۱۲۵ میلیون هکتار از اراضی سطح کشور جهت انجام عملیاتهای آبخیزداری و آبخوانداری مستعد هستند.
رحمت عظیمی معاون آبخیزداری اداره کل منابعطبیعی و آبخیزداری استان مرکزی با تاکید بر پتانسیل اراضی استان در حوزه آبخیزداری و آبخوانداری اظهار کرد: آبخیزداری اقداماتی مربوط به مدیریت هماهنگ کلیه منابع موجود در یک حوضه آبخیز با هدف بهینهسازی بدون آسیب زدن به منابع آبی و خاکی است.
وی با بیان اینکه آبخیزداری به منظور حفظ، احیا و بهرهبرداری از منابعطبیعی در سطح حوضههای آبخیز انجام میگیرد، این اقدامات را شامل عملیاتهای مدیریتی، بیولوژیکی، بیومکانیکی و مکانیکی عنوان کرد.
عظیمی اقدامات آبخوانداری را اجرای عملیات پخش سیلاب یا تغذیه آبخوانها عنوان کرد که در دشتهای سیلابی پاییندست آبخیزها اجرا میشود و با اشاره به اینکه آبخوان به مجموعه عملیات مکانیکی و بیولوژیکی اطلاق میشود که منجر به مهار و نفوذ سیلاب به داخل مخازن زیرزمینی شده و ضمن ذخیره آب به احیای مراتع و ایجاد جنگلهای دستکاشت، بهینهسازی محیطزیست و حذف خسارت سیل کمک میکند، افزود: اجرای این اقدامات منجر به امکانپذیری استحصال و انباشت سیلابها و بهرهبرداری از آنها برای دستیابی به اهداف چند منظوره، بویژه حل معضل کمآبی و تقویت سفرههای زیرزمینی در مناطق خشک و نیمهخشک میشود.
وی با تاکید بر اینکه دومین عامل محدودکننده تامین آب در کشور وجود اراضی مناسب برای اجرای پروژههای تامین آب با رویکردهای مختلف و مقیاسهای متفاوت است، گفت: برخلاف دهههای گذشته که بزرگترین عامل محدودکننده توسعه پروژههای منابع آب بحثهای فنی و تکنولوژیکی بشمار میرفت، امروزه این مباحث به خوبی حل شده و به لحاظ فنی و کارشناسی هیچگونه محدودیت جدی در این زمینه وجود ندارد.
معاون آبخیزداری استان تصریح کرد: آنچه که امروز بیشتر خودنمایی میکند، عدم وجود عرصههای مناسب برای اجرای پروژههای تامین آب است. در رویکرد آبخیزداری نیز وجود عرصههای مناسب برای اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری جزو اساسیترین عوامل محدودکننده به شمار میرود.
وی با اشاره به اینکه جهت تعیین اراضی مستعد اجرای پروژههای آبخیزداری در سطح کشور و با توجه به نقشههای پایه تهیه شده در طرح ملی سیمای آبخیزها و نقشههای رقومی ارتفاعی (DEM) اقدام به تولید اراضی مستعد عملیات آبخیزداری و آبخونداری در سطح کشور شد، افزود: در سطح کشور اراضی مستعد جهت اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری بالغ بر ۱۲۵ میلیون هکتار است.
عظیمی در خصوص وضعیت استان اظهار کرد: برای استان وسعت عرصههای دارای پتانسیل و قابل فعالیت جهت اجرای اقدامات آبخیزداری ۲ میلیون هکتار معادل حدود ۷۰ درصد مساحت استان است. این عرصهها عموما در اراضی شیبدار و مناطق کوهستانی قرار دارند و منابع آبی این مناطق عمدتا قنات و چشمه است و بیشتر کانون جمعیتهای روستایی و بیشترین عرصههای سیلخیز استان نیز در این مناطق قرار دارند.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۱۰۱۴۰۷۵۴۵ تاریخ انتشار:دوشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۴ – ۱۰:۲۷