معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت سهامی آب منطقهای مرکزی گفت: کلانشهر اراک در سال آینده مشکلی برای تامین آب نخواهد داشت.
سید جلال شاهرخ با اعلام این خبر افزود: تامین آب کلانشهر اراک در سال آینده بدین معنی نیست که ما هر چقدر بخواهیم مصرف کنیم و مدیریت مصرف را در دستور کار نداشته باشیم.
وی با تاکید بر لزوم صرفهجویی در مصرف آب تصریح کرد: یکی از برنامههای وزارت نیرو مدیریت مخازن آب است، چرا که آبهای سطحی خیلی قابل اعتماد نیستند.
وی در ادامه به بیان آخرین وضعیت سدهای استان مرکزی و وضعیت ذخایر منابع آبی در پشت سدها اشاره کرد و گفت: سدها از نظر ماهیتی با دو نوع ذخیرهای یا تغذیهای احداث میشوند و سدهای زیر ارتفاع ۲۰ متر و کوتاه توسط وزارت جهاد کشاورزی احداث میشوند.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت سهامی آب منطقهای مرکزی، ماهیت سدهای ذخیرهای را ذخیره منابع آبی در پشت سد دانست و افزود: در این نوع سدها با مهار آب، از آن در فصول مختلف استفاده میشود. به عبارتی کاربری این نوع سدها جمع آوری و کنترل سیلاب و بهرهبرداری در فصول زراعی تعریف شده است و علاوه بر حوزه کشاورزی در حوزه آب شرب و صنعتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
وی در خصوص سدهای تغذیهای نیز گفت: این نوع سدها با هدف تغذیه پائین دستها احداث میشوند به طوری که با احداث آن و نفوذ آب به زمین قنوات و آبخوانها تعذیه میشوند، به این کار تغذیه مصنوعی میگویند.
به گفته وی، علاوه بر امتیازاتی که احداث این گونه سدها در پی دارد، از انرژی که سدها در خودشان دارند برای تولید برق نیز استفاده میشود.
شاهرخ تعداد سدهای احداث شده استان مرکزی را ۱۹ مورد اعلام کرد و افزود: سدهای الغدیر ساوه و کمال صالح اراک و سد خمین از جمله سدهای بزرگ استان هستند و تنها سد ساوه است که به صورت بتنی احداث شده و مابقی سدها خاکی هستند.
وی حساسترین سد استان را سد کمال صالح دانست که با ظرفیت ذخیره ۱۰۰ میلیون متر مکعبی بر روی رودخانه تیره در شهرستان شازند قرار دارد و فاصله آن تا شهر اراک ۸۰ کیلومتر است.
به گفته وی، آبی که پشت سد کمال صالح جمع میشود آبی است که از حوزه استان مرکزی خارج میشده و به سمت حوزه آبریزی استان لرستان هدایت میشده که در این منطقه سد احداث شده است.
شاهرخ وظیفه سد کمال صالح را تامین آب شرب کلانشهر اراک، آب شرب روستاهای مسیر، بعضی روستاهای استان لرستان و بخشی از آب صنعت منطقه که در محدوده شهرستان شازند است عنوان کرد و گفت: این سد یکی از سازههای مهم با رده حفاظتی حساس است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت سهامی آب منطقهای مرکزی در ادامه با اشاره به آخرین وضعیت سد کمال صالح گفت: با توجه به بارندگیهایی که در سال آبی جاری شاهد بودیم ورودی آب به این سد مطلوب بوده و هم اکنون ظرفیت آن بالای ۶۰ درصد است.
وی تصریح کرد: حجم آبی که به پشت سد هدایت شده ذخیره مطمئن برای آب شرب و تامین آب صنعت است و از آنجاکه نیاز آبی پالایشگاه شازند به دلیل تولید ۲۵ درصد بنزین کشور از این سد تامین میشود، این ذخیره مطمئن که در پی بارش ها شاهد بودیم نگرانی تامین آب شرب و صنعت محدوده تعریف شده برای این سد را برطرف خواهد کرد.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۱۲۰۸۰۵۰۵۲ تاریخ انتشار:شنبه ۸ اسفند ۱۳۹۴ – ۱۱:۱۷