گرگان – معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب گلستان وضعیت منابع آبی استان را به دلیل برداشت بی رویه و بی توجهی به مصرف بهینه ، بحرانی و نگران کننده بیان کرد.
معاون آبفا: برداشت بی رویه ،شرایط آبی گلستان را بحرانی کرده است
به گزارش روز شنبه ایرنا، مهیار خسروی در گفت وگو با سیمای مرکز گلستان با بررسی وضعیت آبی استان گفت: منابع آب تجدید پذیر در استان ۲ میلیارد و ۴۸۵ میلیون متر مکعب بوده که از بخش زیرزمینی آن ۹۴ درصد و در بخش منابع آبهای سطحی ۶۳ درصد در حال بهره برداری است.
به گفته وی؛ به طور میانگین نزدیک به ۸۰ درصد از کل منابع آب استان بهره برداری می شود که براساس شاخص توسعه پایدار سازمان ملل، استان گلستان با این میزان مصرف ،در وضعیت بحران شدید آبی قرار دارد.
وی ادامه داد که کمیسیون توسعه پایدار سازمان ملل میزان برداشت از منابع آب تجدید پذیر در هر منطقه را به عنوان شاخص اندازه گیری و سنجش میزان بحران آب آن منطقه معرفی کرده است،بطوریکه چنانچه به میزان ۱۰ تا ۲۰ درصد از منابع آب تجدید پذیر مورد بهره برداری برداشت شود، آن منطقه فاقد بحران آب بوده و چنانچه بهره برداری از این منابع به میزان ۲۰ تا ۴۰ درصد برسد، با بحران آب مواجه بوده و بهره برداری به میزان بیش از ۴۰ درصد از منابع آب تجدید پذیر حاکی از وجود بحران شدید آب می باشد.
خسروی با بیان این مطلب که بهره برداری بی رویه از منابع زیرزمینی منجر به مواجه شدن آبخوان ها با بیلان منفی می شود ،افزود: کاهش فشار آب در آبخوان ها موجب نشست زمین و متراکم شدن آبخوان و از دست رفتن درصد قابل توجهی از قابلیت ذخیره سازی مجدد آن می شود.
وی اذعان داشت که علائم آن با نشست زمین متفاوت بوده که می توان به مواردی نظیر ایجاد شکاف های عمیق در سطح زمین، کج شدن با بریدگی لوله های جدار چاهها و نیز برون زدگی لوله جدار آنها که به اصطلاح به لوله زایی معروف است، اشاره نمود.
معاون آبفا گلستان تصریح کرد: نشست زمین نتیجه برداشت بیش از حد توان آبخوان ها از طریق چاه های مجاز و غیر مجاز حفر شده در مناطق مختلف استان بوده که در سال های اخیر در اثر تغییرات اقلیمی و وقوع خشکسالی های متعدد و افزایش مقادیر تبخیر ،تشدید شده است و تنها راه جلوگیری از روند یاد شده اتخاذ راهکارهای مدیریت مصرف در بخش های مختلف کشاورزی ،صنعت و شرب است.
وی بر افزایش بهره وری آب ،افزایش راندمان آبیاری ،توسعه سیستم های نوین آبیاری و رعایت الگوی کشت متناسب با شرایط اقلیمی در بخش کشاورزی و راهکارهایی از قبیل تصفیه و گردش مجدد آب در بخش صنعت تاکید کرد.
معاون بهره برداری شرکت آب وفاضلاب گلستان با بیان اینکه توجه جدی در اصلاحات ابزاری جهت بهینه سازی مصرف، استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف در منازل و ادارات با نظارت دستگاه های مختلف نظیر سازمان نظام مهندسی در کاهش مشکلات بخش شرب بسیاری موثر خواهد بود، افزود: انجام اصلاحات در رفتار مصرف کنندگان و بکارگیری تجهیزات کنترل مصرف از طریق رسانه ها و توجه جدی آموزش و پرورش به نهادینه سازی مقوله آموزش مدیریت مصرف در سطوح مختلف آموزشی نیز باید بطور جدی پیگیری شود.
استان گلستان واقع در شمال ایران با یک میلیون و ۹۰۰هزار نفر جمعیت در سال های اخیر به دلیل کاهش نزولات جوی و بی توجهی به مصرف یهینه و صرفه جویی بویژه در بخش خانگی و کشاورزی با معضل کمبود آب و بحران خشکسالی مواجه شده است.
این درحالی است که افزون بر ۶۵۰ هزار هکتار از زمین های استان به کشت محصولات مختلف اختصاص دارد و زندگی بسیاری از مردم نیز از این طریق تامین می شود.
منبع:ایرنا کد خبر: ۸۲۲۱۴۹۶۴ (۵۵۳۷۹۴۹) تاریخ انتشار:۱۳/۰۶/۱۳۹۵