مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی بر آموزش زنان روستایی برای مدیریت مصرف آب کشاورزی استان تاکید کرد.
سیدابراهیم علوی گفت: کاهش منابع آب در ایران سالانه قریب به هفت برابر استاندارد جهانی است که روشهای نادرست کشاورزی عامل ۹۱درصد از این مساله است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر ۹۴درصد از آب در خراسان شمالی در بخش کشاورزی مصرف میشود که بهره وری آن حدود ۳۵درصد است و بقیه از دسترس خارج میشود.
علوی افزود: به منظور افزایش بهره وری آب کشاورزس وزارت نیرو مکلف است نشبت به اصلاح تخصیصها و پروانههای موجود آب و تحویل حجمی آب به تشکلهای آب بران به نحوی اقدام کند که سالانه حداقل یک درصد از حجم آب مصارف موجود به ویژه در دشتها با بیلان آب زیرزمینی منفی کاهش یابد تا آب صرفه جویی شده در جهت توسعه اراضی جدید بخش کشاورزی و یا سایر مصارف باروشهای نوین آبیاری مورد استفاده قرار بگیرد.
وی گفت: به منظور جمع آوری آبهای سطحی و هرز آبهای پراکنده و نیز استفاده و جمع آوری نزولات آسمانی در فصلهای غیر زراعی برای بهبود کشاورزی باید نسبت به احیای آب بندهای شناخته شده اقدام و در صورت نیاز آب بندهای جدید احداث شود.
علوی افزود: باید روشهای نادرست کشاورزی را بدل به روشهای جدید کرده تا بیشترین بهره برادری از آب صورت بگیرد.
وی عدم اتلاف آب را لازمه پایداری بخش کشاورزی دانست و اظهار کرد:درست است که زمین کشاورزی متعلق به اشخاص است اما آب زیرزمینی متعلق به همه افراد و اقشار است.
علوی گفت: در صورت ادامه روند کنونی مصرف آبهای مصرفهای زیرزمینی به ویژه در بخش کشاورزی روزی فرا خواهد رسید که حتی برای آب آشامیدنی نیز مشکل خواهیم داشت.
وی افزود: مصرف آب در گلخانهها حدود یک پنجم و تولید محصول و اشتغال زایی آن حدود ۳۰برابر کشاورزی سنتی است و باید مطلع باشیم که در بخش کشاورزی سنتی به ازای هر متر مکعب آب۸۰۰ گرم محصول تولید میشود و این میزان در بخش کشاورزی مدرن دو هزار گرم محصول است.
به گفته علوی روشهای نوین کشاورزی علاوه بر کسب منفعت بیشتر آسیب کمتری به منابع آب زیرزمینی وارد خواهد کرد.
وی تصریح کرد: رسیدن به تولید بیشتر در محصولات به بهای بیش از حد منابع آب زیرزمینی ما را از اصل توسعه پایدار دور خواهد کرد.
علوی با تاکید بر آموزش زنان روستایی برای مدیریت آب کشاورزی افزود: زنان روستایی به دلیل همراهی با همسران خود در تولید محصولات کشاورزی از یک طرف و تربیت نسل آینده از سوی دیگر نقش بسیار ویژهای در مدیریت بهینه مصرف آب ایفا میکنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی گفت:در واقع آگاه سازی و جلب حمایت و همکاری این قشر در خصوص طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب استان میتواند منجربه مدیریت مصرف آب در زمان حال و آینده شود.
منبع: نسیم نیوزکد خبر: -تاریخ انتشار:یکشنبه, ٢۰ تیر ١٣٩۵ ۰٩:٣٩