقال بیماری های مدفوعی و دهانی شیوع می یابد.
این در حالی است که مسئولان بهداشت و آبفا همچنان تاکید دارند آب شرب شهر خرم آباد با وجود کدورت بالا، هیچگونه آلودگی میکروبی نداشته و مصرف آن حتی بدون جوشیدن نیز امکانپذیر است.
آب شرب خرم آباد از طریق سه دهنه چشمه گلستان، مطهری و گرداب و ۳۸ حلقه چاه عمیق تامین می شود.
در حال حاضر ۳۰ درصد آب شرب مشترکان خرم آباد توسط یک تصفیه خانه، ۲۰ درصد چشمه ها و ۵۰ درصد با استفاده از چاه تامین می شود و مدیر عامل آبفای لرستان بر این باور است: برغم کدر بودن آب در حال حاضر آب مصرفی تمامی این مشترکان سالم و بهداشتی بوده و جای نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
حمید رضا کرم وند اما نبود تصفیه خانه را عامل مهم در خصوص وضعیت ایجاد شده میداند و تاکید کرد: دست کم باید دو واحد تصفیه خانه برای خرم آباد تاسیس شود که این مهم به دلیل نبود اعتبار محقق نشده است.
مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز در این خصوص گفت: آب شرب ۲۵ درصد مردم خرم آباد شامل مناطق کوی ارتش، اسدآبادی،۱۰۷ هکتاری فاز یک کیو، خیابان انقلاب تا محدوده دره گرم تحت پوشش تصفیه خانه است.
رضا پیری علم با بیان اینکه ۷۰ درصد آب شرب خرم آباد از طریق ۳۸ حلقه چاه تامین می شود افزود: با وقوع بارندگی های هفته گذشته و بالا آمدن سطح آبهای زیرزمینی، کدورت آب شرب در مناطقی از جمله قاضی آباد، کوی فلسطین و قسمت هایی از خیابان ناصرخسرو بیش از حد مجاز است.
مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به اینکه کنترل کیفی آب آشامیدنی خرم آباد از طریق بازرسی مکرر انجام می شود اضافه کرد: از فروردین ماه امسال تاکنون دو هزار و ۱۴۵ مورد کلر سنجی و ۱۲۵ نمونه میکروبی آب شهر خرم آباد برداشت و آزمایش شده است.
پیری علم با اشاره به انجام دو نمونه آزمایش شیمیایی نیز بیان کرد: آب شرب خرم آباد از نظر آلودگی میکروبی مشکلی نداشته اما از نظر کیفیت شیمیایی به دلیل کدورت بیش از حد، نامطلوب است که این امر خطری برای سلامت شهروندان ایجاد نخواهد کرد.
وی گفت: هم اکنون کلر زنی به میزان بالا انجام می شود و به شهروندان توصیه می شود آب را پس از ته نشین شدن استفاده کنند.
به گفته پیری علم شهروندان در خصوص سلامت آب خرم آباد نگرانی نداشته باشند.
این سخنان در حالی است که دکتر محمودی رئیس بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد نیز هرگونه افزایش مراجعه مردم به این مرکز بر اثر بیماری های گوارشی و یا عفونی به دلیل استفاده از آب آلوده را تکذیب می کند.
استاندار لرستان نیز با بیان اینکه راه اندازی ۱۰۰ درصد تصفیه خانه آب شهرستان خرم آباد اقدام مناسبی بوده است افزود: کدر بودن آب شرب مصرفی ۲۰ درصد خرم آباد قابل نیست و بارندگی توجیه مناسبی برای این مشکل نیست.
هوشنگ بازوند اضافه کرد: در بارندگی های اخیر آب شرب مصرفی مردم کدر بوده و در مواردی قابل استفاده نبود و این در حالی است که مردم در این زمینه خویشتنداری کردند.
به هر حال باید دقت کرد آیا خرید آب معدنی برای همه امکانپذیر است؟ آیا استفاده از آب گل آلود (به شرط سلامت میکروبی) بعدها موجب بروز مشکلاتی از جمله سنگ کلیه و سنگ مثانه نمی شود.
۱۰ روز گذشته را می توان دهه گل آلودی خرم آباد نام نهاد و البته باید تدبیری اندیشید که پس از این با وقوع اتفاقاتی اینچنین، آب این مایه حیات به مایع دردسر و نارضایتی مردم تبدیل نشود.
منبع:ایرنا کد خبر:۸۲۰۵۳۲۰۱ (۵۳۰۳۳۵۱) تاریخ انتشار:: ۰۹/۰۲/۱۳۹۵ ساعت: ۱۱:۵۹