سیلاب اخیر سبب شد تا زیرساختهای خطوط انتقال آب در شهرستان پلدختر خسارت جدی ببیند اما با گذشت بیش از یک هفته مردم همچنان در کمبود آب شرب و نبود آب برای بهداشت و نظافت مواجهاند.
رودخانه کشکان که تابستان گذشته به جوی آبی تبدیل شده بود و دست کشاورزان منطقه برای جان گرفتنش به سوی آسمان بلند شده بود یک بار دیگر خوی وحشی خود را نشان داد.
قدرت خداوند سبحان غرش دوباره کشکان را به طرز بیسابقهای برانگیخت که این بار زیادی بیش از حد و سرریز شدن آب رودخانه کشکان دلیلی برای قطع شدن آب شد.
تا دیروز نگرانی و دغدغه کشاورزان پلدختری خشکی کشکان بود که به فاجعه تبدیل شده بود اما امروز زیادی آب و سیلآسا بودن رودخانه مسئلهساز شده است.
شاید این همه آب که امروز از مسیر کشکان غرشکنان میآید و پس از مدتی نشست میکند نیاز به برنامهریزی حساب شدهای برای روز مبادا دارد تا اگر اعتباری باشد تا سدی احداث و آب روزهای سیر کشکان برای وقت تنگیاش ذخیره شود و دغدغه کشاورزان تسکین یابد.
طغیان کشکان شاهرگ حیاتی شهرستان پلدختر
کشکان شاهرگ حیاتی شهرستان پلدختر طغیان کرد و اکنون سرریزشدنش برای مردم رنجآور شود، رنجی مانند قطع شدن آب آشامیدنی شهرستان پلدختر که بارشهای اخیر سیلاب و طغیان کشکان سبب آن است.
مردم شهر پلدختر بیش از یک هفته است که از قطعی آب رنج میبرند چون بخشی از لوله خط انتقال آب آشامیدنی این شهر بر روی پل معلقی در روستای گل گل نصب بود که سیلاب کشکان با بلعیدن این پل سبب خمیدگی و شکسته شدن این لوله در دو نقطه شد.
میشود گفت اینجا دیگر تقصیر طغیان کشکان نیست بلکه بی تدبیری بشری نیز دخیل است چرا که خط لوله انتقال آبی که از روی رودخانه میگذرد باید با زیرساختهای مناسب و کارشناسی شده انجام گیرد تا با بالا آمدن آب و خروش رودخانه و بر اثر برخورد وسایل سنگین شکسته نشود.
بیآبی مردم شهرستان پلدختر پس از سیلابی شدن رودخانه
هماکنون مردم شهرستان پلدختر درگیر بیآبی و مشکلات ناشی از آن شدهاند که البته این معضل نه تنها مردم شهر بلکه روستاهای توابع را درگیر خودساخته است.
برای کم و کیف قضایا به میان مردم سیلزده شهرستان پلدختر رفته و پای درد دل آنها نشسته که ماحصل این گفتوگو را با هم میخوانیم.
بهزاد سیفی یکی از شهروندان پلدختر میگوید: بیش از یک هفته است که زندگیمان حرام شده و با قطع شدن آب در اثر طغیان رودخانه همه چیزمان به هم ریخته و زندگی ما مختل شده است.
وی میافزاید: مسئولان به حال ما چارهای بیاندیشند ما حتی آب برای استحمام و وضو گرفتن نداریم و از سلامت آب آشامیدنی که تهیه میکنیم مطمئن نیستیم.
یکی دیگر از ساکنان منطقه جهاد کشاورزی پلدختر عنوان میکند: تا زمانی باید صبر کنیم که برای رفع این مشکل آب کشکان پایین بیاید مسئولان میگفتند که برای وصل شدن آب باید منتظر باشیم تا آب رودخانه فروکش کند اما اکنون پس از چند روز دبی آب رودخانه پایین آمده و ما همچنان در بیآبی به سر میبریم.
وی افزاید: هر روز از اخبار سیمای لرستان میشنویم که مردم پلدختر با تانکرهای سیار آبرسانی میشوند اما ما که هنوز در منطقه خود تانکر سیاری ندیدهایم.
شهروند پلدختری بیان میکند: برای تهیه آب آشامیدنی باید مسافت طولانی را تا شرکت آب و فاضلاب شهر طی کنیم تازه وقتی هم به آنجا میرسیم آب تانکر تمام میشود.
خسارت جدی سیلاب به زیرساختهای خط انتقال آب شرب شهر پلدختر
علی بابایی از دیگر شهروندان پلدختر میگوید: اکنون در جریان سیل اخیر و طغیان رودخانه کشکان و متحمل شدن خسارات با وجود تلاش مسئولان اما آسیب جدی به زیرساختها وارد شده و خط انتقال آب آشامیدنی شهر پلدختر باید بهطور کارشناسی شده طراحی و اجرا شود که با وجود کندی کار مدتزمان زیادی نیاز دارد.
وی میافزاید: با اینوجود معلوم نیست مشکل قطعی آب شهر تا کی ادامه دارد البته با کشیدن خط اضطراری و جایگزینی آن پس از یک هفته قطعی آب هر چند وقت یک بار برای چندساعتی در برخی از خانهها آب با فشار خیلی کم در لولهها جریان دارد اما بیشتر مناطق شهر از داشتن آب مصرفی محروم هستند.
گرفتار شدن مردم در معظل بیآبی
عالی کیانی یکی از اهالی روستای کیانآباد میگوید: در اثر سیل اخیر و قطع شدن آب گرفتار بد معضلی شدهایم و معلوم هم نیست تا چه زمانی برای آمدن آب صبر کنیم.
وی میافزاید: ما تاکنون تانکرهای آبرسانی و بستههای آبمعدنی را در روستای خود مشاهده نکردهایم و برای تأمین آب مجبور به استفاده از آب چشمههای اطراف روستا هستیم که اطمینانی هم به سلامت آب آنها نداریم.
زیر گلولای رفتن تانکرهای آب و نفت در پلدختر
فریدون میرزاوند یکی از اهالی روستای بابا زید میگوید: با چشمان خود نظارهگر بودیم که آب رودخانه وارد خانههای بیشتر اهالی شد و زندگیمان را ویران کرد وسایل و اثاثیه منازلمان زیر گلولای رفت و تانکرهای آب و نفت را آب رودخانه با خود برد.
وی میافزاید: تنها شغل مردم این روستا کشاورزی است که طغیان آب رودخانه و سیل آن را ویران کرده، سیل باغات ما را بهطور جدی از بین برده است، موتور تلمبهها، لولهها را آب برده و حتی به زمینهای کشاورزی خسارات جبرانناپذیری وارد کرده است.
میرزاوند میگوید: مسئولان تنها وعده میدهند همچنانکه سالهای گذشته نیز حرف زدند و عمل نکردند و تاکنون هیچ اقدام عملی صورت نگرفته است اگر مسئولان میخواهند مشکل مردم این روستا را حل کنند تنها به حرف اکتفا نکنند و اقدامی عملی انجام دهند.
خسارات سیل به مردم حاشیهنشین روستاهای پلدختر
یکی از اهالی روستای مورانی میگوید: سیل خساراتی به مردم حاشیهنشین روستا وارد کرده و طغیان رودخانه کشکان به کشاورزی ما خسارات زیادی وارد کرده و آب، لولهها و موتور تلمبههای ما را با خود برده است.
وی میافزاید: از زمانی که سیل آمده و رودخانه طغیان کرده آب آشامیدنی روستا قطع شده و مردم از بیآبی در تنگنا و مضیقه هستند و برای تأمین آب مصرفی خود در رنج بسر میبرند.
عبدالرضا قوچی دهیار روستای بابا زید میگوید: در سال ۸۹ با مسئولان استانی و شهرستانی برای ادامه ساخت دیواره ساحلی نیمهتمام روستای بابا زید مکاتباتی انجام شد اما هیچگونه اقدام عملی در این رابطه تاکنون انجام نگرفته و اعتباری به آن اختصاص نیافته است.
خسارت سیلاب به مدارس پلدختر
وی میافزاید: بارندگیهای اخیر و طغیان رودخانه کشکان سبب خسارات جدی به مردم روستا شده و حتی ادارات دولتی از جمله دبستان ابتدایی، دبیرستان و مرکز مخابرات که در حریم رودخانه هستند نیز مورد هجوم سیل قرار گرفته و تخریب شدهاند.
رضا میرزایی کارشناس ارشد آب زیرزمینی شرکت آب منطقهای لرستان عنوان میکند: بخش اعظم لوله خط انتقال آب آشامیدنی شهر پلدختر که در حریم رودخانه و در کنار جاده واقع شده که این مسئله خودکاری غیرکارشناسی است.
وی میافزاید: برای این کار ابتدا باید همه جوانب آسیبشناسی شود و از هرجهت به صورت کارشناسی شده به مسئله نگاه کرد اگر بنا باشد لوله آب از روی رودخانه بگذرد باید طوری طراحی شود که در اثر شدتجریان آب حتی در سیلابهای بزرگ دچار آسیب نشود.
رسیدن دبی آب رودخانه کشکان به ۲۳۰۰ میلیمتر مکعب در ثانیه
کارشناس ارشد آب زیرزمینی شرکت آب منطقهای لرستان بیان میکند: در سیل سال ۸۴ طی یک دوره ۲۵ ساله دبی آب رودخانه به سه هزار لیتر بر ثانیه رسید و در وقوع سیلاب اخیر با طی یک دوره ۱۰ ساله دبی آب رودخانه کشکان به دو هزار و ۳۰۰ متر رسید که سبب آسیب لوله خط انتقال آب آشامیدنی شهر پلدختر شد.
وی میگوید: این الگوها نشان میدهند که برای اجرایی شدن پروژه خط انتقال آب در بستر رودخانه کار کارشناسی همراه با مطالعات آبشناسی انجام شود که در سالهای آینده دوباره با مشکلات مواجه نشویم.
بیتفاوتی مسئولان کشوری و استانی نسبت به سیلزدگان پلدختر
حجتالاسلاموالمسلمین محمد سوری امامجمعه شهرستان پلدختر از بیتفاوتی مسئولان کشوری و استانی نسبت به سیلزدگان این شهرستان انتقاد کرد.
وی در سخنانی با انتقاد از بیتفاوتی مسئولان به سیلزدگان این شهرستان اظهار داشت: آب شهرستان سیلزده پلدختر قطع و مردم در مضیقه هستند و این سؤال را مطرح کرد چرا مسئولان نسبت به این شهرستان بیتفاوت هستند.
سوری با بیان اینکه در اثر سیل مردم روستاهای این شهرستان خسارات زیادی را متحمل و آب وارد منازل آنها شده و در بیآبی به سر میبرند میگوید: مسئولان کشوری برای بررسی مشکلات این شهرستان نیامدند و این در حالی است که وزیر نیرو وقتی به استان خوزستان رفت به شهرستان پلدختر نیامد و از نزدیک با مشکلات به وجود آمده این پلدختر آشنا شود.
وی میافزاید: از مسئولان کشوری تنها رئیس اورژانس کشور به صورت گذرا از پلدختر بازدید کرد و از سایر مسئولان خبری نبود.
سوری عنوان میکند: مسئولان استانی در پی وقوع سیل به شهرستان پلدختر برای بررسی مسائل و مشکلات مردم نیامدند در صورتی که تنها وقتی انتصابی صورت میگیرد در این شهرستان حضور پیدا میکنند.
وصل موقت خط انتقال آب پلدختر
شمسالدین صارمی مدیر شرکت آب و فاضلاب پلدختر بیان میکند: با تلاش نیروهای شرکت آب و فاضلاب لرستان و شهرستان خط انتقال موقت و اضطراری آب آشامیدنی شهر پلدختر وصل شد.
وی میافزود: لوله خط انتقال شهر پلدختر که در اثر بارندگیهای اخیر و طغیان رودخانه کشکان دچار شکستگی شده بود با فروکش کردن آب رودخانه کشکان نمایان شده است.
مدیر شرکت آب و فاضلاب پلدختر عنوان میکند: این خط انتقال که یکصد متر از آن بر روی پل معلق واقع در مقابل روستای گل بر روی رودخانه کشکان قرار داشته، سیلاب این پل را با خود برده وسبب شده این لوله خمیده و در دونقطه دچار شکستگی شود.
وی می افزاید: اکنون به دلیل بالا بودن آب رودخانه و دسترسی نداشتن برای خط انتقال اصلی شرکت آب و فاضلاب اقدام به نصب خط انتقال موقت برای آبرسانی به شهر کرده است.
صارمی بیان میکند: راهاندازی سه کیلومتر از این خط انتقال اضطراری میزان ۶۰ لیتر در ثانیه آب وارد مخزن اصلی شده که روز دوشنبه سه کیلومتر دیگر از این خط انتقال موقت راهاندازی شده که درمجموع ۱۲۰ لیتر در ثانیه وارد مدار شده و تمام شهروندان پلدختری از آب آشامیدنی برخوردار شدند.
خسارت ۳۰ میلیارد ریالی سیلاب به زیرساختهای شهری پلدختر
جهانگیر اکبری شهردار پلدختر میگوید: براثر بارندگیهای اخیر و وقوع سیلاب ۳۰ میلیارد ریال به زیرساختهای شهری خسارت وارد شده است.
وی میافزود: سیل ۲۰۰ متر از دیواره ساحلی شهر را در ورودی و بخش سازمانیهای شهر تخریب کرد در صورتیکه این دیواره بازسازی نشود در آینده بخش غربی شهر با مشکل اساسی مواجه میشود.
شهردار پلدختر با بیان اینکه بخشی از دیواره ساحلی شهر پلدختر در جریان سیل بهمن ۸۴ تخریب شده است بیان میکند: بازسازی این قسمت از دیواره ساحلی شهر مطالبه به حق شهروندان است که برای این منظور به مبلغ ۸۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی عنوان میکند: سیل به کانالهای خاکی، پل ارتباطی و بخش زیادی از فضای سبز، جداول، خیابانها و مسیلها را تخریب و خسارت زیادی را به شهر وارد کرده است.
اکبری عملکرد شهرداری پلدختر را در جریان سیل مثبت ارزیابی میکند و میگوید: اقدامات و عملکرد شهرداری پلدختر در جریان سیل اخیر بر اساس بازرسیهای به عملآمده از سوی مسئولان ذیربط مثبت ارزیابی شده است.
وی میافزاید: قبل از وقوع سیلاب برای مقابله با هرگونه حوادث احتمالی ستاد مدیریت بحران شهرداری تشکیل شد و تدابیر لازم اندیشیده شد.
اکبری بیان میکند: در زمان وقوع سیل سه اکیپ شهرداری به صورت شبانهروزی در سه نقطه حادثهخیز شهر استقرار یافتند تا در صورت بروز احتمالی حادثه اقدامات لازم را انجام دهند.
شهردار پلدختر عنوان میکند: برای نخستین بار در شهر پلدختر براثر سیل به هیچ منزل مسکونی خسارتی وارد نشده در صورتی که منطقه تنگ علی هر ساله در اثر سیلاب دچار خسارت و گلایهمندی مردم شد اما با تدابیر اندیشیده شده در این منطقه مشکل خاصی ایجاد نشد.
اکبری میگوید: با توجه به امکانات محدود شهرداری و خسارات سنگین سیل به این شهر از ستاد حوادث استان لرستان انتظار کمک و حمایت داریم.
خسارت ۵۰ میلیارد ریالی سیلاب به تأسیسات آبرسانی روستایی پلدختر
حمید بهاروند مدیر شرکت آب و فاضلاب روستایی پلدختر عنوان میکند: بر اساس برآورد اولیه براثر بارندگیهای اخیر و جاری شدن سیل ۵۰ میلیارد ریال به تأسیسات آبرسانی روستایی این شهرستان خسارت وارد شد.
وی می افزود: سیلاب خط انتقال مجتمع چشمه کوثر را شکست و براثر آن آب آشامیدنی ۸۰ روستای شهرستان پلدختر قطع شد که با تلاش نیروهای آبفار شهرستان شبکه آب ۴۰ روستا از این تعداد وصل شده است.
مدیر آب و فاضلاب روستایی پلدختر عنوان میکند: از طریق تانکرهای سیار کمکی از شهرستانهای بروجرد، خرمآباد، کوهدشت و رومشکان به بعضی روستاهای شهرستان از جمله مورانی، بابا زید و چمگرداب آبرسانی انجام گرفته است.
وی بیان میکند: در این رابطه تعداد دو تا سه هزار بسته آبمعدنی تهیه شده که قسمتی از آن بین اهالی روستاها توزیع شده و مابقی آن بین روستاهای دیگر شهرستان از جمله پران پرویز و زیودار توزیع شد.
گزارش از یگانه مهرابی
منبع:خبرگزاری تسنیم کد خبر:۱۰۵۳۴۶۹ تاریخ انتشار: ۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ – ۱۱:۰۳