رئیس سازمان امور عشایر گفت: امسال ۸۰ میلیارد تومان ویژه مدیریت بحران و خشکسالی برای عشایر کشور در نظر گرفته شده که که بر اساس شاخص دام، جمعیت و بارندگی توزیع شده و سهم خراسانجنوبی از این اعتبارات ۴ میلیارد و ۲۹۰ میلیون تومان است.
کرمعلی قندالی امروز (۲۷ بهمن) در سومین جلسه شورای عشایر است با اشاره به توجه ویژه دولت تدبیر و امید در سالهای اخیر به عشایر کشور، اظهار کرد: علیرغم همه این اقدامات به دلیل حجم عقبماندگیها در این مناطق، اقدامات انجام شده بازهم کمرنگ جلوه میکند که برای جبران آن نیاز به همت استانی و ملی است.
وی با بیان اینکه بر اساس آخرین سرشماریهای کشور جمعیت عشایری بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر است که ۱٫۸ دهم درصد جمعیت کشور را شامل میشود، افزود: ۵۹ درصد مساحت کشور در حوزه قلمرو عشایر قرار دارد و ۲۸ درصد دام کشور متعلق به جامعه عشایری، ۲۵ درصد تولید مواد پروتینی و ۳۵ درصد صنایع دستی توسط عشایر تولید میشود.
رئیس سازمان امور عشایر کشور، ادامه داد: عشایر کشور در ۸ هزار و ۵۰۰ نقطه جغرافیایی مستقر هستند که بخش عمده آنان در مناطق مرزی نقش اقتصادی و فرهنگی و امنیتی خود را ایفا میکنند.
قندالی، با اشاره به اینکه اعتبارات مدیریت بحران در سطح کشور در سال گذشته ۴۴ میلیارد تومان مصوب شده بود که حدود ۳۴ میلیارد تومان آن تخصیص یافت، تصریح کرد: امسال ۸۰ میلیارد تومان ویژه مدیریت بحران و خشکسالی برای عشایر کشور در نظر گرفته شده که که بر اساس شاخص دام، جمعیت و بارندگی توزیع شده و سهم خراسانجنوبی از این اعتبارات ۴ میلیارد و ۲۹۰ میلیون تومان است.
وی با اشاره به اینکه امسال در مجموع از محل اعتبارات تملک دارایی و تسهیلات ماده ۱۰ و ۱۲ سهم خراسان جنوبی ۲۶ میلیارد تومان مصوب شده، که از این میزان تاکنون ۱۰ میلیارد تومان تخصیص یافته است، گفت: امسال از محل اعتبارات تملک دارایی، ۶۵ میلیارد تومان اعتبار ملی برای عشایر کشور مصوب شده است که سهم خراسانجنوبی از این میزان ۵ میلیارد و ۶۳۵ میلیون تومان است.
رئیس سازمان امور عشایر کشور، قرار گرفتن عشایر تحت پوشش بیمههای اجتماعی را یک ضرورت دانست و تاکید کرد: استفاده از انرژی خورشید در سرفصل برنامههای امسال سازمان امور عشایری قرار دارد و توافقات خوبی در این خصوص با وزارت نیرو انجام و پنلها آماده است.
قندالی با تاکید بر اینکه بیمه کردن دام عشایر یکی از اقدامات مناسبی است، خاطرنشان کرد: بیمه دام عشایر سبب بهبود و گسترش ارتباط بین عشایر و تعاونیهای عشایری شده چون بیمه شدن دامهای عشایر از طریق صندوق بیمه محصولات کشاورزی سبب تضمین تولید و اشتغال میشود.
وی یادآور شد: سرانه سهمیه آرد مصرفی عشایر از هفت کیلوگرم به ۱۲ کیلوگرم در هر ماه افزایش یافته اما به دلیل اینکه هزینه حمل این آرد در مناطق عشایرنشین بالا است باید هزینه حمل برای آنان در نظر گرفته شود.
عشایر یکی از مولفههای تأمین امنیت در کشور است
وجهالله خدمتگزار استاندار خراسانجنوبی، نیز در این جلسه گفت: علیرغم محدودیت منابع در خراسانجنوبی تمامی مدیران سعی دارند تا از این منابع در راستای خدمت به مردم به نحو احسن استفاده کنند.
وی با بیان اینکه این استان آمادگی دارد تا اگر طرحی در خصوص بیمه دام عشایر در سطح ملی مطرح است آن را به اجرا دربیاورد، افزود: بر اساس توافقاتی که با سازمان غله کشور انجام شده، در زمینه آرد موردنیاز عشایر استان تا هر میزان که عشایر لازم داشته باشند، تأمین میشود.
استاندار خراسانجنوبی، عشایر را یکی از مولفههای تأمین امنیت در کشور عنوان کرد و ادامه داد: قانون توسعه متوازن که اخیراً به تصویب مجلس رسید، قانونی در راستای بهرهمندی از تسهیلات و منابعی خارج از اعتبارات تملک دارایی و بودجه برای استانهای کمبرخوردار است تا طراز استانها در توسعه متوازن شود.
خدمتگزار با بیان اینکه سازمان امور عشایر استان باید برنامه و نیازهای درمانی مناطق عشایری را اعلام کند تا اقدامات لازم از سوی دانشگاه علوم پزشکی برنامهریزی شود، اظهار کرد: سازمان امور عشایر همچنین باید یک الگوی مشخص از سرپناه عشایری را ارائه دهد تا بر اساس آن برنامهریزیهای لازم صورت گیرد.
استاندار خراسانجنوبی، با اشاره به اینکه خراسانجنوبی نخستین استانی است که در روستاهای بالای ۲۰ خانوار مجوز دهیاری را صادر میکند، یادآور شد: اعتباراتی که در حوزه امور عشایری خراسانجنوبی مصوب شده، بسیار چشمگیر است اما نگرانیهای بعد از تصویب مربوط به نقدینگی و تخصیص این اعتبارات است.
خراسان جنوبی چهارمین استان عشایری کشور
غلامرضا قوسی، مدیرکل امور عشایر خراسانجنوبی، نیز در این جلسه با اشاره به اینکه این استان چهارمین استان عشایری کشور است، اظهار کرد: در حال حاضر جمعیت عشایر استان ۱۵ هزار و ۶۷۶ خانوار در قالب ۸۱ هزار نفر است که ۷ درصد از جمعیت عشایر کشور را به خود اختصاص میدهد.
وی با بیان اینکه بیش از ۱۳ درصد از جمعیت کل استان را عشایر تشکیل میدهند، افزود: عشایر استان دارای یک میلیون و ۲۰۰ هزار رأس دام سبک و سنگین هستند و ۴۰ درصد از مراتع استان در اختیار عشایر است، اما این مراتع به دلیل خشکسالی از فقیرترین مراتع و از نوع درجه سه است.
مدیرکل امور عشایر خراسانجنوبی، با اشاره به وجود ۵۸ طائفه عشایری در استان، تصریح کرد: ۸۰ درصد از جمعیت عشایری استان در مناطق مرزی زندگی میکنند که بیش از ۴ هزار نفر از عشایر توسط بسیج مسلح و ساماندهی شدهاند.
قوسی با اشاره به وجود یک اتحادیه عشایری، هشت شرکت تعاونی عشایری با بیش از ۱۱ هزار خانوار عشایری تحت پوشش و تشکیل ۱۷ صندوق خرد زنان عشایر در استان، ادامه داد: عشایر مصداق عینی و بارز تحقق اقتصاد مقاومتی هستند.
وی با بیان اینکه ۳۴ درصد از جمعیت دامی استان مربوط به عشایر است، افزود: در این راستا ۳۰ درصد تولیدات دامی، عرضه سالانه ۵ هزار تن گوشت قرمز به ارزش تقریبی ۱۲۵ میلیارد تومان و تولید ۱۵ هزار تن فرآورده لبنی مربوط به عشایر استان است.
مدیرکل امور عشایر خراسانجنوبی، با اشاره به زندگی عشایر در ۷ هزار هکتار از اراضی استان، تاکید کرد: پایینبودن شاخصهای توسعه و برخورداری عشایر نسبت به جامعه شهری و روستایی، محدودیتهای منابع پایه مانند آب، خاک و سرمایه و عدم تنوع فعالیتهای جامعه عشایر و متکی بودن به تولیدات دامی از جمله مشکلات این قشر است.
قوسی اجرای طرح زنجیره گوشت قرمز را یکی از اقدامات انجام شده برای عشایر استان عنوان کرد و گفت: در این راستا مبلغ ۹۰ میلیارد ریال تسهیلات جذب و برای بیش از ۴۱ هزار رأس دام با عشایر متقاضی قرارداد منعقد شد و از این محل ۷۹۵ تن گوشت قرمز به تولید رسید.
مدیرکل امور عشایر خراسانجنوبی، ادامه داد: تأمین آب شرب موردنیاز انسان و دام برای ۷ هزار خانوار عشایری از دیگر اقدامات انجام شده است که در این راستا آبرسانی به وسیله ۲۰ تانکر کششی انجام و سالانه ۱۲۵ هزار مترمکعب آب از این طریق به مناطق عشایری حمل میشود.
وی مرمت و بهسازی ۷۳ مورد چشمه و قنات، حفر و تجهیز سه حلقه چاه تأمین آب شرب، توزیع علوفه و ۳۲ هزار تن نهادههای دامی، استفاده از انرژیهای نو، گازرسانی و نفترسانی، مرمت ایلراههای عشایری و مطالعه احداث سه بند خاکی را از دیگر اقدامات انجام شده عنوان کرد.
مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی با اشاره به وجود ۶ هزار و ۱۸ کیلومتر ایلراه عشایری در استان، خاطرنشان کرد: در جلسه قبل شورای عشایری استان مبلغ ۹ هزار و ۳۲۰ میلیون ریال اعتبار برای اجرای پروژههای پیشنهادی در مناطق عشایری استان مصوب شد.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۱۱۲۷۱۷۹۹۸ تاریخ انتشار:سهشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۴ – ۱۸:۵۶