باوجود مصوبه های شورای عالی آب مبنی برای جلوگیری از استفاده شهرداری از آب شرب در آبیاری شهری،اما همچنان این مساله در سطح شهر دیده می شود که البته در این زمینه مسئولان بخش آب بیکار ننشستهاند و بر اساس آخرین خبرها تا کنون ۶۹۸ فقره انشعاب آبیاری فضای سبز از آب شرب شهری قطع شده است.
در شهرهای مختلف به میزان متغیر از آب لولهکشی (آبشرب) برای آبیاری فضای سبز استفاده میشود؛ این در حالی است که آب با هزینه بالامطابق با استاندارد نوشیدن تصفیه میشود، اما با استفاده از این آب در بخش آبیاری،آبی که با هزینه بالا تصفیه شده به راحتی تبدیل به فاضلاب میشود.
بر این اساس با نگاهی به شهرهای مختلف میبینیم در برخی شهرها مانند بندرعباس حتی تا ۸۰ درصد فضای سبز با آب شرب آبیاری میشود که این موضوع نه تنها به اقتصادکشور لطمه میزند، بلکه آبی که با هزینه فراوان با توجه به خشکسالی مهار، منتقل وتصفیه شده است را به راحتی تبدیل به فاضلاب میکنیم.
این شرایط درحالی است که ساعت آبیاری پارک ها و نوع آب مصرفی آن هم مشخص است اما بازهم دیده می شود که در برخی مناطق آب به صورت بی رویه آن هم در ساعت غیرمعمول به هدر می رود و هیچ نظارتی برای این موضوع وجود ندارد.
از سوی دیگر ، دیدن تانکر های آب در خیابان که هر روزه در پیک مصرف اقدام به آبیاری کناره های خیابان و جداول می کنند، این سوال را در ذهن ایجاد می کند که دراین کمبود آب و بحرانی که هر روز با آن دست و پنجه نرم می کنیم، چرا هیچ نظارت واحدی در این زمینه وجود ندارد.
به گفته علیاصغر قانع معاون برنامهریزی و توسعه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تاکنون مصوبات خوبی برای جلوگیری از آبیاری فضای سبز توسط آب شرب در شورای عالی آب تصویب شده و به نوعی تکلیفی بر عهده شهرداری با متولیگری وزارت کشور قرار داده شده تا آب مربوط به آبیاری از آب شرب جدا شود.
به گفته وی، قرار بر این شده در تعدادی از شهرها با مشارکت شهرداریها ازپساب تصفیه شده که کیفیت مناسبی برای آبیاری فضای سبز دارند، استفاده شود که این میتواند هم به توسعه فضای سبز و هم به جلوگیری ازهدر رفت آب کمک کند.
قانع با اشاره به تاثیر مثبت استفاده از پساب در سرمایهگذاری در عرصه فاضلاب می گوید:با توجه به این که اکنون میتوان در محل، فاضلاب را تصفیه و از پساب استفاده کرد، هزینهها کاهش یافته و دیگر نیازی به انتقال طولانی آب نیست.
معاون برنامهریزی و توسعه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه عامل اصلی جلوگیری از استفاده آب شرب برای فضای سبز موظف کردن شهرداریها به جداسازی آب مربوط به آبیاری است، می گوید: دولت حتما باید در این زمینه ورود پیدا کند .
قانع با تاکید بر تعرفه به عنوان عامل دوم می افزاید: در صورتی که تعرفه آب مناسب باشد و به نوعی شهرداری ترغیب شود که از آب شرب برای آبیاری استفاده نکند، انگیزه برای جداسازی ایجاد میشود، لذا مکانیزم تعرفه باید به گونهای باشد که شهرداری ترغیب به جداسازی آب شرب از آب آبیاری فضای سبز شود.
همچنین علیرضا نوذری پور قائم مقام شرکت آب و فاضلاب استان تهران می گوید: بر اساس توافقات صورت گرفته با شهرداری ۱۰۰ درصد آبیاری معابر و پارکها بایدبا استفاده از آب غیر شرب و چاهای مخصوص شهرداری صورت بگیرد.
به گفته وی، شهرداری تجهیزاتی را برای آبیاری مکانهای عمومی در نظر گرفته است.اما در این بین تخلفاتی از سوی پیمانکاران به چشم میخورد که به محض اطلاعرسانی به سازمان آب و فاضلاب استان تهران این مساله به جد پیگیری میشود.
قائم مقام شرکت آب و فاضلاب استان تهران ادامه داد: اگر مردم هم در طول روزشاهد چنین تخلفاتی بودند میتوانند با تماس به شماره ۱۲۲ مانع این اقدام شوند. البته در حال حاضر پروندههایی از این قبیل در سازمان به منظور رسیدگی وجود دارد.
نوذری پور با بیان اینکه هرکجا متوجه این شویم که از آب شرب برای آبیاری پارکها و معابر استفاده میشود، مانع اینکار میشویم، می افزاید: اجازه نخواهیم دادکه از آب شرب برای آبیاری استفاده شود؛ لذا به محض متوجه شدن، آب آن قسمت را قطع خواهیم کرد.
به گفته این مقام مسئول، شهرداریها موظفند که از آب مخصوص چاههای خود که آبمنطقهای به آنها مجوز داده است، استفاده کنند و همچنین رسیدگی و نظارت بر نحوه آبیاری بر عهده شهرداری است.
وی معتقد است که آبیاری معابر و پارکهای عمومی باید در ساعات غیر پیک مصرف وبا نظارت دقیق صورت گیرد و با توجه به قرار گرفتن در بحران آبی باید اهتمام زیادی به این بخش شود .
به طور کلی باید گفت که روشهای مناسب آبیاری برای تأمین آب فضای سبز یکی ازمسائلی است که با توجه به کمآبی موجود باید مورد توجه شهرداران و تمامی سازمان های ذی ربط قرار گیرد، زیرا آب شرب برای تصفیه، نیازمند هزینه زیادی است که استفاده از آن برای آب غیرشرب موجب بروز مشکلاتی میشود.
همچنین استفاده از آب در ساعت مناسب که بازدهی و بهره وری بالایی داشته باشدباید مورد تاکید تمامی مسئولین قرار گیرد، اما به نظر می رسد که متهم اول کمآبی کشور و مسئول رسیدگی به این موضوع تنها وزارت نیرو شناخته شده و این درحالیست که رفع بحران آب نیازمند یک حاکمیت ملی است.
منبع:اطلاعات تاریخ انتشار:شنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۵