معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه انتقال آب گتوند نیازمند مطالعات بیشتر است، تصریح کرد: علاج شوری آب این سد به شیوه مدیریت مخزن تداوم خواهد یافت.
رحیم میدانی با اشاره به آخرین جلسه شورای عالی آب که پنجم بهمن ماه به ریاست معاون اول رئیس جمهوری برگزار شد، افزود: اختلاف نظرهای پیش آمده در گذشته درباره چاره اندیشی مشکل شوری آب سد گتوند، منجر به ارجاع موضوع به موسسه آب دانشگاه تهران شد.
آنطور که کارشناسان می گویند جانمایی اشتباه این سد سبب شده سازند نمکی گچساران در مخزن سد قرار گیرد و انحلال نمک این سازند، باعث شور شدن آب مخزن و رودخانه کارون شده است. شوری (EC) آب دریاچه سد از پنج هزار واحد (میکروموس) تا ۱۶۰ واحد در مخزن سد برآورد شده است.
مطالعات طرح حل مشکل سد گتوند از امسال به موسسه آب دانشگاه تهران واگذار شده و این موسسه گزارش خود را به سازمان مدیریت و برنامه ریزی (کارفرمای مطالعات) ارائه داده، اما با گذشت چندین ماه از تصویب مطالعات، تصمیم نهایی در مورد سد گتوند اتخاذ نشده است.
به گفته این مقام مسئول، نظر کلی شورای عالی آب کشور، علاج یا حداقل کاهش مشکلات پیش آمده این سد است و به این منظور مقرر شده دو کار موازی انجام شود.
وی افزود: آب در پشت این سد با شوری های مختلف ذخیره شده، به طوری که آب قسمت بالایی سد هیچ مشکلی ندارد و شوری آن پایین است، اما در پایین مخزن شوری آب بالاست.
میدانی خاطرنشان کرد: کاهش مشکل شوری آب سد گتوند، امروز با مدیریت مخزن در حال انجام است تا آب با شوری معین و مطلوب به پایین دست هدایت شود.
وی بیان داشت: این مهم از زمان آبگیری سد گتوند توسط شرکت مدیریت منابع آب و نیروی ایران در حال انجام است که مورد تایید دانشگاه تهران نیز هست؛ براین اساس مقرر شد دانشگاه، نظرهای اصلاحی خود در این زمینه را نیز ارائه دهد تا مدیریت مخزن به صورت بهینه ادامه یابد.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا ادامه داد: نظر دوم ارائه شده در جلسه شورای عالی آب، انتقال آب شور کف مخزن سد بود که نظر دانشگاه تهران در این زمینه بر مطالعه انتقال کوتاه یا انتقال بلند (به خلیج فارس) است.
به گفته میدانی، در انتقال کوتاه می توان با تعبیه حوضچه هایی، آب شور را به آنجا منتقل کرده و نمک را جمع آوری کرد؛ در این جلسه مصوب شد که وزارت نیرو ابتدا نسبت به مطالعه این گزینه با ملاحظات زیست محیطی اقدام کند که در صورت تایید، اجرایی می شود.
وی خاطرنشان ساخت: مطالعه انتقال آب بلند به خلیج فارس در مرحله بعدی و در صورت تایید نشدن انتقال کوتاه، در دستور کار قرار خواهد گرفت.
سد گتوند یکی از بزرگترین سدهای ایران است که روی رودخانه کارون در جنوب غربی کشور در دست ساخت قرار دارد؛ این سد، در فاصله ۳۸۰ کیلومتری از ریزشگاه رودخانه کارون، در فاصله ۲۵ کیلومتری شمال شهرستان شوشتر و در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی شهر گتوند در استان خوزستان واقع شده است.
گتوند به عنوان آخرین سد قابل احداث روی رودخانه کارون است و دریاچه این سد با مخزن چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب، دومین دریاچه مصنوعی بزرگ کشور (پس از کرخه) به حساب می آید.
ارتفاع این سد سنگریزه ای با هسته رسی، ۱۸۲ متر است که بلندترین سد خاکی کشور محسوب می شود. عملیات اجرایی این طرح در سال ۱۳۷۶ آغاز شده است.
این سد در سال ۹۱ آبگیری شده است.
منبع:ایرنا کد خبر:۸۱۹۴۰۷۶۴ (۵۱۳۱۰۶۹) تاریخ انتشار:۱۰/۱۱/۱۳۹۴ ساعت: ۹:۸