قائم مقام وزیر نیرو از بروز تنش آبی برای ۷۰ درصد کشورهای جهان تا سال ۲۰۵۰ میلادی خبر داد و گفت: اکنون با وجود تهدید کم آبی، ۸۰ تا ۹۰ درصد منابع آب تجدیدپذیر کشور را استفاده می کنیم.
به گزارش وزارت نیرو، «ستار محمودی» دیروز (شنبه) در نخستین همایش بین المللی و نوزدهمین همایش ملی بهداشت محیط و توسعه پایدار در سالن اصلی همایش های برج میلاد افزود: بر پایه نظر مدیران و متخصصان جهانی آب، کشورهایی که تا ۴۰ درصد منابع آب تجدیدپذیر خود را استفاده می کنند جزو کشورهای پایدار محسوب می شوند که زیان نمی بینند و کشورهایی که تا ۶۰ درصد از منابع تجدیدپذیر خود را استفاده کنند، آثار نامطلوب و تخریبی آن را در محیط زیست خود مشاهده می کنند.
وی گفت: آمارها نشان می دهد تا سال ۲۰۵۰ میلادی نزدیک به ۵۵ درصد نیازهای آبی بشر از منابع آب زیرزمینی استحصال می شود و اگر به همین صورت ادامه یابد، ۷۰ درصد کشورهای جهان به نوعی با تنش آبی روبرو می شوند.
محمودی ادامه داد: سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۵ در برنامه «اهداف هزاره سوم» با حضور ۱۱۹ کشور جهان مصمم شد سه هدف اصلی ریشه کنی فقر و گرسنگی، کاهش مرگ و میر کودکان و تضمین پایدار محیط زیست را در دستور کار خود قرار دهد.
وی یادآوری کرد: در دهه های پیش مطابق آمارها، کشور ما از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب منابع آب زیرزمینی برخوردار بود اما در ۲۰ سال گذشته منابع آب تجدیدشونده به ۱۱۰ میلیارد مترمکعب و در ۶ سال گذشته به کمتر از ۱۰۰ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است.
این مسئول درباره آثار تخریبی این استفاده نادرست از منابع زیرزمینی بر چهره طبیعت کشور گفت: بیش از ۳۰۰ دشت از ۶۰۹ دشت کشور به عنوان «دشت ممنوع» اعلام شده است که در آنها بیش از اندازه از سرمایه ذخیره راهبردی آب استفاده
می شود و به همین دلیل، سالانه نزدیک به پنج میلیون متر مکعب بیلان منفی را شاهدیم.
محمودی یادآوری کرد: از ۲۰ سال پیش با تاسیس
شرکت های آب و فاضلاب، جمعیت زیر پوشش این خدمات در کشور از ۷۴ به ۹۲ درصد افزایش یافت. همچنین نزدیک به ۷۸ درصد جمعیت روستایی کشور زیر پوشش شبکه های آب و فاضلاب قرار دارند و نزدیک به ۴۲ درصد جمعیت شهری از طرح های سالم و بهداشتی فاضلاب برخوردارند.
قائم مقام وزیر نیرو پیش بینی کرد در پایان سال ۱۴۰۵، نزدیک به ۷۵ درصد جمعیت شهری و ۴۰ درصد جمعیت روستایی از خدمات فاضلاب بهره مند شوند.
وی اعلام کرد اینک بیش از ۸۰۰ آزمایشگاه، سلامت آب شرب مردم شهرها و روستاهای کشور را با دقت زیر نظر دارند.
اجرای طرح احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی
محمودی درباره اجرای طرح تعادل بخشی آب های زیرزمینی از سوی وزارت نیرو برای جلوگیری از آسیب بیشتر به منابع آب زیرزمینی کشور گفت: در این طرح با کنترل برداشت از منابع آب زیرزمینی، از برداشت های غیرمجاز نیز جلوگیری و منابع آب تجدیدپذیر بیشتر تغذیه می شود.
طرح احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی با توجه به مصوبه شورای عالی آب، اقدام مشترک وزارتخانه های کشور، جهادکشاورزی، راه و شهرسازی، صنعت، معدن و تجارت و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور را نیاز دارد که به همراه وزارت نیرو باید برای مدیریت مصرف آب پیاده
شود.
بر اساس این طرح پارسال ۴۷۵ میلیون متر مکعب اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی کنترل شد، در چهار سال آینده پنج میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب و پس از ۲۰ سال ۱۱۰ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی
کنترل می شود.
قائم مقام وزیر نیرو گفت: واگذاری مطالعه درباره هر یک یا چند دشت در استان های مختلف کشور در دستور کار است تا با انعطاف فکری علمی بتوان تصمیم بهتری برای اصلاح منابع آب زیرزمینی اتخاذ کرد.
این مسئول استفاده از پساب و بهسازی فاضلاب را عاملی برای بقای محیط زیست برشمرد و گفت: تامین آب جوامع فقیر و سایر نقاط، اصلاح روش ها و رفتارهای مصرفی، سرمایه گذاری بیشتر در مسائل زیست محیطی و رعایت حریم منابع و تاسیسات آبی مانند رودخانه ها باید در اولویت قرار گیرد.
منبع: ابتکارکد خبر:۴۳۶۰۹۲۴ تاریخ انتشار:۱۳۹۵/۰۸/۰۲ ۲۳:۰۵