لایحه برنامه ششم درحالی برای تصویب به مجلس رفته که یکی از موضوعات کلیدی این برنامه آب است با نگاه خاص و اعتبار خاصتر. دلیل این انتخاب نه فقط خشکسالی داخلی بلکه احتمال درگیریهای منطقهای در خاورمیانه بر سر آب خواهد بود.
امروز به علت کمبود آب در بسیاری از مناطق جهان مناقشات بر سر دستیابی به منابع آب از مرزهای ملی گذشته و دسترسی به این منابع به یک هدف استرتژیک در تعامل بین کشورها تبدیل شده است.
خاورمیانه یکی از خشکترین و کم آب ترین مناطق به شمار می رود و کشورهای واقع در این منطقه از جمله ایران با کمبود آب روبرو هستند. با وجودی که ۵ درصد از جمعیت جهان در خاورمیانه ساکن هستند اما تنها یک درصد از منابع آب جهان در اختیار این منطقه است. این مساله در کنار منابع مشترک آبی بین کشورهای این منطقه، باعث شده است برخی خاورمیانه را بیش از سایر مناطق دنیا مستعد نزاع و درگیری بر سر منابع آب بدانند.
پیش بینی میشود آب مهمترین منشاء مناقشه بین کشورهای این منطقه در قرن بیست و یکم باشد. درگیری بر سر رود اردن بین کشورهای اردن، سوریه لبنان و رژیم صهیونیستی، رود نیل بین کشورهای مصر و سودان، رودخانههای دجله و فرات بین کشورهای ترکیه، سوریه و عراق از مصادیق بارز مناقشات بر سر آب در منطقه خاورمیانه است.
امروز حتی تاسیسات آبی مانند تصفیه خانهها و سدها در درگیریهای نظامی به عنوان اهداف جنگی مورد استفاده قرار میگیرند. کمبود منابع آب علاوه بر مناقشات بین المللی در داخل کشورها نیز منشاء درگیری و منازعات منطقهای و محلی است.
درگیری بر سر آب زاینده رود میان کشاورزان و بخش صنعت استان اصفهان، خسارت به لوله انتقال آب زاینده رود به استان یزد، اعتراض استان چهارمحال و بختیاری به میزان سهم بری این استان از آب زایندهرود و اعتراض مردم استان خوزستان به انتقال آب کارون به زاینده رود برخی از نمونه های اهمیت امنیتی آب در ایران است. در نقش امنیتی آب همین بس که آب به عنوان یکی از زیربخشهای امنیت ملی قلمداد میشود و قرن ۲۱ را قرن جنگ بر سر آب می نامند.
منبع:انتخاب کد خبر: ۲۶۱۰۹۷ تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۹۵ – ۰۹:۱۰