با افزایش مصرف آب طی سالهای گذشته و گسترش استفاده از منابع آبی زیر زمینی برای تامین آب شرب مشترکین، کیفیت آب مصرفی دچار تغییر و تحولاتی شده است؛ بطوریکه عده ای از نیترات و سرطانزا بودن آن می گویند، برخی دیگر نیز از آلودگی آن به فاضلاب شهری خبرداده اند.
یک لیوان آب همراه با نیترات؟!
نیترات همواره جزءلاینفک نگرانی مشتریکن آّب مصرفی بوده است ؛آنچه که مسئولان وزارت نیرو عنوان می کنند این است که در طی سال های گذشته بیش از ۷۰ درصد آب مورد نیاز تهران از منابع سطحی تامین شده که میزان نیترات موجود در آن ۲۰ درصد حد مجاز و استاندارد بوده است؛ لازم به ذکر است که در برخی مواقع به سبب گسترش استفاده از آب زیرزمینی شاهد افزایش میزان نیترات در آب شرب هستیم.
به گفته محسن اسلامی زاده، مجری طرح پیشگیری از آلودگی آب شرب تهران زیاد منبع افزایش میزان نیترات در آب مصرفی در داخل شهر فاضلاب های انسانی و خارج از شهر نیز کودهای کشاورزی بوده است؛ برهمین اساس در هر محلی که بیشتر فاضلاب های خانگی به آب های زیرزمینی تخلیه شود ، معمولا نیترات بالایی در آب زیرزمینی آن منطقه وجود دارد.
چالش زباله های فاضلابی جدی است؟
با عبور از معضل نیترات به چالش زباله و آلودگی فاضلابی به آب های شهری می رسیم؛مجری طرح پیشگیری از آلودگی آب شرب تهران در این رابطه اظهار داشت :در سال گذشته از دو سد امیرکبیر و لتیان دوهزار تن زباله جمع آوری شده است.به گفته وی چالش وجود پسماند های جامد که ۷۰ درصد آن ها ضایعات چوب و ۳۰ درصد آن ها انواع زباله ها همواره پیش روی سد های کشور بویژه استان تهران بوده است؛ این مقام مسئول ضمن اعلام هزینه ها بالای پاک سازی این منابع آبی از کاهش چشمگیر کیفیت آب به سبب حل شدن مواد آلی زباله ها درون آب خبر داده است.
بطورکلی با بررسی آمار کیفیت آب طی دودهه اخیر در میابیم که از سال ۸۱ تا ۹۰ کیفیت آب رودخانه به شدت افت داشته و تنها کمتر از چهار سال است که با تغییر سیاست گذاری ها، این روند با شیب ملایمی رو به بهبود می رود.
کیفیت آب همه نقاط استان یکسان می شود
در این خصوص مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، گفته است: با اجرای چند پروژه بزرگ، تمام مناطق تهران از نظر کیفیت آب شرب در یک سطح قرار می گیرند و شمال و جنوب دیگر مرزی در کیفیت آب نخواهند داشت.
پرورش با تاکید بر اینکه طی سال های گذشته استفاده بیش از حد منابع زیر زمینی کیفیت آّب را کاهش داده است، اظهار داشت: سال ها است که در شهری مثل تهران بارندگی حالت مطلوبی ندارد و اضافه برداشت از چاهها صورت می گیرد؛ برهمین اساس به سبب تعادل بخشی کمی و کیفی آب پروژه های متععدی تعریف شده است.
وی با اشاره به پروژه هایی که کیفیت آب استان را تا سال های متمادی ثابت نکه می دارد، گفت: برای تضمین پایداری کیفیت آب می توان به اجرای فاز دوم پروژه انتقال آب از سد ماملو و انتقال آب از تصفیه خانه کن به یافت آباد اشاره کرد که با اجرای آن ها کیفیت آب منطقه یافت اباد و جنوب غرب تهران با سایر مناطق استان در یک رده قرار می گیرند.
گفتنی است سید حسین هاشمی، استاندار تهران نیز در خصوص حالت کیفی آب استان گفته بود: در ابتدای دولت ضمن اینکه در شرق و جنوب شرق تهران مانند شاه عبدالعظیم و شهر قدس کیفیت آب دچار مشکلاتی بود حدود ۵۰ میلیون متر مکعب کسری آب وجود داشت، که این موارد برطرف شده است.
بر طبق این نقل از به گفته ستار محمودی، قائم مقام وزیر مصرف آب شرب به بیش از پنج میلیارد مترمکعب در سال رسیده است وبرای پایش مستمر کیفیت آب بیش از ۶۰۰ آزمایشگاه در سطح شهر وجود دارد؛ وی همچنین اعلام کرده ضرورتی بر استفاده مردم از تصفیه کننده آب خانگی وجود ندارد.
دولت ها بی توجه به سلامت شهروندان
با وجود سخنان امیدوارکننده مسئولان ارشد آب و فاضلاب وزارت نیرو و حتی استانداری اما شرایط کنونی بیانگیروضع نامناسب کیفیت آب در سطح استان بویژه حاشیه های جنوبی و شرقی آن است؛ البته این حالت تنها گریبانگیر پایتخت نشینان نبوده و بسیاری از شهرهای کشور را نیز دچار این پدیده کرده، بطوریکه نمایندگان چندین استان جنوبی کشور در مجلس شورای اسلامی اعتراضات جدی به عملکرد وزارت نیرو داشته و حتی طرح استیضاح وی را مطرح کرده بودند.
در حال حاضر نه تنها کیفیت آب شرب بلکه کیفیت آب های معدنی نیز تعریف چندانی ندارد و حتما این بی توجهی های دولت به مسائل مربوط به حوزه آب تاثیرات جبران ناپذیری بر سلامت شهروندان استفاده کننده از آن را در پی خواهد داشت.
منبع:باشگاه خبرنگاران کد خبر:- تاریخ انتشار:۱۳۹۵-۱۰-۱۰