مدیرکل دفتر فنی استانداری کردستان گفت: باید بحث صرفهجویی و مدیریت مصرف آب در خانواده، مدارس و جامعه به گفتمان آحاد مردم تبدیل شود.
حشمت الله صیدی پیش از ظهر امروز در دومین کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه خشک در سنندج، اظهار کرد: امیدواریم برگزاری این نوع همایش و کنفرانسها دستاوردهای خوبی را برای جامعه ایرانی ما داشته باشد.
وی با بیان اینکه انسان از بدو تاریخ در مسیر تکاملی که دنبال کرده همواره به دنبال توسعه بوده است و هیچ فردی مخالف توسعه نیست.
به گفته مدیرکل دفتر فنی استانداری کردستان، اگر امروز مشکلاتی را در زمینه خشکسالی و غیره داریم ناشی از عدم مدیریت صحیح آب و مصرف بیرویه این نعمت الهی است.
صیدی با اشاره به اینکه صرفهجویی در مصرف آب باید به گفتمان غالب جامعه تبدیل شود، خاطرنشان کرد: باید بحث صرفهجویی و مدیریت مصرف آب در خانواده، مدارس و جامعه به گفتمان آحاد مردم تبدیل شود.
وی تصریح کرد: امروز آمارهایی در زمینه مصرف آب و از بین رفتن آبهای روان و زیرزمینی وجود دارد که نیاز به تعمل همه افراد جامعه و تلاش آنان برای جلوگیری از این همه اسراف در مصرف آب دارد.
به گفته مدیرکل دفتر فنی استانداری کردستان، ایران کشوری نیمهخشک است و با تجدید خشکسالیهای چند سال اخیر به سمت کشوری خشک در حال حرکت است و باید برای جلوگیری از ایجاد بحرانهای جدی بحث صرفهجویی این مایع حیات بخش در جامعه ما نهادینه شود.
صیدی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد مصرف آب در کشور ما به حوزه کشاوزی مربوط میشود، اظهار کرد: بسیاری از مناطق ایران به ویژه دشتهای قروه و دهگلان به دلیل عدم مدیریت مطلوب و نبود الگوی کشت مناسب دچار بحران بیآبی شده وآبهای زیرزمین در آن بیش از ۴۰ متر افت کرده است.
وی با ابراز نگرانی از برخی فرونشستها در استانهای همجوار کردستان تصریح کرد: باید بیش از پیش نسبت به موضوع مدیریت آب حساس شویم، چراکه اتفاقات ناگواری در این راستا در حال وقوع است که امروز تاثیرات آن را به خوبی میتوانیم احساس کنیم.
مدیرکل دفتر فنی استانداری کردستان با اشاره به اینکه یکدهم آبهای کل جهان شیرین است، خاطرنشان کرد: نباید این تصور در جامعه وجود داشته باشد که منابع آب شیرین در کشور زیاد است و مصرف بیرویه و بدون مدیریت مناسب در آینده مخاطراتی را برایمان ایجاد نمیکند.
صیدی اظهار کرد: در حالی که کل حجم آب ذخیره شده در کشور ما معادل ۶٫۵ میلیارد مترمکعب است در استانی مانند کرمان سالانه ۷٫۵ میلیارد مترمکعب از آبهای زیرزمین بهرهبرداری میشود که این مهم در سایر استانهای نیز با کمی بالا و پایین به همین صورت است.
وی به مصرف بیش از ۷۰ میلیون مترمکعب از آبهای زیرزمینی در سال ۷۸ در کشور اشاره کرد و گفت: در سال ۹۰ بیش از ۱۱ میلیارد مترمکعب آبهای زیرزمینی در کشور مصرف شده که این واقعا نگران کننده است.
مدیرکل دفتر فنی استانداری کردستان میانگین برداشت محصول خشک در کشور ایران را معادل ۸۰۰ گرم و در کشورهای جهان ۲ کیلوگرم عنوان کرد و افزود: مرز تنش ما در حوزه آب ۲ هزار مترمربع و در مرز بحران آب نیز کمتر از یکهزار مترمکعب است.
صیدی با بیان اینکه در حال حاضر از مرز تنش عبور کردهایم و در نزدیکی مرز بحران قرار داریم، اظهار کرد: گفتمان عالب جامعه باید به گفتمان صرفهجویی تبدیل شود وگرنه در چند سال آینده با بحران جدی بیآبی و خشکسالی مواجه خواهیم شد.
وی مصرف سرانه آب در کشورهای اروپایی را ۱۳۰ لیتر عنوان کرد و گفت: این درحالی است که در کشور ما که جزء کشورهای نیمه خشک دنیا محسوب میشود سرانه مصرف آب حدود ۲۲۰ لیتر است.
مدیرکل دفتر فنی استانداری کردستان ورود به موضوع آب مجازی را بسیار ضروری دانست و خاطرنشان کرد: آب مجازی آبی است که برای تولید یک محصول استفاده میشود و الان به یکی از مباحث مهم تبدیل شده است.
صیدی به بالا بودن میانگین مصرف آب در تولید هنداونه پرداخت و اظهار داشت: سرانه صادرات هندوانه معادل ۷ براب آب ذخیره شده در پشت سد کرخه است.
به گفته وی، مصرف آب در کشور در بخشهای کشاورزی، صنعت و شرب نگران کننده است و از سوی دیگر نیز آلودگی منابع آب نیز ما را در مرض خطر قرار داده است.
مدیرکل دفتر فنی استانداری کردستان با اشاره به اینکه سالانه ۴۰۰ میلیون متر مکعب فاضلاب به پساب دریای خزر وارد میشود، اظهار کرد: در بحث استفاده از سموم در کشاورزی نیز باید تمهیدات لازم اندیشیده شود.
صیدی خاطرنشان کرد: بحث صرفهجویی در مصرف آب باید آنقدر در قالب جلسات، برنامهها و در بین طیفهای مختلف تکرار شود که ملکه ذهن افراد شود و همه باید در این راستا پای کار باشند.
وی با بیان اینکه دولت در بحث مدیریت در مصرف آب و جلوگیری از هدررفت آن نمیتواند به تنهایی کاری بکند، اظهار کرد: سیاستهای تشویقی، ارائه الگوهای مصرف مناسب باید با جدیت مورد توجه قرار گیرد.
منبع:فارس کد خبر:- تاریخ انتشار:۲۷ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۰۸