ورود پساب فاضلاب به آب های کشاورزی و آبیاری برخی از مزارع با آب فاضلاب، از جمله چالش هایی است که سلامت سبد غذایی مردم را تهدید می کند. اکثر شهرهای بزرگ و صنعتی بدلیل فقدان سیستم اصولی برای جمع آوری فاضلاب شهری با آلودگی در حاشیه شهر مواجه هستند و متاسفانه این معضل به شهرهای کوچ نیز کشیده شده است.
این در حالی است که پزشکان متخصص معتقدند که محصولات کشاورزی آلوده علاوه بر اینکه بیماری های خطرناکی را به دنبال دارد، باعث می شود تا به خاطر نگرانی از مصرف این قبیل محصولات کشاورزی، سهم آن از سبد غذایی مردم کاهش یابد و همین مسئله می تواند سلامت مردم را به خطر بیاندازد.
در حال حاضر موضوع آلودگی آبها نیست بلکه موضوع مورد بحث اشباع آلودگیها در خاک مزارع است. از سوی دیگر با توجه به اینکه عمده درآمد و فعالیت اهالی شهرهای شمال استان از طریق کشاورزی است، به این موضوع باید توجه اساسی صورت گیرد. موضوعی که فرماندار بیله سوار در جلسه شورای حفاظت منابع آب به آن تأکید کرد.
متجاوزین به تأسیسات آبی شناسایی خواهند شد
فرماندار بیله سوار گفت: آلودگی منابع آبی این شهرستان از طریق سموم کشاورزی با همکاری امور آب مغان و محیط زیست استان بررسی میشود.
«آرام حلیم» در جلسه شورای حفاظت از منابع آبی شهرستان بیله سوار اظهار کرد: آلودگی منابع آبی در دست بررسی است و متجاوزین به تأسیسات آبی نیز شناسایی خواهند شد.
وی افزود: کشاورزی از محورهای اصلی توسعه شهرستان محسوب می شود و بر همین اساس لازم است با اجرای طرح های مناسب نسبت به توسعه کشاورزی شهرستان اقدام کرد.
فرماندار بیله سوار به ضرورت کاهش ضایعات بخش کشاورزی تأکید کرد و گفت: استفاده از تکنولوژی های جدید می تواند منجر به کاهش ضایعات شود و در این راستا باید متولیان و کارشناسان فرهنگ سازی کنند.
حلیم کشت و معرفی محصولات کم آب را دیگر راهکار و ضرورت توسعه کشاورزی منطقه دانست و افزود: از جمله تلاش ما رونق گرفتن کشت گلخانهای است که بتواند در مدیریت منابع آبی مؤثر باشد.
وی به حمایت دولت از کشت گلخانه ای و متقاضیان این بخش اشاره کرد و بیان داشت: درعین حال بهره برداری از پایاب سد خدا آفرین نقطه مطلوب توسعه بخش کشاورزی این شهرستان است.
به گفته فرماندار بیله سوار در دو سال گذشته در بخش آب هزار و ۸۹۰ میلیارد ریال اختصاص یافته در حالی که از سال ۸۳ تا ۹۲ فقط هزار و ۶۸۰ میلیارد ریال اختصاص یافته بود.
فرهنگ سازی بدون اراده مسئولان میسر نیست
کارشناس مهندسی کشاورزی معتقد است برای جلوگیری از آلودگی آب های کشاورزی توسط روستائیان، لازم است مسئولان با استفاده از کارشناسان، کشاورزان را از خطرات آتی آن آگاه کنند.
خانی در گفتگو با همشهری اظهار کرد: آلودگی منابع آبی کشاورزی یکی از موضوعاتی است که هر ساله در فصل بهار نمود پیدا می کند و لازم است یکبار برای همیشه این موضوع پایان یابد.
وی با بیان اینکه آزاد سازی همه پساب های روستایی به داخل رودخانه و کانال های آب نتیجه ای جز محصولات کشاورزی آلوده نخواهد داشت، تصریح کرد: با توجه به اینکه این موضوع با سلامت مردم سر و کار دارد، اقدام اساسی در این حوزه ضروری به نظر می رسد.
وی فرهنگ سازی در میان روستائیان را تنها عامل بازدارنده این مهم برشمرد و افزود: برخی اوقات دیده می شود پسماندهای صنعتی و غیرصنعتی برخی از دستگاه ها نیز در حریم رودخانه ها رها می شود که برای در صورت آبیاری مزارع، به محصولات تأثیر خواهد گذاشت.
تلاش جهاد کشاورزی برای فرهنگ سازی
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیله سوار گفت: این نهاد در بیله سوار جلسات متعدد آموزشی در نقاط مختلف شهرستان برای کشاورزان و دامداران و نحوه دفع پساب های حیوانی و برگزار کرده است.
«ربعلی جهانی» در گفتگو با همشهری اظهار کرد: آلودگی خاصی در آب کشاورزی بیله سوار گزارش نشده و مورد اشاره در جلسه شورای حفاظت از منابع آبی جلوگیری از این اتفاق است.
وی با بیان اینکه بررسی وضعیت سلامت آب کشاورزی بر عهده محیط زیست است تصریح کرد: جهاد کشاورزی به تبع وظیفه ذاتی خود نسبت به ترویج استفاده سالم از آب با نصب بنر و توزیع برشور اقدام می کند.
این مقام مسؤل به پخش مستند های بهبود کیفیت کشاورزی در روستاها اشاره کرد و افزود: جهت جلوگیری از ورود پساب ها به آب های کشاورزی لازم است دهیاران و شوراهای اسلامی روستاها نیز وارد عمل شوند.
آلودگی حاد آب کشاورزی نداریم
رپیس اداره محیط زیست بیله سوار در این زمینه به همشهری گفت: آلودگی های مطرح آب کشاورزی بیله سوار اضطراری نبوده و هرساله به دلایل مختلف به صورت جزئی رخ می دهد.
«ابراهیم رحیمی» با بیان اینکه متولی فرهنگ سازی میان کشاورزان و دامداران جهاد کشاورزی است اظهار کرد: تاکنون جهاد کشاورزی به این مهم عمل کرده و انتظار داریم سایر دستگاه ها نیز ورود پیدا کرده و از آلودگی محیط زیست جلوگیری کنند.
وی از کنترل همه روزه محیط زیست توسط محیط بانان بیله سوار خبر داد و افزود: در صورت بروز مشکل در این حوزه بلاشک محیط زیست ورود پیدا می کند اما بهتر است در میان مردم فرهنگ حفاظت از آب و محیط اطراف نهادینه شود.
باید گفت در صورت بروز آلودگی خاص در این حوزه متولیان بهداشت، محیط زیست و جهاد کشاورزی باید پاسخگوی مردم باشند. از این رو آنچه در این بین نمی بایست نادیده گرفته شود، سلامت افرادی است که از محصولات این قبیل مزارع و زمین های کشاورزی استفاده می کنند.
منبع: آزادلوکد خبر: -تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۰۳/۱۸