سیدمحمد رضا رضازاده در خصوص آخرین تصمیمات شورای عالی آب درباره سد گتوند اظهار داشت: راهکارهایی نظیر مدیریت مخزن، توجه به کنترل آلودگی هایی که روی رودخانه کارون ایجاد می شود و مطالعه خطوط انتقال آب از طرف این شورا در نظر گرفته شده، اما هنوز ابلاغ نشده است.
به گفته این مقام مسئول، کارشناسان صنعت سدسازی، گتوند را یکی از مفیدترین سدهای کشور ارزیابی کرده اند و اکنون سدهای متعددی در بالادست گتوند احداث شده که به تولید برق می پردازند و اراضی کشاورزی در پایین دستشان وجود ندارد.
رضا زاده معتقد است : وجود مخزن بزرگی مانند سدگتوند سبب می شود آبی که در زمان تولید برق رها شده، برای زمانی که کشاورزی ، نیاز به آب دارد ، نگهداری شود.
وی گفت : امروز بدلیل احداث سد گتوند ، وقتی سیلابی با دبی ۶ هزار متر مکعب در ثانیه در منطقه روی می دهد ، خسارتی بوجود نمی آید و در پایین دست هم کسی از وقوع سیل اطلاع پیدا نمی کند .
رضا زاده اضافه کرد : تولید انرژی که به مصرف خانگی و صنعتی می رسد ، از دیگر فواید احداث این سد محسوب می شود ، اما برخی به فواید این سد توجهی ندارند.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران گفت : پروژه های بزرگ، مسائل خاص خود را دارند و سازند نمکی یکی از مباحث اصلی این سد است که تا امروز، هم در دوره ساخت سد و هم در دوره بهره برداری با مدیریت مخزن، تدابیری برای آن اندیشیده شده است.
به گفته رضازاده، قرار بود طرح خط لوله از ابتدا در خصوص این سد اجرا شود، اما به دلیل برخی بررسی هایی که انجام شد، طرح متوقف ماند.
وی تصریح کرد: امروز نتایج بررسی های دانشگاه تهران مشخص شده که تاکید اصلی آنها روی مدیریت مخزن است و در عین حال مشخص کرد، سهم عمده آلودگی ها در پایین دست سد و در طول رودخانه کارون است .
این مقام مسئول با بیان اینکه مجریان طرح مزبور اجازه یافته اند تا به مطالعه خط لوله انتقال آب نامناسب کف مخزن بپردازند ، گفت : سد گتوند از پروژه های بزرگ و مفید کشور است و فعالیت آن با قوت ادامه خواهد یافت.
وی ابراز امیدواری کرد آنانی که در کشور نگرانی خود را به عناوین مختلف از سد گتوند ابراز می کنند، بیش از آن، نگران آلودگی چند برابری رودخانه کارون باشند.
پیش از این احمد سیاحی معاون استاندار خوزستان اعلام کرده بود ، بر اساس آمار اعلام شده که مورد پذیرش شرکت منابع آب و نیرو (مجری سد) هم قرار گرفته ، ۲۵ درصد از شوری آب رودخانه کارون در پایین دست مربوط به سد گتوند است به همین دلیل مطالعات طرح علاج بخشی این سد توسط دانشگاه تهران به عنوان مشاور سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور انجام شد
سد گتوند یکی از بزرگترین سدهای ایران است که بر روی رودخانه کارون در جنوب غربی کشور در دست ساخت قرار دارد، این سد، در فاصله ۳۸۰ کیلومتری از ریزشگاه رودخانه کارون، در فاصله ۲۵ کیلومتری شمال شهرستان شوشتر و در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی شهر گتوند در استان خوزستان واقع شده است. گتوند به عنوان آخرین سد قابل احداث بر روی رودخانه کارون است و دریاچه این سد با مخزن چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعبی، دومین دریاچه مصنوعی بزرگ کشور (پس از کرخه) به حساب می آید.
ارتفاع این سد سنگریزه ای با هسته رسی ۱۸۲ متر است که بلندترین سد خاکی کشور محسوب می شود. عملیات اجرایی این طرح در سال ۱۳۷۶ آغاز شده است.
منبع:صبا کد خبر:۸۱۸۸۷۶۹۳ تاریخ انتشار:۱ دی ۱۳۹۴ ۰۰:۴۱