بهره برداری بی رویه از منابع آب ، استان البرز را در مرز کم آبی و تنش قرار داده و این زنگ خطر، پایانی بر این توهم است که بارش های زمستان و بهار ارمغانی به نام پرآبی داشته است.
مشاور وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت مادرتخصصی مدیریت منابع آب ایران گفت که ۳۰۰ هزارحلقه چاه غیرمجاز در کشور حفر شده است که براساس اعلام مسئولان استان البرز ۱۲ هزار حلقه چاه غیرمجاز از این تعداد در این استان قرار دارد.
گرچه اظهارات محمد حاج رسولی ها مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران نویدی برای احیا و تعادل بخشی استفاده از منابع آب زیرزمینی است، اما برخورد با چاه های غیرمجاز در البرز به کندی پیش می رود و این امید وجود دارد که بخشی از ۲۰ هزار حلقه چاه غیرمجازی که قرار است در سال جاری بسته شود، مربوط به استان البرز باشد.
اکنون در کشور ۵۰۰ هزار حلقه چاه مجاز و ۳۰۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز حفر شده که همین موضوع باعث فقر منابع زیرزمینی آب شده است.
بر اساس اعلام مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، ظرفیت برداشت از منابع آب زیرزمینی ۴۸ میلیارد مترمکعب است اما با تاسف باید گفت که اکنون شش میلیارد اضافه برداشت از این منابع صورت می گیرد.
سید حمید طهائی استاندار البرز نیز بر این موضوع تاکید دارد که نباید عامل به حرف بلکه عامل به عمل باشیم و برای حفظ منابع آب با یکدیگر هم پیمان شویم، تا بیشترین بهره وری را از منابع آبی داشته باشیم زیرا زنگ خطر کاهش منابع آبی به صدا درآمده است.
بر اساس اعلام کارشناسان با نصب ابزارهای اندازه گیری گام های موثری در طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی برداشته شده اما به نظر می رسد این گام ها باید به طور جدی تر و با سرعت بیشتری برداشته شود.
به گفته مسئولان استان البرزطرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در البرز نیز آغاز شده و قرار است این دست طرح ها در سایر استان ها نیز به اجرا در آید.
با این وجود، مدیرعامل شرکت آب منطقهای البرز می گوید که این استان در آستانه تنش آبی قرار دارد و اعمال نشدن مدیریت پیوسته، تغییرات آب وهوایی، راندمان پایین مصرف آب و گسترش شهرنشینی نیز این مشکلات را مضاعف کرده و امروز از چالش های ملی و استانی مدیریت منابع آبی است.
بهزاد پارسا به نقش سازمان های مردم نهاد در کنترل مصرف آب و مدیریت بهینه منابع آبی نیز اشاره ای کرد و خواستار مشارکت این تشکل ها در آگاه سازی مردم برای مدیریت مصرف آب به ویژه در استان البرز با ۳ میلیون نفر جمعیت شد.
اکنون ظرفیت منابع آب استان ۱۲۶۳ میلیون متر مکعب است. ظرفیت منابع آب سطحی استان البرز ۲۱۸ میلیون مترمکعب و منابع آب زیرزمینی ۷۵۵ متر مکعب است که با افت ۶۲ میلیون مترمکعبی منابع آب زیرزمینی در استان مواجه هستیم که این نشان می دهد البرز در مرز تنش آبی قرار دارد و با بارش هایی که صورت می گیرد نباید دچار توهم شد که مشکل کم آبی این استان برطرف شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای البرز اشاره ای به وخامت اوضاع کرد و گفت: در دشت های کرج، تهران و هشتگرد افت آب زیرزمینی وجود دارد.
پارسا با اشاره به اینکه در کشور از سال ۸۶ به بعد هرچه به تعداد چاههای آب اضافه شده، به میزان دشتها نیز اضافه شده است، گفت: گرچه در مورد آب نگرانی جهانی وجود دارد، اما این دغدغه و نگرانی در کشور ما جدی تر است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای البرز اقداماتی نظیر فرهنگ سازی، آموزش، مطالعه برای پیادهسازی مدیریت مشارکتی در دشتهای استان را از راهکارهایی دانست که می تواند به مدیریت منابع آب استان کمک کند.
پارسا با اشاره به اینکه مهمترین محور احیاء آب، مدیریت مباحث اجتماعی با ابزار واگذاری فعالیت به مردم است، گفت: باید آموزشهای لازم به اعضاء داده شود.
کمبود منابع آبی و تهی شدن منابع زیرزمینی آب امروز از چالش های مدیریت کشور محسوب می شود و ضروری است به طور جدی تر برای مشارکت دادن مردم در مدیریت این منابع اقدام کرد.
منبع: ایرناکد خبر: ۸۲۰۹۳۴۴۷تاریخ انتشار:۱۱ خرداد ۱۳۹۵ ۰۱:۳۴
