تونل استقلال تاجیکستان، روز چهارشنبه ۸ شهریورماه بهصورت قطعی تحویل وزارت نقلیات دولت تاجیکستان شد.
تونل مهم و استراتژیک استقلال در مسیر شهرهای دوشنبه و خجند قرار داشته و جنوب و شمال این کشور را به هم متصل مینماید. این تونل در سال ۱۹۸۴ در دوره اتحاد جماهیر شوروی و توسط پژوهشگاه شهر مسکو طراحی و عملیات اجرایی آن در سال ۱۹۸۸ آغاز شد، ولی پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی متوقف و در سال ۱۹۹۹ توسط پیمانکاران تاجیکی از سر گرفته شد و تا سال ۲۰۰۳ به کندی ادامه یافت.
تکمیل این تونل در سال ۲۰۰۴ به یک شرکت خصوصی ایرانی واگذار و طی حدود دو سال حفاری و تحکیم آن به پایان رسید، اما بلافاصله پس از حفاری تونل و قبل از اتمام طرحهای تکمیلی همچون بتن لاینینگ، بهرهبرداری از آن به درخواست دولت تاجیکستان آغاز شد. اشتباهات فراوان در طراحی تونلهای اصلی و تهویه، بهرهبرداری زودهنگام، همزمانی برخی کارهای اجرایی حین تردد وسایل نقلیه و عدم بهرهبرداری صحیح، سبب شد تا آسیبهای جدی به هر دو تونل وارد شود.
در نهایت، نظر به غیرقابل استفاده شدن تونلها و بروز مشکلات بسیار در تردد، موضوع بازسازی مجدداً در رأس مسائل بین دو کشور قرار گرفت و جمهوری اسلامی ایران، ضمن مشارکت مالی در بازسازی تونل، راهبری پروژه، علاج بخشی و نوسازی را به شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران بهعنوان نماینده دولت ایران واگذار کرد تا بر کار پیمانکار ایرانی پروژه نظارت نماید.
سپس عملیات پروژه مجدداً با نظارت شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران آغاز و با برنامهریزی و ایجاد هماهنگی مناسب، این پروژه مهم در زمان مقرر تکمیل و تحویل شد.
در کمیسیون تحویل دائم عظیم ابراهیم، جانشین نخستوزیر تاجیکستان، خدایارزاده، وزیر نقلیات و اخوان مجری طرح و نماینده وزارت نیروی ایران، نمایندگان مشاور (شرکت سد تونل پارس)، پیمانکار (سابیر) و بیش از ۳۰ نماینده از وزارتخانهها، سازمانها، کمیتهها وادارات مختلف دولت تاجیکستان نیز حضور داشتند.
منبع:پاون کد خبر: -تاریخ انتشار:۱۳۹۶/۰۶/۱۳