مدیر دفتر توسعه و برنامهریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه سه سال اول فعالیت ستاد احیا به تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه معطوف است، از احتمال جدایی شمال و جنوب این دریاچه دراثر افزایش دما و تبخیر در انتهای تابستان خبر داد.
مسعود تجریشی با اشاره به اینکه در ماههای دی و بهمن سال جاری رهاسازی ۱۲۰ میلیون متر مکعب آب به دریاچه ارومیه صورت گرفته است، گفت: در اسفند ماه نیز رهاسازی ۸۰ میلیون متر مکعب آب به این دریاچه انجام خواهد شد تا طبق برنامه ستاد احیای دریاچه ارومیه، مقدار آب رهاسازی شده تا آخر امسال به ۲۰۰ میلیون متر مکعب برسد.
وی اظهار کرد: اگرچه در ۲۰ سال گذشته منتهی به سال ۱۳۹۲، سالانه به طور میانگین ۴۰ سانتی متر افت تراز دریاچه را داشتیم، اما طی دو سال گذشته میزان کاهش تراز زیر ۱۰ سانتی متر بوده است.
مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه گرم شدن هوا در روزهای اخیر، باعث ذوب شدن برف ها و رسیدن آب به دریاچه ارومیه بوده است، افزود: تا پایان اسفند ماه طبق برنامه ستاد احیای دریاچه ارومیه پیش رفتهایم و تراز آب دریاچه تثبیت شده و به نسبت دو سال گذشته کاهش نداشته است.
افزایش دما باعث جدایی شمال و جنوب دریاچه ارومیه خواهد شد
به گفته تجریشی، با توجه به اظهارات سازمان هواشناسی ۱ تا ۱٫۵ درجه در تابستان امسال افزایش دما خواهیم داشت که این باعث افزایش تبخیر و جدا شدن قسمت شمال و جنوب دریاچه ارومیه در شهریور خواهد شد، در قسمت شمالی تنها لکههایی باقی خواهد ماند.
ستاد احیای دریاچه ارومیه به دنبال تثبیت وضعیت بوده است
وی با بیان اینکه عمده اقدامات ستاد احیای دریاچه ارومیه در سال اول به تعریف مسئله، بررسی راهکارهای پییشنهادی، عملیاتی کردن اقدامات سازهای و لایروبیها معطوف بوده است، گفت: ستاد احیای دریاچه ارومیه به واسطه این اقدامات توانست از تلفات آبی و تبخیر آن جلوگیری کند، بنابراین ستاد در دو سال اول آغاز فعالیت، به دنبال تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه و فعال کردن راهکارها بوده است.
اقدامات دو ساله ستاد احیای دریاچه ارومیه باعث کاهش تلفات در دریاچه ارومیه شده است
مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اتصال زرینه رود به سیمینه رود در آذرماه سال جاری ادامه داد: تصاویر ماهوارهای نشانگر آنست که اتصال این دو رودخانه باعث رسیدن آب به پیکره اصلی دریاچه ارومیه شده است، بنابراین اقدامات دو سال اخیر باعث کاهش تلفات در دریاچه ارومیه شده است و امیدواریم طی سه سال مانع بدتر شدن وضعیت این دریاچه شویم تا در سال ۱۳۹۸ بتوانیم آب سدها را به جای توسعه کشاورزی برای احیای دریاچه مصرف کنیم.
وی همچنین اظهار کرد: برنامه صرفه جویی و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی به تدریج نتیجه میدهد و اقدامات گسترده در کاهش مصرف آب کشاورزی و افزایش بهره وری باعث ورود آب سدهای اطراف دریاچه به دریاچه ارومیه و کمک به احیای آن خواهد شد.
جدایی شمال و جنوب دریاچه ارومیه در پایان تابستان
تجریشی با بیان اینکه اتصال کنونی شمال به جنوب دریاچه ارومیه به این معنا نیست که در تابستان تبخیر نخواهیم داشت، گفت: تقریبا یک متر تبخیر در سال داریم و ۷۰ درصد آن طی سه یا چهار ماه از سال صورت میگیرد که این بالا بودن میزان تبخیر و عمیق نبودن آب دریاچه باعث میشود که در انتهای تابستان قسمت شمال و جنوب دریاچه جدا شده و قسمت اعظم آن تبخیر شود.
مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه در برنامه احیای دریاچه ارومیه، سه سال اول برای تثبیت وضعیت دریاچه معین شده است، اظهار کرد: هر اقدام برای احیای دریاچه ارومیه احتیاج به زمان و تثبیت وضعیت موجود دریاچه دارد و ستاد احیا بعد از سال ۹۵ سراغ مرحله اصلی احیای دریاچه ارومیه و کاهش مقدار منفی آب وارد شده می رود، بنابراین در سال ۱۳۹۸، به یک پایداری در سطح دریاچه ارومیه به دلیل افزایش عمق دست خواهیم یافت.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۱۲۰۲۰۰۹۷۱ تاریخ انتشار:یکشنبه ۲ اسفند ۱۳۹۴ – ۱۰:۰۸