در سال جاری ۱۲۴ هزار هکتار از روشهای نوین آبیاری در کشور در دست اجرا است و با وجود آنکه ۶۰ درصد از تعهد ۱۸۰ هزار هکتاری سال جاری به انجام رسیده است، تنها ۲۲٫۵ درصد اعتبار تخصیص گرفتیم.
مجری سامانههای نوین آبیاری در معاونت آب، خاک و صنایع امروز با اعلام این خبر گفت: با وجودی که معاونت برنامهریزی و اقتصادی کشور، توجه و تأکید ویژهای بر اجرای هرچه بیشتر طرحهای آبیاری تحت فشار دارد و وزیر جهاد کشاورزی نیز در زمینه کارسازی برای تأمین اعتبار تلاش میکند، امسال توانستیم ۶۰ درصد از تعهد برنامه سال ۹۴ را که اجرای ۱۸۰ هزار هکتار بود، عملیاتی کنیم.
عباس زارع افزود: ۶۲ هزار هکتار از اراضی کشور را به روشهای نوین آبیاری در سال جاری تجهیز کردیم و ۶۲ هزار هکتار دیگر نیز در حال اجرا است، بنابراین حدود ۱۲۴ هزار هکتار تاکنون به انجام رسیده که ۶۰ درصد تعهد سال جاری است.
وی خاطرنشان کرد: در حالی که میزان تخصیص اعتبار در بخش آبیاری تحت فشار در سال جاری تنها ۲۲٫۵ درصد بود، اما بهرهبرداران بخش کشاورزی و سایر بخشها توانستند برای دسترسی به هدف برنامه تلاش کنند.
زارع ادامه داد: با توجه به وجود توان فنی و استقبال بهرهبرداران بخش کشاورزی اگر تا پایان سال بودجه مناسبی تخصیص یابد، خواهیم توانست به تعهد سال جاری عمل کنیم.
وی تصریح کرد: در حال حاضر ۸۰۰ پیمانکار، ۴۰۰ مشاور، ۳۰۰ تولیدکننده لوازم آبیاری تحت فشار داخلی و ۲۰ واردکننده ادوات خارجی آمادگی دارند تا طرحهای آبیاری تحت فشار هرچه سریعتر به انجام برسد و در برنامهای ۱۰ ساله بتوانیم ۴۰۰ هزار هکتار از اراضی را به روشهای نوین آبیاری تجهیز کنیم.
ارتقاء تولید با روشهای آبیاری نوین، نیازمند بازارسازی برای محصولات کشاورزی است
مشاور وزیر جهاد کشاورزی درباره مشکلات طرحهای آبیاری تحت فشار یادآور شد: به دلیل آنکه با اجرای طرحهای آبیاری تحت فشار شاهد هستیم که ظرف سه ماه میزان تولیدات به میزان چشمگیری افزایش مییابد، اما هنوز بازارسازی برای آن انجام نشده و ادوات مکانیزه مورد نیاز نیز تکمیل نشده است.
زارع تأکید کرد: تولید سیبزمینی از ۲۵ به ۴۵ تن رسید و تولید ذرت نیز از ۳۰ به ۹۰ تن ارتقاء یافت و متأسفانه شاهد مازاد تولید سیبزمینی بودیم، در حالی که باید با افزایش تولید فکری به حال بازار آن نیز میشد.
وی اظهار داشت: با وجود آنکه عملکرد سیبزمینی و ذرت علوفهای دوبرابر شد، اما کشش بازار دوبرابر نبود که بتواند این مقدار تولیدی را که با تجهیز روشهای آبیاری نوین حادث شده است، جوابگو باشد.
تأکید حجتی و نوبخت بر تخصیص اعتبارات آبیاری تحت فشار از سایر منابع
مجری سامانههای نوین آبیاری در معاونت آب، خاک و صنایع از تأکید رئیس سازمان برنامهریزی و اقتصادی کشور بر اختصاص ۵۰۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی بهصورت تسهیلات ضمانتی برای اجرای هرچه بیشتر روشهای آبیاری تحت فشار یعنی اجرای ۵۰۰ هزار هکتار به جای ۴۰۰ هزار هکتار برنامهریزیشده و همچنین اختصاص یکهزار میلیارد تومان از بودجه مصوب خبر داد و گفت: وزیر جهاد کشاورزی نیز پیگیر آن است تا از محل سایر هزینهها و بودجهها بتواند سامانههای نوین آبیاری را در کشور تحقق دهد.
زارع همچنین افزود: در برنامه ششم توسعه، اجرای عملیات سامانههای نوین آبیاری حداقل در ۵۰۰ هزار هکتار طی سال از محل بودجههای عمومی دولت و تأمین سایر منابع مالی تأکید شده است و همچنین صندوق توسعه ملی نیز قرار است کمکهایی را در این بخش داشته باشد که پس از تأکید رهبر انقلاب، این قضیه عملیاتی میشود.
وی خاطرنشان کرد: در راستای توسعه روشهای نوین آبیاری باید ۱۵ درصد از آورده بهرهبرداران استفاده شود و ۸۵ درصد مابقی را دولت تأمین کند که متأسفانه در حال حاضر تولیدکنندگان آورده خود را در عرصه دارند و برای آورده دولت نیز وعدههای ششماهه میشنوند که بر اساس آن برنامهریزی میکنند و به سازندگان وسایل آبیاری مقروض میشوند، زیرا دولت به تعهدات خود عمل نمیکند.
زارع ادامه داد: در حال حاضر تعداد زیادی از کشاورزان بدهکار در حوزه آبیاری تحت فشار در کشور وجود دارد که باید هرچه سریعتر برای جلوگیری از چالش اساسی آنها، فکری شود.
وی تصریح کرد: استفاده از روشهای نوین آبیاری با توجه به چالش آب و مشکلاتی که خشکسالی در کشور بهوجود آورده، از ضروریات است، اما باید برای تأمین بودجههای مورد نیاز و تسهیلاتی که در این بخش میتوان قائل شد، فکری اساسی شود.
منبع:برقاب تاریخ انتشار:شنبه, بهمن ۳, ۱۳۹۴