مدیرکلستاد مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی تاکید کرد که مدیریت مصرف آب تنها راهکار مقابله با نشست زمین در دشت های استان است.
سید ابوالقاسم میرجلیلی افزود: خشکسالی در سال های اخیر و برداشت بی رویه منابع آبی سبب شده است که امروز با مشکل نشست زمین در استان مواجه باشیم.
وی افزود: پدیده نشست و رانش زمین یکی دو سالی است که در استان به وجود آمده که بیشتر دشت سرایان و فردوس را تهدید می کند.
وی گفت: به دنبال وقوع پدیده فروچاله در برخی مناطق استان از جمله دشت اسفدن و دشت سرایان کارشناسانی برای بررسی موضوع به این مناطق اعزام شدند.
به گفته این مسئول مسدود کردن چاههای غیرمجاز، کنترل برداشت و نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاههای مجاز و اصلاح شیوه مصرف آب در بخش کشاورزی و کاشت محصولات کشاورزی کم آب بر از جمله اقداماتی است که می تواند از گسترش این پدیده جلوگیری کند.
میرجلیلی افزود: برای جلوگیری از افزایش نشست زمین، باید ابتدا برداشت آب از دشت هایی که نشست در آنها اتفاق افتاده، ممنوع یا مدیریت شود.
وی بیان کرد: با توجه به بررسیهای انجام شده و اندازه گیریهایی که بطور مرتب انجام می شود برخی دشتها افت قابل توجه آب را نشان می دهند و به همین دلیل از نظر بهره برداری ممنوعه اعلام شده اند.
وی عنوان کرد: ۹۰ درصد آب استحصالی از منابع زیرزمینی در بخش کشاورزی استان مصرف می شود که باید مصرف آب در این بخش با استفاده از روشهای نوین آبیاری مدیریت شود.
وی افزود: سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب برداشت از منابع آب زیرزمین استان صورت می گیرد که ۱۶۴ میلیون متر مکعب آن اضافه برداشت است.
وی با بیان اینکه در سال زراعی جاری در کشور بارندگی ها مناسب بود، افزود: در استان بارندگی ها در این مدت ۴۰ درصد کاهش داشته است.
مدیرکل ستاد مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی اضافه کرد: با وضعیت نامناسب بارندگی در سال زراعی جاری استان در مهر ماه آینده(آغاز سال زراعی که از مهرماه شروع می شود) وارد هیجدهمین سال خشکسالی می شود.
وی بیان کرد: در سال زراعی آینده استان در بدترین وضعیت خشکسالی قرار خواهد گرفت که باید متولیان امر خشکسالی روش های مقابله ای در برابر این پدیده را در دستور کار خود قرار دهند.
تیجه مصرف بی رویه و خارج از قاعده منابع آبی خراسان جنوبی درحوزه کشاورزی، امروز در کنار مشکل بی آبی که بخش کشاورزی و صنعت استان با آن رو به روست ، با مشکل نشست زمین و ایجاد فروچاله ها نیز دست به گریبان است.
خراسان جنوبی حدود ۱۷ سال خشکسالی متوالی را پشت سر گذاشته و این پدیده یکی از عوامل موثر بر کاهش منابع آبی استان در کنار خسارات اقتصادی و اجتماعی آن طی سالها بوده و این بدان معناست که برداشت نادرست از سفره های آب زیرزمینی را نباید از یاد برد.
۵۵ درصد دشت های خراسان جنوبی به دلیل اضافه برداشت آب ممنوعه و بحرانی اعلام شده است.
منبع:ایرنا کد خبر:۸۲۰۴۰۸۸۹ (۵۲۸۴۰۵۵) تاریخ انتشار:دوشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۵ ساعت ۲۲:۱۶
انتهای پیام /*