عزم همگانی و مشارکت عمومی برای کاهش مصرف آب کشاورزی نیازی حیاتی برای مدیریت صحیح آن در گچساران است.
این شهرستان با وجود داشتن منابع آب فراوان مانند سد کوثر اما ۷۵درصد زمین های کشاورزی آن به صورت دیم کشت می شود.
در سال زراعی گذشته ۱۲ هزار هکتار از زمین های کشاورزی گچساران زیر کشت محصولات زراعی رفت که به دلیل کم آبی و خشکسالی تنها محصول چهار هزار هکتار آن برداشت شد.
سنتی بودن الگوی کشت،کمبود زمین های با استفاده از طرح های آبیاری نوین و پایین بودن کشت گلخانه ای باعث هدر رفت میزان قابل توجهی آب کشاورزی در گچساران می شود.
متخصصان شیوه های بهره وری از الگوی کشت مناسب یعنی برای برنامه ریزی چه محصولی چه میزان تولید شود، را راهکار مشارکت کشاورزان در مدیریت مصرف آب می دانند که بی توجهی به این موضوع به کشت سالیانه میزان قابل توجهی محصول هندوانه از محصولات با نیاز آب بالا و نبودن بازار فروش می شود.
این امر در سال های گذشته خسارت های فراوانی به کشاورزان این خطه وارد کرد.
براساس آمارهای رسمی افزون بر ۹۰ درصد آب کشور در بخش کشاورزی،هشت درصد در بخش خانگی و ۲ درصد در صنعت مصرف می شود که این امر ضرورت مدیریت مصرف کشاورزی را دو چندان کرده است.
کارشناسان می گویند: اجرای طرح های نوین آبیاری راندمان آب کشاورزی را از ۳۰ به ۸۰ درصد افزایش می دهد اما تنها در شش هزار هکتار از زمین های کشاورزی گچساران طرح های آبیاری تحت فشار اجرا شده است.
اگرچه دولت با تلاش برای شتاب بخشی به تکمیل طرح های آبرسانی به زمین های کشاورزی امامزاده جعفر و دشت لیشتر تلاش زیادی کرده است اما تکمیل این دو طرح که حدود ۱۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی را آبی می کند راهکاری گرهگشا برای مدیریت مصرف آب در گچساران است.
کارشناسان کاهش سفره های آب های زیر زمینی در این شهرستان و کاهش میزان بارندگی نسبت به سال زراعی گذشته را زنگ خطری برای بحران کم آبی در این خطه می دانند.
سفره های زیرزمینی دشت امامزاده جعفر در گچساران به دلیل مصرف زیاد تا ۲۶ متر پایین آمده است.
میزان بارندگی زراعی امسال در گچساران ۲۹۵میلی متر بوده است.
کاهش ۱۳میلی متری بارندگی امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته و کاهش میزان ۱۵۶ میلی متری میزان بارش باران نسبت به میانگین دراز مدت از نگرانی های است که لزوم توجه به مدیریت مصرف آب را ضروری تر کرده است.
شهرستان ۱۲۰ هزار نفری گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد ۲۳ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد ک چهار هزار هکتار آن آبی و شش هزارهکتار آن به شیوه آبیاری بارانی و قطره ای انجام می شود.
منبع:ایرنا کد خبر: ۸۲۰۴۶۹۵۲ (۵۲۹۰۱۵۸) تاریخ انتشار:۰۵/۰۲/۱۳۹۵ ساعت: ۹:۲۶