در ایام نوروز که خیل گسترده ای از مردم در مدت زمان مشخص و محدودی قصد گشت و گذار به برخی مناطق کوهستانی و دور از شهر را دارند، احتمال اینکه هنگام کمبود مایعات شربی و یا جهت استحمام و اجابت مزاج و شست و شوی وسایل و لوازم پخت و پز با آب های غیربهداشتی و ناسالم مواجه شوند زیاد است . براین اساس افزایش آگاهی در خصوص بهداشت آب مصرفی می تواند تضمین کننده سلامت خانواده ها در طول سفر باشد .
در ایام نوروز که خیل گسترده ای از مردم در مدت زمان مشخص و محدودی قصد سفر و گشت و گذار به برخی مناطق کوهستانی و دور از شهر را دارند احتمال اینکه در هنگام کمبود مایعات شربی و یا جهت استحمام و اجابت مزاج و شست و شوی وسایل و لوازم پخت و پز با آب های غیربهداشتی و ناسالم مواجه شوند زیاد است . براین اساس افزایش آگاهی در خصوص بهداشت آب مصرفی می تواند تضمین کننده سلامت خانواده ها در طول سفر باشد .
بیماری های منتقله از آب های غیربهداشتی
از طریق آب آلوده انواعی از باکتری های بیماری زا ، ویروس ها ، پروتوزئرها و کرم ها(انگل) می توانند به بدن مصرف کننده وارد شده و افراد را به بیماری های مختلف به خصوص گوارشی مبتلا کنند . آب های سطحی همچون رودخانه ها ، کانال آب ، دریاچه ها ، سدها و برخی چشمه ها به ویژه در مناطق گرمسیر محل مناسب برای انتشار اینگونه بیماری هاست . ضمن اینکه این نوع منابع آبی زمینه را برای رشد میزبان های واسط انگل ها مانند حلزون ها ، ماهی ها ، گیاهان آبزی و ناقلان بیماری ها مانند پشه ها و سایر حشرات گزنده نیز فراهم می سازد. لازم است بدانید بیماری هایی که از طریق آب آلوده به باکتری ها منتقل می شود وبا ، حصبه یا تیفوئید ، شبه حصبه یا پاراتیفوئید و اسهال مسافران است و از طریق پروتوزوئرها اسهال آمیبی یا خونی و از طریق ویروس ها هپاتیت بروز می کند .
توصیه های بهداشتی برای پیشگیری از بروز بیماری های منتقله از آب
آب را فقط از منابع مطمئن تهیه و یا از آبهای معدنی بطری شده یا آب فریزشده شهری که به مرور زمان ذوب می شود استفاده کنید .
مسافران باید از خرید یخهای قالبی در طول سفر خودداری کنند . چرا که منابع آبی تولید این یخها مشخص نیست .
اگر با اتوبوس سفر میکنید و تشنه شدهاید راننده وظیفه دارد لیوان یکبار مصرف در اختیار شما قرار دهد . در غیر این صورت باید از لیوان شخصیتان استفاده کنید و به هیچ وجه از لیوان های شیشهای موجود در اتوبوس یا هر مکان دیگری همچون چایخانه ها یا رستوران های بین راهی استفاده نکنید.
از شستشوی لباس و ظروف غذا در آب نهرهای عمومی خودداری نمایید. چون انتقال دهنده آلودگی آب به غذا و بدن هستند .
از مسواک زدن دندان ها با آب غیرآشامیدنی پرهیز کنید.
هنگام نوشیدن آب در معابر و پارک ها به علایم هشدار دهنده توجه کنید و مطمئن شوید که آب آشامیدنی سالم و بهداشتی باشد و هنگام نوشیدن آب از دستگاه های خنک کننده از تماس دهان با شیر خروجی اجتناب نمایید .
بهترین راه برای پیشگیری از تشنگی و عطش بین راه
بهتر است در طی سفر از مصرف هلههولهها و آجیلهای شوری که نیاز بدن را به آب افزایش میدهد کمتر استفاده کنید و میوه های خشک ، مغزهای خام و تازه و بدون نمک را جایگزین این تنقلات نمایید . خوردن انواع میوههای تازه به خصوص خیاری که کمی آبلیموی تازه روی آن چکیده شده باشد میتواند سیستم ایمنی بدن تان را قوی کند و عطشتان را از بین ببرد. توصیه می شود قبل از سفر میوهها و سبزیجات را در منزل و با آب سالم بشویید تا بین راه با مشکلات آبهای آلوده مواجه نشوید، اما اگر در محلی اتراق کردیم که سلامت آب مصرفی مشکوک بود چه باید کرد ؟
آب را بجوشانید
جوشاندن آب مصرفی می تواند روشی ساده و مطمئن جهت اطمینان از سلامت آب آشامیدنی باشد . آّب را به مدت ۱۰ الی ۲۰ دقیقه بجوشانید که حباب های بزرگ پدید آید و قل قل کند . به این ترتیب تمامی عوامل بیماریزا شامل: باکتری و یروس و تخم انگل ها از بین می رود . پس از سرد شدن ، آب آماده نوشیدن است . لازم است بدانید با جوشاندن ، املاح قلیایی آب همچون بی کربنات کلسیم و منیزیم رسوب کرده و از سختی آّب کم می شود . ضمن اینکه می توانید برای ضدعفونی کردن آب از قرصهای هالوژن طبق دستورالعمل درج شده بر روی بسته بندی یا برگه راهنمای آن استفاده کنید .
کلر زنی آب غیر قابل شرب
ابتدا باید کلر مادر تهیه کنید . ۱ قاشق غذاخوری معادل ۱۵ گرم پرکلرین را با ۱ لیتر آب مخلوط کرده و خوب هم بزنید و سپس با یک جوراب صاف کنید . حالا می توانید از کلر مادر برای ضد عفونی کردن آب مصرفی به یکی از دو روش زیر استفاده کنید . کلر مادر تا ۶ ماه در ظروف ضد نور و جای خنک باقی می ماند .
( ۷ قطره کلر مادر +۱ لیتر آب و نیم ساعت مکث )
( ۲ قطره کلر مادر + ۱ لیوان آب و نیم ساعت مکث )
کلر زنی آب چاهی که مدام استفاده می شود
این روش برای روستاییانی که مدام از آب چاه استفاده می کنند بهترین روش ضدعفونی کردن آب است که از طریق کوزه گذاری در آب چاه صورت می گیرد . به این ترتیب که در یک کوزه سفالی (۴ لیتری) دو سوراخ در مقابل هم ایجاد می کنیم . داخل کوزه را با ۳ کیلو شن نخودی و ۷۵۰ گرم کلر گرانوله پر می کنیم و درب کوزه را با توپک و پلاستیک محکم بسته و آن را با طناب به داخل چاه تا ارتفاع ۱ متری از کف چاه فرستاده و ۱۸ روز تا ۱ ماه داخل چاه معلق نگاه می داریم . اینگونه آب چاه ضدعفونی می شود . بعد از این مدت کوزه را خارج کنید اگر کلر آن تمام شده بود مجدد آن را پر کرده و داخل چاه می فرستیم .) سلامت آنلاین / محسن ریاحی پور/ مربی امداد و کمک های اولیه)
منبع:سلامت آنلاین کد خبر:۳۴۰۸ تاریخ انتشار:سهشنبه ۳ فروردین ۱۳۹۵ – ۰۷:۵۹