عضو هیات علمی دانشگاه سیستان وبلوچستان گفت: کمترین مقادیر دمای سطح آب منطقه عمان مربوط به ماههای فصل زمستان است که در ماههای دی، بهمن، و اسفند مقدار آن ۲۰ درجه سلسیوس است که این ناشی از عقب نشینی بادهای موسمی در این فصل است که باعث کاهش درجه حرارت و کاهش دمای آب شده است.
دکتر غلامرضا نوری با بیان این مطلب افزود: یکی از بحثهای اولیه و مهم اقیانوس شناسی، تعیین پارامترهای فیزیکی آب دریا از قبیل دما، شوری و چگالی است. بسیاری از شرایط آب شناسی دریا به تغییر درجه حرارت بستگی دارد.
نوری افزود: دما و شوری آب دریا کمیتهای بایسته و از عوامل مهم محیطی تاثیرگذار بر الگو و پراکندگی موجودات دریا به شمار میرود.
وی به مشخصات آب دریای عمان اشاره کرد و اظهار داشت: میزان تغییرات و دامنه درجه حرارت دریای عمان، علاوه بر عرض جغرافیایی تا حدود قابل ملاحظهای متاثر از وزش بادهای موسمی مانسون است.
عضو هیات علمی دانشگاه در ادامه افزود: تغییرات زمانی و مکانی پارامترهای فیزیکی با دریا نقش مهمی در فعالیت سیستمهای جوی، اقلیمی، جریانات دریایی ایفا میکنند.
نوری گفت: سراسر منطقه دریای عمان، آبهای سطحی از نقطه نظر اکسیژن درحد اشباع است و مقادیر دقیق آن متاثر از میزان درجه حرارت و شوری است.
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: اختلاف جزر و مد در قسمت شرقی دریای عمان به حدود ۲ متر میرسد و هرچه به طرف تنگه هرمز پیش رویم این اختلاف بیشتر میشود و در تنگه هرمز به ۳٫۵ متر میرسد.
نوری افزود: سواحل شمالی دریای مکران از تنگه هرمز تا بندر گواتر ۵۰ درصد کنارههای جنوبی ایران را تشکیل میدهد و مدار رأس السرطان از شمال آن عبور میکند، لذا دریای عمان یکی از دریاهای گرم آسیای جنوب غربی است.
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان در ادامه اظهار کرد: طول دریای مکران از تنگه هرمز تا دکن حدود ۶۱۰ کیلومتر و از عرض آبهای خلیج فارس بیشتر است و در اطراف چابهار، ۳۳۹۸ متر است اما از شرق به سمت غرب، عمق آن به سرعت کم میشود تا جایی که در نزدیکی تنگه هرمز به ۷۳ متر میرسد.
وی گفت: شهرهای مهم حاشیه این دریا در ایران چابهار، کنارک و جاسک و در کشور عمان مسقط پایتخت عمان و صحار هستند.
نوری تصریح کرد: مطالعات میدانی نشان داده که بیشترین نوسان در سواحل شمالی دریای مکران، فصل تابستان و از ماههای خرداد تا اواخر شهریور اتفاق میافتد که میزان بالا آمدن آب به طور متوسط نیم تا یک متر برآورد میشود و در شرایط استثنایی و طوفانی بودن دریا بعضا به ۲ متر میرسد.
وی ادامه داد: علت این نوسان در فصل تابستان مربوط به وزش طوفانهای موسمی از سمت جنوب و جنوب شرقی است که آب خلیج را به سمت سواحل و بویژه جنوب و جنوب غربی رانده و موجبات تخریب این سواحل را فراهم می سازند.
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان در پایان گفت: دریای مکران یا همان دریای عمان در جنوب شرقی ایران است که در حقیقت ادامه اقیانوس هند از شمال به سواحل ایران و از جنوب به دریای عربستان و کشور عمان محدود است.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۹۲۴۱۳۶۹۴ تاریخ انتشار:سهشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۴ – ۱۰:۳۱