عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: زوال بومسازگان جنگلی زاگرس یک پدیده چندبعدی، پیچیده و ملی است.
مجید توکلی بیان کرد: زوال بومسازگان جنگلی زاگرس یک پدیده چندبعدی، پیچیده و ملی بوده و تنوع نوسانات عوامل تاثیرگذار بر این پدیده در مناطق مختلف، قضاوت و برنامهریزی برای آن را بسیار مشکل کرده است.
وی اضافه کرد: در این راستا پس از تعیین کانونهای آلوده، تراکم و شدت آلودگی آنها مهمترین راهکار به منظور مبارزه با این پدیده و سالمسازی مجدد این اکوسیستمهای جنگلی، کاهش و پیشگیری از بروز عوامل مستعدکننده محیطی تنشزا است.
توکلی خاطرنشان کرد: به منظور حفظ، احیاء و توسعه این جنگلها توصیه میشود بر فعالیتهای آبخیزداری و مدیریت آبهای سطحی در مناطق آسیبدیده تمرکز شود؛ برای جلوگیری از فرسایش، افزایش رطوبت خاک، کاهش ضریب رواناب و حفاظت آب و خاک، سطوح آبگیر ایجاد میشود. عملیات پخش سیلاب بر برخی از ویژگیهای پوشش گیاهی و خاک سطحی در دشت گربایگان فارس، افزایش پوشش تاجی و میزان تولید رستنیهای منطقه را نشان داده است.
این پژوهشگر اظهار کرد: ذخیره نزولات باعث میشود که آب موردنیاز برای رشد و شادابی گیاه در خاک ذخیره شود.
وی خاطرنشان کرد: همچنین احیاء مناطق آسیبدیده جنگلی با استفاده از بذرکاری و نهالکاری، مدیریت مشارکتی جنگلها(اجرا و مدیریت طرحها با اولویت جوامع محلی)، دیپلماسی محیط زیستی(استفاده از ظرفیتهای ملی، منطقهای و بینالمللی)، آموزش و اطلاعرسانی افراد، تحقیقات و پژوهشهای کاربردی(تعامل بین بخشهای اجرا و تحقیقات)، استراحت مقطعی مناطق بحرانی و آسیبدیده و پایش و ارزیابی پروژههای اجرا شده از اقدامات حفظ، احیاء و توسعه جنگلها محسوب میشود.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۵۰۲۱۳۰۷۴۷۳ تاریخ انتشار:دوشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۵ – ۰۹:۴۳