معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه دلیل شیوع وبا در کشور، آلودگی سبزیجات و صیفیجاتی است که از فاضلاب آبیاری میشوند، گفت: در کشور ما جهت پیشگیری از اپیدمی وبا، مساله کنترل آب انجام شده و تنها مساله کنترل فاضلاب است که جهت پیشگیری این اپیدمی با آن روبهرو هستیم.
دکتر محمود نبوی در کارگاه منطقهای مدیریت بیماریهای منتقله از آب و غذا با اولویت وبا که به میزبانی مرکز بهداشت خوزستان در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: سال گذشته اپیدمی وبا در عراق رویت شد و به خوزستان نیز سرایت کرد که با همت مراکز بهداشت استان، این اپیدمی کنترل و محدود به استان خوزستان شد و همه ایران را آلوده نکرد.
وی ادامه داد: عموما در عراق، وبا هر پنج یا شش سال یکبار اپیدمی میشود و بهار سال پس از آن نیز دوباره اپیدمی عود میکند. به همین دلیل، سازمان بهداشت جهانی جهت آمادگی و مقابله با این اپیدمی، به ایران اخطار داده است.
نبوی افزود: در ایران نیز هر پنج یا شش سال یک اپیدمی آندوژن شایع میشود که مبدا آن ناحیه مرکزی کشور است و پس از آلوده شدن تهران، بیشتر استانهای کشور نیز آلوده میشوند. از آنجا که آخرین اپیدمی کشور در سال ۱۳۹۰ ایجاد شده، احتمال اینکه امسال اپیدمی بزرگی در کشور بروز یابد، بسیار بالا است. اینکه کشوری بگوید موردی از بیماری وبا ندارد، نشاندهنده آن است که در این زمینه به درستی عمل نکرده و نمونهگیری درستی نداشته است.
نبوی ادامه داد: ایران نیز از سال ۱۳۴۴ تاکنون موارد وبا را داشته است. ایران سالانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار مورد بستری اسهال را دارد و بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار مورد نمونهبرداری انجام میدهد، یعنی حدود ۶۰ درصد از کل تعداد موارد ابتلا به اسهال را جهت تشخیص وبا، نمونهبرداری میکند ولی برخی کشورها نمونه گیری را انجام نمیدهند.
وی با اشاره به نحوه شیوع بیماری وبا اظهار کرد: ویبریوها باکتری شایع آبهای سطحی هستند و حتی در کشورهایی که سیستم مراقبت خوبی دارند نیز موارد این نوع اپیدمی را گزارش میکنند ولی به صورت محدود. علت کم بودن این اپیدمی در این کشورها، کنترل فاضلاب و آب این مناطق است. اکنون نیز ۹۸ درصد آبهای آشامیدنی در کشور ما کلرینه میشود و از آنجا که وبا به کلر حساس است، میزان شیوع این اپیدمی نیز کاهش مییابد.
معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه شیوع وبا به دلیل آلودگی سبزیجات و صیفیجاتی است که از فاضلاب آبیاری میشوند، گفت: در کشور ما جهت پیشگیری از اپیدمی وبا، مساله کنترل آب انجام شده و تنها مساله کنترل فاضلاب است که جهت پیشگیری این اپیدمی با آن روبهرو هستیم.
وی با بیان اینکه منطقه مرکز کشور ایران، کانون وبا است، اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به ارائه آموزشها در زمینه بهداشت مواد مصرفی در سه دهه گذشته، میزان بیماریهای رودهای کاهش پیدا کرده است. همچنین میزان مشاهده بیماری حصبه در ایران، از ۳۰ هزار مورد به ۳۰۰ مورد در سال کاهش یافته است. میزان ابتلا به اسهال نیز کم شده و شیوع وبا نیز که سالی ۲۰ هزار مورد بود، به ۱۰۰۰ مورد در سال رسیده است.
وی ادامه داد: کشور ایران در شیوع وبا همیشه از دو کانون ضربهپذیر بوده است؛ یکی در منطقه سیستان و بلوچستان که در فروردین ماه از پاکستان این اپیدمی گرفته میشود و منطقه دیگر نیز استانهای غربی مانند خوزستان و کردستان که هر چند سال یکبار از شمال عراق این اپیدمی را میگیرند. بدین ترتیب، کشور ما باید هر چند سال یکبار منتظر شیوع یک اپیدمی و هر سال مراقب ورود این نوع اپیدمی از دو کانون شرق و غرب کشور به دلیل همجواری با کشورهای پاکستان و عراق باشد.
نبوی با اشاره به این که تا سال ۱۳۸۴ شیوع وبا در کشور انکار میشد، بیان کرد: سیستم بهداشتی کشور به گونهای است که هیچ گاه اپیدمیهای مرزی، تنه کشور را آلوده نکردهاند. اپیدمی وبا در سال ۱۳۴۴ وارد کشور شد ولی سیستم بهداشت سابق کشور تا سال ۸۴ به گونهای بود که ورود این اپیدمی را انکار میکردند ولی هنگامی که درسال ۸۴ وجود این اپیدمی و بیان مسایل مراقبتی جهت پیشگیری و درمان آن در کشور اعلام شد، از میزان شیوع این بیماری در کشور کاسته شد.
وی گفت: برآوردهای سازمان بهداشت جهانی حاکی از این است که اپیدمی یکروزه رفع نمیشود و چنانچه کنترل از آغاز آن انجام شود، ممکن است رفع آن یک ماه و نیم زمان برد و اگر کنترل اپیدمی صورت نگیرد نیز رفع آن تا چهار ماه طول میکشد.
معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه اپیدمیها در هفتههای آغازین شیوع خود تلفات سنگینی دارند، عنوان کرد: این میزان تلفات بدان دلیل است که مردم جهت درمان بیماری دیر اقدام میکنند و پزشکان نیز منتظر اپیدمی نیستند. در راستای کاهش این تلفات، در فصول گرم به سیستم بهداشتی هشدار داده میشود؛ زیرا ویبریو کلرا (باکتری مولد وبا) در آب زیر ۱۱ درجه میمیرد و در گرما است که فعال میشود.
وی با اشاره به نقشه شیوع وبا در ایران گفت: اپیدمی از سال ۱۳۴۴ وارد کشور ما شد و در سال ۴۹ یکی از بزرگترین اپیدمیها با ثبت ۲۰ هزار مورد مشاهده شده است. همچنین در سال ۵۷، ۱۰ هزار مورد، در سال ۷۷ نیز ۱۰ هزار مورد و در سالهای ۸۴ و ۹۰ نیز ۱۰۰۰ مورد ابتلا به بیماری وبا در ایران ثبت شده است.
نبوی افزود: میزان کم اپیدمی در سالهای ۸۴ و ۹۰ در کشور به این دلیل بوده که ۹۸ درصد آبها در این سالها کلرینه شدند و به این جهت ما در سال ۹۰ تنها یک درصد مرگ در اپیدمی وبا داشتیم.
وی با بیان اینکه وبا به دو نوع اوگابا و اینابا بروز مییابد، ادامه داد: بیشتر موارد اپیدمی وبا در کشور ما، وبا نوع اوگابا بوده است و کمتر اپیدمی نوع اینابا داشتهایم. همچنین بیشتر موارد برای درمان به بیمارستانهای دولتی مراجعه کردهاند و شهرها نیز دو برابر روستاهای کشور درگیر اپیدمی بودهاند که این رقم به دلیل جمعیت ۷۰ به ۳۰ شهر و روستا در کشور ما است.
نبوی گفت: بیشتر موارد ابتلا به وبا در اپیدمی سال ۹۰ داخلی بوده و منشا اپیدمی که خوزستان در سال ۹۴ درگیر آن بود، از عراق بوده است. این اپیدمی در خوزستان به درستی مهار شد و اگر افرادی در استانهای دیگر کشور در این سال به وبا مبتلا شدند، به دلیل رفت و آمد زائران به عراق بوده است.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۵۰۲۱۱۰۶۱۸۵ تاریخ انتشار:شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ – ۱۲:۴۹