رئیس بخش هواشناسی و هیدرولوژی دانشگاه پتسدام آلمان گفت: اثر تغییر اقلیم روی منابع آب باید بررسی شود اما باید در نظر داشت مدیریت مصرف آب بیش از تغییر اقلیم روی منابع آب تاثیر دارد.
رئیس بخش هواشناسی و هیدرولوژی دانشگاه پتسدام آلمان: تاثیر مدیریت مصرف منابع آب بیش از تغییر اقلیم است
پروفسور اکسل برونسترت (Prof. Axel Bronstert) چهارشنبه در حاشیه دهمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه که در دانشگاه چمران اهواز برگزار شد در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: مدیریت مصرف از تغییر اقلیم مهمتر است زیرا حتی اگر تغییر اقلیم اتفاق نیفتد در صورت افزایش مصارف در بالادست یک حوضه آبی، پایین دست آن حوضه تاثیر می پذیرد به طور مثال اگر کشاورزی در بالادست بیشتر شود آب کمتری به پایین دست می رسد و تاثیر آن از تغییر اقلیم بیشتر می شود.
وی با بیان اینکه اثرات جانبی طرح های انتقال آب بین حوضه ای باید قبل از اجرا به درستی بررسی شود افزود: این طرح ها در صورتی قابل اجراست که اثر زیادی در حوضه آبریز مبداء نداشته باشد و در صورت تاثیر زیاد، اجرای این طرح ها منطقی نیست.
به گفته وی، نمونه ای از طرح های انتقال آب بین حوضه ای در اسپانیا، ایتالیا و آمریکا اجرا شده است.
برونسترت با اشاره به خشک شدن دریاچه آرال اظهار کرد: خشک شدن این دریاچه باعث ایجاد گرد و غبار و توفان های خاک شده و بازگشت دریاچه به حالت قبل نیز غیرممکن است زیرا مناطق بالادست دریاچه می خواهند همچنان آب را نگهدارند.
وی افزود: اکنون مردم دو کشور ازبکستان و قرقیزستان بر سر این دریاچه با هم درگیر شده و برخی از اهالی شهرهای اطراف آن مهاجرت کرده اند به طوری که جمعیت بعضی شهرها چهاربرابر شده است.
رئیس بخش هواشناسی و هیدرولوژی دانشگاه پتسدام آلمان اضافه کرد: مردم همیشه می خواهند همه چیز را در بهترین حالت داشته باشند مثلا می خواهند در پایین دست حوضه آبریز، آب مناسب داشته و تالاب ها زنده باشند، سیلاب ها را کنترل کنند، کشاورزی داشته باشند و آب زیاد به مناطق دیگر منتقل کنند، این در حالیست که برخی از این خواسته ها با هم در تضاد است و تحقق حداکثری همه آنها امکان ندارد و باید بین منابع و مصارف تعادل ایجاد و مدیریت جامع منابع آب اجرا شود.
وی ادامه داد: با وزن دهی به هر کدام از گزینه ها می توان به یک الگوی متعادل و مناسب برای بهینه سازی مصرف رسید.
رئیس گروه هیدرولوژی موسسه تحقیقاتی بررسی تغییرات اقلیم پتسدام (PIK)، ‘تفکر سازه ای’ مدیریت منابع آب را یک بحث سیاسی اجتماعی دانست و گفت: می توانید تصمیم بگیرید که همه آب کارون منتقل شود و هیچ آبی به پایین دست نرسد یا می توانید تصمیم بگیرید که هیچ سدی روی رودخانه ساخته نشود و رودخانه به رژیم طبیعی خود برگردد و سیلاب ها بیایند و به شهرها خسارت وارد کنند؛ البته اینها شدیدترین حالت ها هستند و ما بین این دو گزینه، انتخاب های زیادی وجود دارد.
وی تاکید کرد: کاملا مشخص است که بالادست و پایین دست حوضه آبریز یک رودخانه با هم در ارتباط است و هر اقدامی در بالادست رودخانه انجام شود روی پایین دست تاثیر می گذارد؛ به طور نمونه ممکن است برخی تصور کنند که تالاب ها به چه درد می خورد و نمی توان برای آبیاری و کشاورزی از آنها استفاده کرد اما وجود تالاب ها برای محیط زیست بسیار حائز اهمیت است هر چند ممکن است مستقیما نتوان از آنها بهره برداری کرد؛ بنابراین نمی توان در بالادست رودخانه هایی که به تالاب منتهی می شوند هر طرحی را اجرا کرد.
برونسترت همچنین درباره مقاله ای که در این سمینار ارائه کرد توضیح داد: یک سیستم و کار مشاهداتی را به وسیله همکاران خود در سایر کشورها در رابطه با رسوب در پشت سدها توسعه دادیم.
وی با بیان اینکه رسوب رودخانه ها در حوضه هایی که دچار فرسایش می شود حائز اهمیت است گفت: اگر این رسوب در مخزن سد انباشته شود و بالا بیاید، حجم مخزن سد را کم می کند و مخزن عملکرد خود را نخواهد داشت.
برونسترت با اشاره به اینکه این مدل در مناطقی از اسپانیا و برزیل که اقلیمی نیمه خشک شبیه خوزستان دارد آزمایش شده است اظهار کرد: با توجه به اینکه رسوب ها از کدام قسمت یک حوضه آبریز می آید، می توان درباره کاهش آن راهکار ارائه کرد.
پروفسور ‘اکسل برونسترت’ رئیس بخش هواشناسی و هیدرولوژی دانشگاه پتسدام آلمان و رئیس گروه هیدرولوژی موسسه تحقیقات بررسی تغییرات اقلیم پتسدام (PIK) است که برای شرکت در دهمین سمینار مهندسی رودخانه به اهواز سفر کرده است.
وی از سال ۲۰۱۱ رئیس انجمن هیدرولوژی کشور آلمان است. برونسترت دارای بیش از ۲۰ سال تجربه حرفه ای در زمینه مدلسازی فرآیندهای هیدرولوژیکی، بررسی میدان های هیدرولوژی، مدل سازی جامع هیدرولوژیکی و هیدرولیکی با تاکید بر ارتباط حوضه آبریز و رودخانه مانند مدلسازی ریاضی فرسایش در حوضه آبریز، تغییرات پدیده های زیست محیطی (مانند تغییرات اقلیمی و کاربری اراضی) آنالیز و مدلسازی جامع ریسک سیلاب است.
وی همچنین دارای ۱۸۹ مقاله در زمینه هیدرولوژی و فرسایش و رسوب و هیدرولیک است و تاکنون برنده دو جایزه علمی در کشور آلمان شده و سردبیر چهار مجله معتبر علمی است.
دهمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه ۲۹ دی تا یک بهمن در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد.
۱۰ مقاله این سمینار از خارج کشور ارسال شده است و شرکت کنندگانی از کشورهای عراق، آلمان و ایتالیا نیز در این سمینار حضور داشتند.
نخستین سمینار مهندسی رودخانه ۲۵ سال پیش در اهواز برگزار شده است.
محورهای این سمینار بین المللی مدیریت کمی و کیفی رودخانه است.
مرفولوژی، رسوب و فرسایش رودخانه ها، مدل سازی در مهندسی رودخانه، سازه های هیدرولیکی در رودخانه ها، اثرات انتقال بین حوضه ای، خشکسالی و تغییر اقلیم بر تغییرات کمی و کیفی رودخانه ها و اثرات آلاینده ها، سازه ها و فعالیت های مهندسی بر زیست بوم رودخانه ها از محورهای فرعی این سمینار است.
منبع:ایرنا کد خبر:۸۱۹۲۹۲۵۶ (۵۱۱۹۳۱۶) تاریخ انتشار:۳۰/۱۰/۱۳۹۴ ساعت: ۱۹:۴۰