معاون اداره کل محیط زیست استان قم، گفت: حوضه آبخیز دریاچه نمک در بین ۳۰ سفره آبی کشور بحرانی ترین شرایط را دارد و در موارد مختلفی از بحران در دریاچه نمک رکورددار است.
سیداحمد شفیعی سه شنبه شب در نشست علمی بررسی محیط زیست استان قم در بنیاد قم پژوهی، با بیان اینکه این دریاچه، تالابی زمین شناختی ویژه و متفاوت از تالاب های کشور است، افزود: بحران محیط زیستی در شعاعی تا ۵۰ کیلومتر از دریاچه نمک رفته است و به شهر قم نیز خواهد رسید.
وی تاکید کرد: دریاچه نمک در انتهای یک حوضه آبخیز قراردارد که در پنجاه سال اخیر ۶۰ سد که اکثر آنها در خارج از استان است روی این منابع زده شده است.
این کارشناس محیط زیست با بیان این مطلب که آورده رودخانه قمرود کمتر از یک درصداست، بیان کرد: رودخانه هایی چون جاجرود و رودخانه شور در گذشته جزو حق آبه قم بودند که این آب از استان خارج شده است.
شفیعی افزود: بسیاری از سدهایی که روی قمرود زده شده است تنها در سالهای اول استفاده می شده است ولی امروز بهره وری ندارند و زمین های پایین دستی خود را نیز شور کرده اند.
وی گفت: ۴۰۰ هزار هکتار درقم در معرض بیابانی شدن است و ۴۰ هزار هکتار چشمه مستعد ریزگرد نیز در این استان وجود دارد که باید برای علاج این مشکل یک همت عمومی ایجاد شود.
معاون اداره کل محیط زیست استان قم اظهار کرد: در پنجاه سال اخیر یازده روستا در قم، کاملا از سکنه خالی شده است و برخی از روستاها چون مشک آباد با مشقت حفظ شده اند و نام روستا دارند ولی این روستاها معیشتی پایدار ندارند.
شفیعی گفت: وقتی منابع آبی بیش از حد برداشت می شود آب فراشور حرکت می کند و سالانه این آب به سمت دشت ها روانه می شود.
وی اضافه کرد: این لایه به درختچه های طبیعی می رسند و کاری می کنند که هیچ علفی رشد نمی کند و سپس چشمه های فعال ریزگرد حاصل می شود؛ این کانون ها به همین شکل رشد می کنند.
وی در پایان تاکید کرد: مردم و مسوولان باید با همکاری و همیاری با هم این مشکل را حل کنند زیرا حل مشکلات زیست محیطی از عهده یک استان بر نمی آید و باید برای این مساله یک علاج ملی و با همراهی مردم در نظر گرفت.
منبع: ایسناکد خبر:۹۵۰۴۰۱۱۳۰۶۳ تاریخ انتشار:چهارشنبه / ۲۳ تیر ۱۳۹۵ / ۱۱:۳۲