وزارت نیرو از خالی بودن ۴۳ درصد حجم مخزن سدهای کشور با وجود بارشهای مناسب در سال آبی جاری و افزایش نسبی روانآبهای سطحی خبر داد. بر پایه آمار شرکت مدیریت منابع آب ایران، حجم آب ذخیره شده در مخزن سدهای کشور از آغاز مهرماه گذشته تا چهارشنبه (هجدهم فروردین ماه) با ۱۸ درصد افزایش در همسنجی با پارسال به ۲۸ میلیارد و ۱۲۰ میلیون مترمکعب رسید.
حجم مخزن سدهای کشور در سال آبی گذشته در همین زمان، ۲۳ میلیارد و ۹۱۰ میلیون مترمکعب بود. هماکنون ذخیره آب در ۵۷ سد بزرگ کشور مانند زایندهرود، درودزن، ۱۵ خرداد و سد ساوه کمتر از ۴۰ درصد است. حجم ورودی آب به سدهای کشور در سال آبی گذشته، ۱۵ میلیارد و ۹۶۰ میلیون مترمکعب بود که در سال آبی جاری با ۵۱ درصد افزایش به ۲۴ میلیارد و ۷۰ میلیون مترمکعب رسید. خروجی آب از سدهای کشور که در سال آبی گذشته ۱۲ میلیارد و ۸۱۰ میلیون مترمکعب بود، در سال آبی جاری با ۵/۲۱ درصد افزایش به ۱۴ میلیارد و ۷۶۰ میلیون مترمکعب رسید.
همچنین بر پایه اطلاعات شرکت مدیریت منابع آب ایران، از آغاز مهرماه پارسال تا چهارشنبه (هجدهم فروردین ماه)، حجم آب مخزن سدهای تهران به ۶۴۲ میلیون مترمکعب رسید که این میزان در همسنجی با سال آبی گذشته (۴۴۸ میلیون مترمکعب) ۴۳ درصد رشد نشان میدهد. حجم برداشت آب از پنج سد تامینکننده آب تهران از آغاز سال آبی جاری تاکنون ۵۷۱ میلیون مترمکعب بود که نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۲ درصد افزایش داشت. از آغاز مهر سال گذشته گذشته تا بیستم فروردین، ارتفاع بارشهای کشور به ۱۸۹ میلیمتر رسید. این میزان در متوسط درازمدت ۱۹۵ میلیمتر و در زمان مشابه پارسال ۱۶۵ میلیمتر بود. با وجود اینکه بارشهای کشور در سال آبی ۹۵-۱۳۹۴ نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن ۵/۱۴ درصد افزایش داشته اما در همسنجی با درازمدت با سه درصد کاهش روبهرو بوده است.
خطر آلودگی ذخایر آب کشور
همزمان با انتشار این گزارش قائم مقام وزیر نیرو با اعلام اینکه منابع آب در خطر آلودگی قرار دارند، گفت: منابعی که احتمال آلودگی آنها وجود داشته باشد، بلافاصله از چرخه خارج میشوند. ستار محمودی در درباره افزایش مصرف آب در بخشهای مختلف کشور و هشدارهایی که درباره احتمال آلودگی برخی ذخایر آبی و همچنین ورود فاضلابها به منابع آب شهری وجود دارد، گفت: ما وقتی از آلودگی منابع آب به ویژه ذخایر آب شهرها صحبت میکنیم، دو مفهوم در عرصه استفاده خواهد داشت.
قائم مقام وزیر نیرو اظهار داشت: یکی اینکه ما با پتانسیلهای آلوده شدن منابع آب خام مواجه هستیم و به عنوان نمونه میتوان گفت در جایی که سد وجود دارد اطراف آن باز است و شهرها و روستاها و همچنین کشاورزی قرار دارد که میتواند این منابع را تحت تاثیر قرار دهد. محمودی ادامه داد: در تمام دنیا کم و بیش این نوع آلودگیها و آلایندهها برای ذخایر آب خام وجود دارد که البته حفاظت از این منابع از سوی محیط زیست دنبال میشود و آلودگیهایی که غیر قابل جذب در طبیعت باشد مهار میشوند. این مقام مسئول در وزارت نیرو افزود: البته بخشی از آلودگیها از طریق خود آب کنترل میشود یا اینکه اگر آلودگی در حد بالایی باشد ما مرحله تصفیه را نیز داریم که در این بخش وجود آلودگی مهم جلوه میکند. او با اشاره به اینکه آب مورد استفاده برای شرب شهرها از ذخایر سدها یا منابع زیرزمینی است، گفت: اگر آب سدها باشد که طبق فرایند مشخصی از طریق محیط زیست و سایر دستگاههای مسئول کنترل میشوند.
قائم مقام وزیر نیرو اظهار داشت: در حال حاضر ما منابع عمدهای را برای بخشهای مختلف استفاده میکنیم و از آنسو نیز پتانسیلهای آلودهکننده فراوانی در مناطق وجود دارد که البته به صورت مستمر کنترل و پایش میشوند و ما آن را به عنوان یک خطر بالقوه مورد مراقبت قرار میدهیم و همواره اینگونه نگرانیها را داریم. محمودی افزود: ما با کمک سازمان حفاظت محیط زیست در جهتی که منابع آلودهکننده آب و خاک افزایش پیدا نکند کار میکنیم و ما نیز به صورت جداگانه اقداماتی را انجام میدهیم. در قسمت دوم کار که ورود آب به شهرها است از طریق تصفیه خانهها رفع آلودگی میشوند.
کنترل شدید منابع آب شرب
قائم مقام وزیر نیرو ادامه داد: بررسیها نشان میدهند وجود فلزات سنگین در ذخایر آبی کشور به حدی نیست که جای نگرانی داشته باشد و اگر مواردی نیز وجود دارد به صورت خاص مورد رفع آلودگی قرار میگیرند یا اینکه از اساس آن منابع آب از چرخ مصرف خارج میشود. محمودی افزود: در شهرهای بزرگ به ویژه در منابع آب زیرزمینی، فلزات سنگین وجود دارند که بخشی از آن حاصل فعل و انفعالات مصرف آب در خود آن شهرها است و به دشتها وارد میشوند.
البته در این بخش نیز ما استاندارد سازمان جهانی بهداشت را داریم که تا ۵۰ میلیگرم در هر لیتر قابل قبول است. البته در برخی استانداردها تا ۵۷ میلیگرم نیز قابل قبول است و بیش از آن دیگر استاندارد نخواهد داشت. به گفته او خوشخبتانه در تمام شهرهای ایران، این شاخص بهشدت از سوی وزارت نیرو و وزارت بهداشت کنترل میشود و این وزارتخانه بر عملکرد وزارت نیرو در سلامت آب نظارت دارد. در مجموع میتوان گفت نگرانی برای کیفیت آب شهرها در آن بخشی که تحویل بخش مصرف میشود، وجود ندارد ولی ما همیشه مراقب جلوگیری از خطر آلودگی منابع آب هستیم.
منبع:فردا کد خبر: ۵۰۹۵۴۶ تاریخ انتشار: ۲۳ فروردین ۱۳۹۵ – ۰۸:۲۴