همانطور که همه مان می دانیم در حال حاضر در کشور با بحران کم آبی مواجه هستیم. بطوری که حتی در بعضی از شهر ها آب جیره بندی هم شده است. در این بین تلویزیون خود را موظف به اطلاع رسانی می داند و طبق روال همیشه اش بیشترین کاری که انجام می دهد زیرنویس کردن پیام های لطفا در مصرف آب صرفه جویی کنید در برنامه های پربیننده است!
البته چند روز پیش مستند خواب آور و کسل کننده ای از شبکه ۱ سیما دیدم پیرامون از بین رفتن سفره های آب زیرزمینی و عوامل از بین برنده آن!
با همه ی این اوصاف فکر می کنم مردم بعد از این همه سال اطلاع رسانی (!) به اندازه کافی می دانند که باید در مصرف آب و کلا انرژی صرفه جویی کنند. خیلی ها البته دلیلی برای اهمیت دادن به موضوعات فرعی مثل محیط زیست و آیندگان و کلا انسان های دیگر نمی بینند و ترجیح می دهند به موضوعات اصلی مربوط به شخص خودشان بپردازند. اما مابقی که در ذهن و رفتارشان موجودات دیگر هم جایی دارند ممکن است ندانند چطور می توانند در نگهداری میراث طبیعت سهمی داشته باشند.
از این رو من مواردی را که به ذهن خودم می رسد و سعی در رعایت آن ها دارم را به اشتراک می گذارم. شاید برای دیگران هم مفید بود:
خودمان را توجیه کنیم آبی که استفاده می کنیم اموال شخصی نیست! درست است که به خاطر مصرفش هزینه پرداخت می کنیم، اما حتی اگر تمام آب ها را هم خریداری کنیم پس تکلیف آن دوستمان که در منطقه ی دیگر شهر زندگی می کند چه می شود؟ یا آن درختان زیبای پارک برای دوام به جای آب چه چیز مصرف کنند و تازه و باطراوت بمانند تا ما بتوانیم آخر هفته ها زیرشان زیلو پهن کرده با خانواده لذتش را ببریم؟
در مسواک زدن از روش بابا قورقوری داروگر استفاده کنیم: خانم کوچولو و بابا قوروقوری را که یادتان هست؟ همان تبلیغ خمیردندان داروگر. در آن تیزر آن خانم کوچولو زمانی که می خواست مسواک بزند به جای آنکه شیر آب را باز بگذارد و دهان و مسواک را زیر آن غسل بدهد از یک لیوان آب استفاده می کرد. شخصا امتحان کردم. بعضی وقت ها کمی آب هم اضافه آوردم!!
چند تا کار را با هم انجام دهیم: مثلا ظرف های شسته را روی ظرف های نشسته آب بکشیم. یا دست ها و میوه ها روی ظرف های کثیف بشوییم و…
پاک کردن بدون آب: قبل از شستن ظرف ها چربی ها و ته مانده های غذا را از روی ظرف ها با دستمال یا روزنامه پاک کنیم. در این صورت برای پاک شدن چربی ها آب کم تری مصرف می شود.
مدیریت مصرف در استحمام: فکر می کنم همه مان بیشترین آبی که هدر می دهیم در حمام باشد. مثلا در زمان شست و شوی موها شیر آب همچنان باز است. می شود خیلی از شست و شوها را با شیر آب بسته هم انجام داد!
از آب های باقی مانده استفاده کنیم. از ته مانده آب لیوان یا کتری می توان همه ی گلدان های خانه را آبیاری کرد.
این کار کمی سخت است و فقط آدم های خیلی خیلی مسئولیت پذیر انجام می دهند. می توانیم یک دبه ی بزرگ کنار بگذاریم، آبی را که برای شستن میوه ها و سبزی ها استفاده می کنیم جمع کنیم و بعد از آن آب برای شست و شوی توالت یا آب دادن با گیاهان باغچه استفاده کنیم.
دیگرانی را که در مصرف انرژی صرفه جویی می کنند را نه تنها مسخره نکرده بلکه تشویق کنیم. باور کنید آن ها خسیس نیستند بلکه به شدت نسبت به جامعه و موجودات اطراف زندگی شان احساس مسئولیت می کنند!
منبع:تابناک کد خبر: ۵۷۰۰۸۳ تاریخ انتشار:۰۴ اسفند ۱۳۹۴ – ۱۲:۳۴