مدیرعامل آب منطقهای استان کردستان گفت: با توجه به اینکه عمده مصرف منابع آبی با بیش از ۹۳ درصد مصرف، مربوط به بخش کشاورزی است، لذا نحوه صحیح الگوی کشت در بخش کشاورزی بسیار حایز اهمیت است و سازمان جهاد کشاورزی استان باید در این زمینه برنامهریزی و فرهنگ سازی بیشتری انجام دهد.
اقبال شانظری ، منطقه کردستان در گفتوگو با خبرنگار این خبرگزاری، با اشاره به حجم منابع آبی استان، گفت: سال آبی ۹۵- ۹۴ در مقایسه با خشکسالی چند سال اخیر، سالی پرآب و امیدوار کننده بود و منجر به شارژ منابع آبی و سدهای استان شد.
وی اظهار کرد: میانگین منابع آبی استان در سال آبی ۹۵-۹۴ نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد و نسبت به متوسط درازمدت نیز حدود ۲۰ درصد افزایش داشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان با بیان اینکه کم آبی سال ۹۴-۹۳ و پرآبی سال ۹۵-۹۴ هر دو اتفاقی متفاوت در شرایط آب و هوایی استان بوده است، افزود: خوشبختانه ورودی آب سد قشلاق که تامین کننده آب استان است در سال ۹۵-۹۴ نسبت به سال آبی گذشته پنج برابر افزایش داشت که امید میرود در سال آینده نیز این جهش مثبت آبی تکرار شود.
وی با تاکید بر اهمیت فرهنگ سازی و ترویج صرفه جویی، بیان کرد: به طور کلی این بارشها موجب جبران آبهای از دست رفته استان نمیشود، بر همین اساس نباید تحت تاثیر این مسئله قرار گرفت، بلکه باید بیش از پیش سعی کرد تا با برنامه ریزیهای درست و اطلاع رسانی مناسب، فرهنگ مصرف صحیح را در جامعه ترویج دهیم.
وی در ادامه، مدیریت آب را نیز از چالشهای مهم این حوزه دانست و افزود: در راستای رفاه مردم و تامین مصارف آنها، به منابع آبی زیادی نیاز است، لذا بدون مدیریت اصلح نمیتوان منابع آبی پایداری در اختیار مردم قرار داد.
مدیرعامل آب منطقهای استان کردستان با بیان این نکته که بحث صرفه جویی و فرهنگ سازی فقط مختص به آب شرب نیست، ادامه داد: آب شرب تصفیه شده و با کیفیت مشمول هزینههای زیادی میشود و بر همین اساس نحوه مصرف درست آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی گفت: با توجه به اینکه عمده مصرف منابع آبی با بیش از ۹۳ درصد مصرف، مربوط به بخش کشاورزی است، لذا نحوه صحیح الگوی کشت در بخش کشاورزی بسیار حایز اهمیت است و سازمان جهاد کشاورزی استان باید در این زمینه برنامه ریزی و فرهنگ سازی بیشتری انجام دهد.
مدیرعامل آب منطقهای استان کردستان در بخشی دیگر از سخنان خود، از پایین آمدن ۴۰ متری منابع آب زیرزمینی در دشتهای دهگلان خبر داد و افزود: متاسفانه این آمار نشان دهنده مصارف نادرست در بخش کشاورزی و غیراصولی بودن الگوی کشت است.
وی شبکه توزیع آب شهری را یکی دیگر از عوامل مهم نگهداری آب دانست و عنوان کرد: اداره آب و فاضلاب استان باید با اقدامات بهتر در این زمینه بتواند این شبکهها را با کمترین درصد پرت آب کنترل کرده و گامی اساسی در راستای جلوگیری از هدر رفت آب بردارد.
سدهای نیمه تمام استان تا پایان سال ۹۶ به بهره برداری میرسد
شانظری در ادامه سخنان خود با یادآوری اینکه هم اکنون ۱۱ سد در دست احداث در استان کردستان وجود دارد، گفت: سدهای نیمه تمام استان تا پایان سال ۹۶ به بهره برداری میرسد.
وی اعلام کرد: تاکنون برای اجرای پروژههای حوضه آب استان در طول برنامههای چهارم و پنجم توسعه، ۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری انجام شده است.
مدیرعامل آب منطقهای استان کردستان گفت: فقط در سه سال گذشته در استان یک هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری در حوضه آب صورت گرفته است.
وی بیان کرد: اصولا هزینه پروژههای آب به ویژه در استان کردستان با توجه به شرایط توپوگرافی زیاد است و بر همین اساس هزینههایی به استان تحمیل میشود.
شانظری با بیان اینکه سدهای استان با اهداف تامین آب شرب، مصارف کشاورزی و صنعتی و غیره احداث می شود، افزود: با احداث این سدها آب شرب تمام شهرهای استان از محل منابع پایدار تامین و وابستگی به منابع آب زیرزمینی به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
وی خبر داد: درصدد اخذ مجوز برای پروژههای جدید سدسازی در سطح استان هستیم و در حال حاضر نیز ۲ پروژه مطالعه شده در دست اقدام است.
وی با بیان این نکته که نگاه ما به منابع آبی باید ملی باشد، گفت: به طور کلی نمیتوان گفت که هر استانی آب مختص به خود را دارد، زیرا بسیاری از حوزه آبریز استانها مشترک است.
مدیرعامل آب منطقه استان کردستان عنوان کرد: آب سد تلوار که مقرر شده بود به استان زنجان داده شود، با توجه به کم آبیهایی که بنا به شرایط خاص سد اتفاق افتاد به استان اختصاص مییابد.
وی در پایان در خصوص توجه به مسائل بهداشتی و رعایت نکات زیست محیطی در حاشیه سد قشلاق توسط بازدیدکنندگان و گردشگران، یادآور شد: در بحث سدها جدای از تامین آب شرب، مسائل تفریحی و گردشگری هم مطرح است و سد قشلاق نیز که تفرجگاه مردم است شرایط ویژهای دارد و تا جایی که امکان داشته باشد فضاهای لازم برای آن طراحی شده و برای حفظ و نگهداری آن نهادهای مردمی هم در طول سال چند بار برای پاکسازی آن به صورت خودجوش اقدام میکنند.
منبع:ایسنا کد خبر: ۹۵۰۷۱۰۰۵۳۷۹تاریخ انتشار: شنبه / ۱۰ مهر ۱۳۹۵ / ۰۹:۵۹