معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی با بیان اینکه پدیده خشکسالی و اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی، بر کاهش حجم ذخایر زیرزمینی تاثیرگذار است، گفت: مدیریت مصرف آب در جبران کمبود ذخایر منابع زیرزمینی ضروری است.
سعید سروری روز پنجشنبه در نشست مشترک علمای تشیع و تسنن خراسان جنوبی در شهر اسدیه مرکز شهرستان درمیان با رویکرد ترویج مصرف بهینه منابع آب، افزود: اضافه برداشت آب باعث نشست زمین در دشت های استان شده است.
به گفته وی هم اکنون متوسط بارندگی سالانه استان ۱۰۰ میلیمتر است، در اثر تداوم خشکسالی های ۱۷ ساله در استان میزان بارندگی را از ۱۴۰ میلیمتر در سال های گذشته به ۱۰۰ میلیمتر کاهش یافته است.
وی ادامه داد: متوسط بارندگی کشور ۲۵۰ میلیمتر و متوسط جهانی ۸۵۰ میلیمتر است.
وی بیان کرد: در استان سه هزار و ۲۴۸ حلقه چاه، شش هزار و ۲۵۰ رشته قنات و دو هزار و ۱۸۹ دهنه چشمه وجود دارد که سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب از این منابع برداشت می شود.
وی بیان کرد: در استان ۴۰ دشت برای برداشت آب وجود دارد که از این تعداد ۲۱ دشت ممنوعه و دو دوشت ممنوعه و بحرانی اعلام شده است.
وی یادآور شد: در سه سال گذشته با ارائه راهکارهای موثر در برداشت آب از منابع آب زیر زمینی ۶۳ میلیون مترمکعب صرفه جویی شده است .
وی یادآورشد: برای خروج از مشکلات کم آبی، مدیریت مصرف منابع آبی موجود ضروری است که باید ادامه یابد.
امام جمعه اسدیه هم گفت: در سالهای گذشته آب روستاهای شهرستان از طریق قنات و چشمه ها تامین می شد، امروز با استفاده از ادوات صنعتی از طریق سفره های زیرزمینی تامین می شود.
حجت الاسلام علیرضا حسینی اضافه کرد: اضافه برداشت آب، حجم منابع زیرزمینی را به شدت کاهش داده، به طور مثال اگر در چند سال گذشته برای حفر چاه عمیق ۱۰۰ متر احداث می شد، امروز برای دستیابی به آب باید ۲۰۰متر در عمق زمین حفاری کنیم.
به گفته وی منابع موجود آب برای شرب انسان ها کافی است، ولی هم اکنون بیشتر آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی استفاده می شود.
وی عنوان کرد: باید استفاده بهینه از آب داشته باشیم و راندمان آب مصرفی را در بخش کشاورزی بالا ببریم.
از یک میلیارد و ۲۰۰میلیون مترمکعب آب استحصالی ۹۱درصد آن در بخش کشاورزی مصرف می شود که میزان بهره وری آن در حالت خوش بینانه ۴۰درصد است.
شهرستان درمیان با وسعت پنج هزار و ۷۹۷ کیلومتر مربع از شمال به شهرستان قاینات از جنوب به شهرستان سربیشه و از غرب به شهرستان بیرجند و شرق به طول۷۰ کیلومتر با افغانستان مرز مشترک دارد.
شهر اسدیه مرکز شهرستان مرزی درمیان در ۱۰۵کیلومتری شرق بیرجند قرار دارد.
این شهرستان ۵۷هزار نفر جمعیت دارد.
منبع:ایرنا کد خبر: -تاریخ انتشار:پنجشنبه ۸ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۲۱
